ESMA_QA_769
Topic
DLT Pilot Regime
13/04/2023
Subject Matter
Subscription rights
Question
Can subscription rights be covered under the DLTR?
Level 1 Regulation
Regulation (EU) 2022/858 - DLT Pilot Regime Regulation (DLTR)
ESMA_QA_766
Topic
DLT multilateral trading facility (DLT MTF)
11/04/2023
Subject Matter
Credit institution providing investment services or performing investment activities
Question
Should a credit institution authorised in accordance with CRD IV/CRR and providing investment services or performing investment activities in accordance with MiFID II/MiFIR be required to apply for an authorisation as an investment firm in order to operate a DLT MTF (distributed ledger technology multilateral trading facility)?
Level 1 Regulation
Regulation (EU) 2022/858 - DLT Pilot Regime Regulation (DLTR)
ESMA_QA_765
Topic
Crypto-Asset Service Provider (CASP)
11/04/2023
Subject Matter
MiCA Services
Question
Is a DLT MI operator allowed to provide MiCA crypto-asset services such as operating a trading platform and custody services for e-money tokens without an additional MiCA licence?
Level 1 Regulation
MiCA
ESMA_QA_762
Topic
Benchmarks Regulation
31/03/2023
Subject Matter
Transitional provisions applicable to EU index providers starting to provide a benchmark between 1 July 2016 and 31 December 2017 (ESMA70-145-114_Q&A 9.2)
Question
Where an EU index provider that was not providing a benchmark on 30 June 2016 starts to provide benchmarks between 1 July 2016 and 31 December 2017, can these benchmarks be used by supervised entities in the Union? Can the same index provider provide new benchmarks after 1 January 2018 and before it is authorised or registered?
Level 1 Regulation
Benchmarks Regulation (BMR) - Regulation 2016/1011
ESMA_QA_761
Topic
Benchmarks Regulation
31/03/2023
Subject Matter
Transitional provisions applicable to EU index providers already providing a benchmark on 30 June 2016 (ESMA70-145-114_Q&A 9.1)
Question
Where an EU index provider, that already provided a benchmark on 30 June 2016 and that has not yet been authorised or registered, provides a new benchmark after 1 January 2018, could such a benchmark be used by supervised entities in the Union under the transitional provisions of the Benchmarks Regulation?

Level 1 Regulation
Benchmarks Regulation (BMR) - Regulation 2016/1011