ESMA_QA_886
Topic
EU-CCPs
03/05/2023
Subject Matter
Limited exposures of Clearing Members (old CCP question 17 dated 11/02/2014)
Question
Can a CCP have provisions in their rules under which non-defaulting clearing members can be called for additional funds in the event of a default of another clearing member where:

1. The size of the additional contribution is limited to a pre-defined monetary amount (e.g. an assessment of up to EUR XX million per clearing member)?
2. The size of the additional contribution is limited to an amount which is relative to the exposure that the clearing member brings to the CCP (e.g. an assessment of up to X times the clearing member’s prefunded default fund contribution)?
3. There is no pre-defined monetary or relative limit on the size of the additional contribution?
Level 1 Regulation
Regulation 648/2012 - OTC derivatives, central counterparties and trade repositories (EMIR) - CCPs
ESMA_QA_885
Topic
EU-CCPs
03/05/2023
Subject Matter
Transparency (old CCP question 16 dated 11/02/2014)
Question
(a) EMIR Article 38(3) states that “a CCP shall disclose to its clearing members and to its competent authority the price information used to calculate its end-of-day exposures to its clearing members”. In some cases, particularly for OTC products, the final prices used to value trades may be combined from different sources, for example quotes from different market participants. Should CCPs also disclose these intermediate price inputs?

(b) EMIR Article 38(1) states that “a CCP and its clearing members shall publicly disclose the prices and fees associated with the services provided”. What are the criteria for considering that the prices and fees are publicly disclosed?

(c) EMIR Article 38(5) states that “a CCP shall publicly disclose any breaches by clearing members of the criteria referred to in Article 37(1) and the requirements laid down in paragraph 1 of this Article” (i.e. Article 38 of EMIR). Through which tool should the CCP disclose this information?

(d) Article 38(1) of EMIR states that “a CCP and its clearing members shall publicly disclose the prices and fees associated with the services provided”. What information regarding prices and fees must CCPs and clearing members actually disclose in order to meet the requirement to “disclose fees and prices associated with the services provided”? In particular, do CCPs and clearing members need to publish a numerical figure or would a narrative or qualitative discussion of the factors that will drive prices and fees meet the requirement under Article 38(1) of EMIR? Furthermore, should the publicly disclosed prices and fees be those for a brand new client with no history, the average prices and fees across all clients or the lowest prices and fees charged to a client?
Level 1 Regulation
Regulation 648/2012 - OTC derivatives, central counterparties and trade repositories (EMIR) - CCPs
ESMA_QA_884
Topic
EU-CCPs
03/05/2023
Subject Matter
Allocation of additional resources (old CCP question 15 dated 5/08/2013)
Question
Where a CCP has established more than one default fund for the different classes of financial instruments it clears, is it compulsory under Article 35(3) of Commission Delegated Regulation No 153/2013 for the total amount of dedicated own resources referred to in Article 35(1) of Commission Delegated Regulation No 153/2013 to be allocated to each of the default funds in proportion to the size of each default fund, or just the minimum own resources required under Article 35(2) of Commission Delegated Regulation No 153/2013? In other words, can the CCP choose to allocate additional own resources above the minimum fungibly or must it allocate any additional own resources to specific default funds? If so, must it be allocated in the same proportion as it allocates the minimum amount?
Level 1 Regulation
Regulation 648/2012 - OTC derivatives, central counterparties and trade repositories (EMIR) - CCPs
ESMA_QA_883
Topic
EU-CCPs
03/05/2023
Subject Matter
Definitions (old CCP question 14 dated 5/08/2013)
Question
Article 2(28) of EMIR provides that an “independent member” of the board means a member of the board who has no business, family or other relationship that raises a conflict of interests regarding the CCP concerned or its controlling shareholders, its management or its clearing members, and who has had no such relationship during the five years preceding his membership of the board. If a board member is considered independent in respect of the parent company of a CCP (according to the definition under Article 2(28) of EMIR), can this person also fulfil the requirements for being an independent board member of the CCP?
Level 1 Regulation
Regulation 648/2012 - OTC derivatives, central counterparties and trade repositories (EMIR) - CCPs
ESMA_QA_882
Topic
EU-CCPs
03/05/2023
Subject Matter
Organisational requirements (old CCP question 13 dated 21/05/2014)
Question
a) Article 3(3) of Commission Delegated Regulation No 2013/153 requires a CCP to ensure that the functions of the chief risk officer, chief compliance officer and chief technology officer are carried out by different individuals and provides that these positions shall be held by employees of the CCP entrusted with the exclusive responsibility of performing these functions. Can these officers have other duties in addition to taking responsibility for the risk, compliance and technology functions respectively?

b) Pursuant to Article 3(2) of RTS 153/2013, a CCP shall not share its staff with other group entities, unless under the terms of an outsourcing arrangement in accordance with Article 35 of EMIR. Does the term “staff” extend to the senior management of the CCP (for example the chief executive officer of the CCP) or is it limited to those individuals with clerical or administrative roles
Level 1 Regulation
Regulation 648/2012 - OTC derivatives, central counterparties and trade repositories (EMIR) - CCPs