Subject Matter
Article 6a – Investments in credit rating agencies (ESMA33-5-87 Q&A 4)
Question
(a) Could a non-EU CRA have a stake higher than 5% in a CRA registered in the EU and vice versa?
(b) Could an EU registered CRA acquire another EU registered CRA?
(c) For the purposes of Article 6a of the CRA Regulation, the term “shareholder” includes beneficial
owners as defined in Article 3(6) of Directive 2005/60/EC (Money Laundering and Terrorist
Financing Directive). Are collective portfolio managers considered as shareholders for the
purpose of Article 6a of the Regulation?
(d) Should portfolio managers be considered as shareholders under the last paragraph of Article
6a(1) as subjects in a position to exercise significant influence on the business activities of
collective investment schemes?
(b) Could an EU registered CRA acquire another EU registered CRA?
(c) For the purposes of Article 6a of the CRA Regulation, the term “shareholder” includes beneficial
owners as defined in Article 3(6) of Directive 2005/60/EC (Money Laundering and Terrorist
Financing Directive). Are collective portfolio managers considered as shareholders for the
purpose of Article 6a of the Regulation?
(d) Should portfolio managers be considered as shareholders under the last paragraph of Article
6a(1) as subjects in a position to exercise significant influence on the business activities of
collective investment schemes?
Level 1 Regulation
Credit Rating Agencies Regulation (CRAR) Regulation (EC) No 1060/2009