
Feedback 
to 

ESMA Consultation Paper (CP) on 
Guidelines for the criteria on the assessment of knowledge and competence under the 

Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA) 
17 February 2025, ESMA35-1872330276-2004 

by 
Prof. Dr. Fidelio Tata 

Prof. of Finance at International School of Management 
Berlin, Germany 

 
Q1: Do you agree with the minimum requirements regarding qualification, 
experience and continuous professional development of staA giving information on 
crypto-assets and crypto-asset services to clients included in paragraphs 19 to 21 
of draft Guideline 2? If not, what would, in your view, be adequate minimum 
requirements? Please state the reasons for your answer. 
 
Crypto-assets (even when reduced to the subset dealt by MiCA) are a very wide and 
inhomogeneous field for which complete knowledge and competence may not be 
possible. Thus, it is practical that CASPs only need to demonstrate knowledge and 
competence for crypto-assets they oKer. My advice would be to change paragraph 18a 
to read “(…) crypto-assets in the scope of these services on which the staK provide 
information to clients”. “In the scope” would potentially include a wide range of crypto-
assets that a CASP has explicitly eliminated from its service suite. 
 
Paragraph 18b requires CASPs to “understand any general tax implications”. This is too 
vague and not within the qualification/mandate of a CASP. It may be understandable 
that ESMA aims at making sure that investors do not fall victim to some rumors about 
potential anonymity/pseudonymity and about the lack of tax consequences (e.g., given 
Council Directive (EU) 2023/2226 of 17 October 2023 amending Directive 2011/16/EU 
on administrative cooperation in the field of taxation), but requiring CASPs to clearly 
indicate to clients that they should seek tax advise from qualified tax authorities should 
be suKicient, in my view. 
 
Paragraph 18j (“understand specific market structures for the crypto-assets”) is not 
specific enough, in my view. The crypto ecosystem includes a range of participants, 
some of which are MiCA-regulated CASPs, some of which are outside of regulation 
(such as miners/validators and other participants in the blockchain). There is a 
systematic risk of an entire crypto-asset ecosystem collapsing if and when certain 
participants are no longer around (due to technical diKiculties, political interference, 
legal/regulatory limitations, lack of profitability, abuse/fraud etc.). An example would be 
the inability of validators to do their job, causing transactions on the blockchain coming 
to a standstill. Given that there is no backstop and no liquidity provision by CASPs, NCA, 
ECB or other central parties, the systemic risk should be addressed on an intuitive level 
and less so on a too granular level as done in the bullet points following paragraph 18k. 
 



Paragraphs 19 and 20 allow “Crypto-asset service providers [to] ensure that staK giving 
information about crypto- assets or crypto-asset services on their behalf have obtained, 
prior to providing such information, at least (…) appropriate experience of at least 1 year 
under supervision”. Apart from the diKiculty to determine what is “appropriate”, one year 
is not suKicient, in my view. Having given information for one year neither implies nor 
guarantees that the information was given based on a suKicient (minimum) knowledge 
and competence. In fact, the lack of suKicient (minimum) knowledge and competence 
may only become apparent many years later, if and when clients complain and/or face 
financial risks/losses. My advice would be to allow “experienced” staK to start providing 
information, but to require fulfilling the same continuous professional development and 
training requirements for new staK within a certain grace period. Only that way it can be 
assured that over time all staK have the same command of basic crypto-asset topics. 
 
Q3: Do you agree that with the proposed draft guidelines? Please state the reasons 
for your answer. 
 
The diKerentiation between “giving information” and “giving advise” on crypto-assets 
and crypto-asset services to clients could be arbitrary and unnecessarily complicates 
the definition of minimum knowledge and competence, as well as its supervision. From 
a client’s perspective, any signal that has the potential to influence investment behavior 
is potentially harmful, if not based on well-informed, transparent, unbiased and 
proportionate data, independent on whether it is advise or “merely” information. My 
advice would be to do away with this unnecessary diKerentiation and to collapse 
guidelines 2 and 3 into one set of requirements. This would also eliminate the 
uncertainty about what specifically is meant by “higher standard” in paragraph 16. 
 
Q4: Are there any additional comments that you would like to raise and/or 
information that you would like to provide? 
 
Paragraph 15 proposes that the “management body of the crypto-asset service provider 
should, at least on an annual basis, assess and review the eKectiveness of the policies 
and procedures (…)”. This frequency may be reasonable for well-established financial 
market instruments, or at some point in the future if/once crypto-assets have become 
an established investment class. However, given the “rapid pace of evolution of crypto-
asset markets” (as acknowledged by ESMA in paragraph 24), a quarterly basis may be 
more appropriate for the time being. 
 
Disclaimer: Opinions expressed are solely my own and do not express the views or 
opinions of my employer. 
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