ESMA_QA_1913
Topic
Determination of net short position
29/01/2013
Subject Matter
Offsetting a net long position in a sovereign issuer with a net short position in another sovereign to which it is highly correlated
Question
Article 8(3) of the DR states that “provided always that they are highly correlated in accordance with Article 3(5) of the Regulation and with paragraphs 4 and 5, all net holdings of sovereign debt of a sovereign issuer which is highly correlated with the pricing of the sovereign debt in any short position shall be included in the calculation of the long position”. Does the use of the language “shall be” imply that it is a mandatory requirement to net long positions in sovereign debt of one Member State which are “highly correlated” with a short position in another Member State?
Level 1 Regulation
Short Selling Regulation (SSR) Regulation (EU) No 236/2012
ESMA_QA_1911
Topic
Determination of net short position
29/01/2013
Subject Matter
Issued share capital and saving shares
Question
The Regulation defines the “issued share capital” as “total of ordinary and any preference shares issued by the company”. It is correct to suppose that the scope of this Regulation does not include shares that do not give to the stockholder any right to vote (so called saving shares)?
Level 1 Regulation
Short Selling Regulation (SSR) Regulation (EU) No 236/2012
ESMA_QA_1908
Topic
Determination of net short position
29/01/2013
Subject Matter
Instruments giving claims to shares not yet issued (Subscription rights, convertible bonds)
Question
To what extent are instruments which give claims to shares not yet issued (subscription rights, convertible bonds) taken into account in the calculation of a net short position?
Level 1 Regulation
Short Selling Regulation (SSR) Regulation (EU) No 236/2012
ESMA_QA_1958
Topic
Exemptions: market makers and primary operations
29/01/2013
Subject Matter
Equivalence decision for third countries
Question
In order for any non-EEA entity to be able to use the market making activities exemption as defined in the Regulation, the market in its home jurisdiction should be subject to a legal and supervisory regime which is equivalent to the MiFID, MAD and Transparency directive and should be declared “equivalent”. Has such a determination of “equivalence” already taken place? Will non-EEA entities be able to use the exemption for their market making activities under the Regulation in time for 1 November, 2012?
Level 1 Regulation
Short Selling Regulation (SSR) Regulation (EU) No 236/2012
ESMA_QA_1957
Topic
Other SSR-related topics
29/01/2013
Subject Matter
Uncovered Credit Default Swap - Replacement trades on sovereign CDS concluded before 25 March 2012
Question
A replacement trade is a practice used in compression service for CDS. They aims partially terminate a CDS and subsequently replace with new swap corresponding in economic terms with the trades they replace. With respect to sovereign CDS concluded before 25 March 2012, are replacement trades on these CDS deemed to fall under the transitional measures set out in Art 46(2) of the Regulation (sovereign CDS concluded before 25 March 2012 may be held until the maturity date of the contract even if such CDS result in an uncovered position)? Or should such replacement trades be subject to Article 14 of the Regulation (restriction to enter into an uncovered CDS)?
Level 1 Regulation
Short Selling Regulation (SSR) Regulation (EU) No 236/2012