ESMA_QA_2226
Topic
Other DORA topics
02/07/2024
Subject Matter
Scope of the definition of ICT services
Question
As the manager of an Alternative Investment Fund (AIF), we provide specialized investment opportunities to professional investors such as pension funds, insurers, and banks within the EU. Consequently, both our firm and our investors fall within the scope of DORA.

Our investors can access their portfolios through an online portal operated by a third-party service provider (an ICT third-party service provider). We intend to establish a DORA addendum with this ICT third-party service provider to address this specific ICT service.

Several of our investors have inquired about DORA compliance in relation to their contractual relationship with us. While we are committed to ensuring the portal itself is compliant, we believe our core service – providing investment opportunities – does not constitute an ICT service under DORA. The online portal is merely a supplementary tool for accessing reports, not a fundamental part of our contractual obligations. This view is further supported by the fact that our agreements with investors only stipulate that we provide them with reports, without specifying the method of delivery.

Given these considerations, do you agree with our assessment that our services to investors do not fall under the definition of an ICT service as per DORA and that we, in respect of our investors, cannot be considered an ICT third-party service provider?
Level 1 Regulation
Regulation (EU) 2022/2554 - The Digital Operational Resilience Act (DORA)
ESMA_QA_2221
Topic
Crypto-Asset Service Provider (CASP)
21/06/2024
Subject Matter
Entities who have not applied for, or whose application for authorisation as CASPs has been refused by the end of the transition period
Question
What happens to an entity providing crypto-asset services in accordance with applicable law before 30 December 2024 that has not applied for authorisation as a CASP, or whose application for authorisation as a CASP has been refused by the end of the transition period?
Level 1 Regulation
MiCA
ESMA_QA_2220
Topic
Crypto-Asset Service Provider (CASP)
21/06/2024
Subject Matter
Entities not authorised as CASPs by the end of the transition period
Question
Where an entity providing crypto-asset services in accordance with applicable law before 30 December 2024 has applied for but has not been granted or refused authorisation by the end of the transition period, can this entity continue providing services until it is granted or refused authorisation?
Level 1 Regulation
MiCA
ESMA_QA_2219
Topic
ICT risk management
13/06/2024
Subject Matter
Questions on Microenterprises and RMF
Question
QUESTION 1: Internal Audit Frequency for Microenterprises and financial entities subject to the simplified risk management framework
Recital 43 of DORA states that microenterprises and financial entities (FEs) referred to in Article 16(1) of DORA are not required to conduct regular internal audits of their ICT risk management framework (RMF). Does it conflict with Article 28, paragraph 5 of Commission Delegated Regulation (EU) 2024/1774 (RTS) that mandates an internal audit on the ICT RMF in line with the FE’s audit plan?

QUESTION 2: ICT Testing Requirements for Microenterprises and Financial Entities – Cyber-attack scenarios
Article 11.6 of DORA excludes microenterprises from the requirement to include cyber-attack scenarios in their ICT business continuity and recovery plan testing. Does it conflict with Article 39, paragraph 1 of the Commission Delegated Regulation (EU) 2024/1774 (RTS), which mandates the inclusion of cyber-attack scenarios in the testing plans for financial entities referred to in Article 16(1) of DORA?

QUESTION 3: Recital 43 of DORA specifies that microenterprises and financial entities referred to in Article 16(1) of DORA are not required to regularly conduct risk analyses on legacy ICT systems. Does it conflict with Article 34, paragraph 1, point (e) of the Commission Delegated Regulation (EU) 2024/1774 (RTS) which mandates that financial entities referred to in Article 16(1) of Regulation (EU) 2022/2554 must manage the risks related to outdated or unsupported and legacy ICT assets?
Level 1 Regulation
Regulation (EU) 2022/2554 - The Digital Operational Resilience Act (DORA)
ESMA_QA_2214
Topic
Inducements
10/06/2024
Subject Matter
Underwritting and placing fees
Question
In the specific situation that the calculation of the remuneration perceived by the firm for the placing/underwriting service is independent/unconnected with the number of securities finally placed to investors (i.e. the firm receives the same remuneration from the issuer or offeror of securities irrespectively of the amount of securities it sells to investors) as the circumstance “it is clear that the remuneration perceived for the placing service is connected to the provision of the investment service to the investor buying the financial instrument” is not met, should this remuneration be considered as an inducement?
If that is the case, how and to what extent entities should disclose in a “fair, clear and not misleading” manner information on such remuneration in costs, charges and inducements disclosures to their clients?
Level 1 Regulation
Directive 2014/65/EU - Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II)