ESMA_QA_1459
Topic
CRA Regulation
10/07/2023
Subject Matter
Article 8(7) – Error Reporting (ESMA33-5-87 Q&A 8)
Question
(a) What types of errors should be reported to ESMA and all affected rated entities?
(b) Does Article 8(7)(a) require a CRA to notify ESMA and all affected rated entities of an error which does not lead to a change in any issued credit rating?
(c) Are CRAs allowed to notify the errors in rating methodologies to the affected entities in the press release or credit report published after the re-rating exercise?
Level 1 Regulation
Credit Rating Agencies Regulation (CRAR) Regulation (EC) No 1060/2009
ESMA_QA_1370
Topic
Pre-trade transparency waivers
05/07/2023
Subject Matter
Q&A on cross orders in non-equity instruments below LIS
Question
Is it possible to execute cross orders in liquid non-equity instruments below the large in scale (LIS) thresholds on a trading venue?
Level 1 Regulation
Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR) Regulation (EU) No 600/2014- Secondary Markets
ESMA_QA_1130
Topic
Information to clients on topics other than costs and charges
14/06/2023
Subject Matter
MiFID practices for firms selling financial instruments subject to the BRRD resolution regime
Question
What information must firms collect from clients in order to comply with Article 44a(1) and 44a(2) of BRRD 2?
Level 1 Regulation
Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) Directive 2014/65/EU- Investor Protection and Intermediaries
ESMA_QA_1097
Topic
AIFMD scope
13/06/2023
Subject Matter
Scope of activities that a management company may carry out in a host Member State
Question
When a management company intends to pursue the activities for which it has been authorised in a host Member State, either directly or through a branch, may that management company passport in that host Member State only the administration or marketing functions referred to in Annex II of the UCITS Directive, without also passporting investment management functions?
Level 1 Regulation
Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities Directive (UCITS) Directive 2009/65/EC
ESMA_QA_1076
Topic
Cross-border distribution of funds
12/06/2023
Subject Matter
De-notification of marketing arrangements for UCITS
Question
In case there are no investors in a host Member State, do UCITS wishing to de-notify the arrangements previously made for marketing their units have to comply with the obligations set out in Article 93a(1) of the UCITS Directive?
Level 1 Regulation
Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities Directive (UCITS) Directive 2009/65/EC