Subject Matter
Default management (old CCP question 3 dated 4/02/2016)
Question
(a) What is the requirement on a CCP for portability of client assets in a member default scenario –for both individual and omnibus accounts?
1. Port the “required collateral” only, less outstanding variation margin payments i.e. the value of assets used to cover liabilities; or
2. Port the assigned value of the assets, less outstanding variation margin payments (post-haircut); or
3. Port the proceeds from liquidation of assets, less outstanding variation margin payments; or
4. Port the assets themselves, less outstanding variation margin payments?
(b) Articles 48(5) and 48(6) of EMIR provide that, if a clearing member defaults, “the CCP shall, at least, contractually commit itself to trigger the procedures for the transfer of the assets and positions… to another clearing member designated by [the client or clients]…”. They further provide that if porting of client positions “has not taken place for any reason within a predefined transfer period specified in its operating rules, the CCP may take all steps permitted by its rules to actively manage its risk in relation to those positions, including liquidating the assets and positions held by the defaulting clearing member for the account of its clients”.
How long should the predefined transfer period be, and can a CCP liquidate the client(s’) position(s) and assets before the end of the predefined transfer period if it deems that necessary for risk management purposes?
(c) Can a CCP require the client(s) to designate a back-up clearing member prior to the default of its primary clearing member as a precondition for triggering the procedure for porting in the event of the default of the primary clearing member?
(d) Article 48 of EMIR permits a CCP to liquidate the house positions of a defaulting clearing member and any client positions of that defaulting clearing member that the CCP has not been able to transfer to another clearing member.
i) Is it permissible for the CCP to actively manage its risk in relation to the positions held in more than one account by one or more transactions, rather than being required to execute transactions to manage the risks of the positions held in each account separately?
ii) If it is acceptable for the CCP to execute one or more transactions to manage its risks across more than one account, how should the costs of the transactions be allocated between the affected accounts?
Level 1 Regulation
Regulation 648/2012 - OTC derivatives, central counterparties and trade repositories (EMIR) - CCPs