ESMA_QA_1764
Topic
Suitability
18/12/2017
Subject Matter
Suitability and appropriateness
Question
When providing portfolio management, how does investment firms’ periodic reporting obligation under sub-paragraph 4 of Article 25(6) of MiFID II relate to the ex-post reporting obligations under Article 60 of the MiFID II Delegated Regulation?
Level 1 Regulation
Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) Directive 2014/65/EU- Investor Protection and Intermediaries
ESMA_QA_1668
Topic
Data reporting services providers
18/12/2017
Subject Matter
Application of MiFID II after 3 January 2018, including issues of ‘late transposition’
Question
Can entities providing data reporting services established in a Member State that has not transposed MiFID II, provide data reporting services throughout the Union?
Level 1 Regulation
Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) Directive 2014/65/EU- Secondary Markets
ESMA_QA_1667
Topic
Access to CCPs and trading venues
18/12/2017
Subject Matter
Application of MiFID II after 3 January 2018, including issues of ‘late transposition’
Question
Can regulated markets established in Member States that have not transposed MiFID II at the date of 3 January 2018, and that already have a valid authorisation, continue to provide appropriate arrangements in other EU Member States that facilitate access to and trading on those markets by remote members and participants after the entry into application of MiFID II?
Level 1 Regulation
Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) Directive 2014/65/EU- Secondary Markets
ESMA_QA_1666
Topic
Multilateral and bilateral systems
18/12/2017
Subject Matter
Application of MiFID II after 3 January 2018, including issues of ‘late transposition’
Question
Should authorisations as a regulated market granted under MiFID I still be valid after 3 January 2018?
Level 1 Regulation
Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) Directive 2014/65/EU- Secondary Markets
ESMA_QA_1570
Topic
Pre-trade transparency waivers
18/12/2017
Subject Matter
Reference price waiver and multi-listed shares
Question
How will the reference price waiver be applied for shares listed on multiple venues and traded in different currencies? Should those shares be regarded as separate financial instruments, which may only be traded in the currency in which they are listed?
Level 1 Regulation
Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR) Regulation (EU) No 600/2014- Secondary Markets