ESMA_QA_2082
Topic
CRA Regulation
26/01/2024
Subject Matter
Discontinuation of credit ratings
Question
Question: How should a CRA ensure a sufficient level of transparency when a credit rating is discontinued in accordance with Article 10(1)?

Question: Is a different level of transparency expected when a credit rating is withdrawn?
Level 1 Regulation
Credit Rating Agencies Regulation (CRAR) Regulation (EC) No 1060/2009
ESMA_QA_2079
Topic
Other DORA topics
23/01/2024
Subject Matter
DORA, Article 3 - definition of microenterprise and small enterprise
Question
We are investment company that doesn´t meet DORA requirements to qualify as microenterprise neither as small enterprise since we have more than 10 employees (total of 14) but our annual turnover and/or annual balance sheet total that does not exceed EUR 2 million. What are our obligations under DORA regulation?

Level 1 Regulation
Regulation (EU) 2022/2554 - The Digital Operational Resilience Act (DORA)
ESMA_QA_2071
Topic
Crypto-Asset Service Provider (CASP)
09/01/2024
Subject Matter
Crypto-asset transfers as component of another crypto-asset service or as a separate crypto-asset transfer service
Question
Recital 93 of MiCA states that “[…] Many crypto-asset service providers also offer some kind of transfer service for crypto-assets as part of, for example, the service of providing custody and administration of crypto-assets on behalf of clients, exchange of crypto-assets for funds or other crypto-assets, or execution of orders for crypto-assets on behalf of clients […].”

Does Recital 93 of MiCA imply that a crypto-asset transfer offered as part of a crypto-asset service (such as custody and administration or execution of orders on behalf of clients) is to be regarded as a component of such a crypto-asset service and should therefore not be subject to the authorisation requirements under Article 59 of MiCA? Or would such a transfer of crypto-asset still qualify as the separate service of crypto-asset transfer, as defined under Article 3(1), point (26), of MiCA, and be subject to authorisation requirements?

What criteria should be taken into account to determine whether the crypto-asset transfer is a separate service or not?

Please confirm that, if a transfer of crypto-assets is part of a crypto-asset service such as custody and administration or execution of orders on behalf of clients and thus does not constitute the separate service of transfer of crypto-assets, the requirements in Article 82 MiCA apply anyway (including the ESMA guidelines issued according to the mandate in Article 82(2)).
Level 1 Regulation
MiCA
ESMA_QA_2070
Topic
Crypto-Asset Service Provider (CASP)
09/01/2024
Subject Matter
Simplified authorisation procedures
Question
Can entities which were authorised under national law to provide crypto asset services according to a registration regime under the EU AML/CFT framework on 30 December 2024 benefit from the simplified authorisation procedure set out under Article 143(6) MiCA?
Level 1 Regulation
MiCA
ESMA_QA_2068
Topic
Crypto-Asset Service Provider (CASP)
09/01/2024
Subject Matter
Grandfathering clause and applicable AML laws
Question
Can entities providing crypto asset services registered under national arrangements that transpose the AML/CFT framework into national law benefit from the grandfathering clause set out under Article 143(3) MiCA?
Level 1 Regulation
MiCA