Subject Matter
Settlement instructions sent by CCPs
Question
[ESMA70-156-4448 CSD Settlement Q&A 6]
(a) Where a netted settlement instruction sent by a CCP to a CSD stems from the netting of transactions having different trade dates, how should the settlement instruction field indicating the trade date be populated?
(b) Where a netted settlement instruction sent by a CCP to a CSD stems from the netting of different types of transactions (belonging to more than one of the categories listed in points (a) to (d) of Article 5(4) of the RTS on Settlement Discipline), how should the settlement instruction field indicating the transaction type be populated?
(c) Under CSDR, is there a requirement for settlement instructions to include a field indicating the place of trading of the respective securities transaction?
(d) How should a CCP sending a settlement instruction stemming from the netting of transactions executed in various trading places populate a field with the ‘place of trading’?
(e) Article 13(1) of the RTS on Settlement Discipline provides that “CSDs shall establish a system that enables them to monitor the number and value of settlement fails” and that such “system shall, for each settlement fail, collect information” relating to, inter alia, “(e) the place of trading and of clearing of the affected financial instruments, where applicable”. What is the responsibility of CSDs in relation to this requirement, specifically as regards the “place of trading”?
(f) Are all settlement fails involving CCPs captured by the exemption provided for in Article 7(11) of CSDR?
(a) Where a netted settlement instruction sent by a CCP to a CSD stems from the netting of transactions having different trade dates, how should the settlement instruction field indicating the trade date be populated?
(b) Where a netted settlement instruction sent by a CCP to a CSD stems from the netting of different types of transactions (belonging to more than one of the categories listed in points (a) to (d) of Article 5(4) of the RTS on Settlement Discipline), how should the settlement instruction field indicating the transaction type be populated?
(c) Under CSDR, is there a requirement for settlement instructions to include a field indicating the place of trading of the respective securities transaction?
(d) How should a CCP sending a settlement instruction stemming from the netting of transactions executed in various trading places populate a field with the ‘place of trading’?
(e) Article 13(1) of the RTS on Settlement Discipline provides that “CSDs shall establish a system that enables them to monitor the number and value of settlement fails” and that such “system shall, for each settlement fail, collect information” relating to, inter alia, “(e) the place of trading and of clearing of the affected financial instruments, where applicable”. What is the responsibility of CSDs in relation to this requirement, specifically as regards the “place of trading”?
(f) Are all settlement fails involving CCPs captured by the exemption provided for in Article 7(11) of CSDR?
Level 1 Regulation
Central Securities Depositories Regulation (CSDR) Regulation (EU) No 909/2014- PTR- CSDR