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Finance Finland’s response to ESMA consultation on draft RTS for the 
establishment of an EU code of conduct for issuer-sponsored research 

 

 

Question 1: Are you aware of or adhering to another code of conduct for 
issuer-sponsored research that ESMA could take into account? If so, which 
specific parts of the code of conduct would be of added value to consider for 
the EU code of conduct? Please state the reasons for your answer.  

There is no such code in Finland nor are we aware of any other code in the EU. 

 

Question 2: Do you agree with the proposed approach? Please state the 
reasons for your answer 

Yes, we agree. 

 

Question 3: Do you agree to mainly focus the requirements on research 
providers? Or do you think that additional requirements are necessary for 
issuers? Please state the reasons for your answer.  

We agree. 

 

Question 4: Do you agree with a minimum initial term of the contract of two 
years? Or should the initial term be more, or less? Or should the code of 
conduct allow one-off reports, such asfor initial public offerings? Please state 
the reasons for your answer. 

Yes, we agree with proposed initial term. Regarding the question on one-off reports, 
we don´t think that they should be facilitated. Especially on IPOs, we think that it is 
important to ensure appropriate research coverage for newly listed companies. 
Allowing one-off reports bears the risk of misguiding investors. Listing involves costs 
in any case, so committing to research for two years is not unreasonable. 

 

Question 5: Do you agree with a minimum upfront payment of 50% of the 
annual remuneration? Or should that percentage be more, or less? Please state 
the reasons for your answer.  

In principle we agree. However, a possible alternative could be to require a binding 
payment schedule. This would limit the burden for issuers. 
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Question 6: Do you agree with the information listed in Clause 7 of the code of 
conduct that research providers should make available to investment firms? Is 
there anything missing? Please state the reasons for your answer. 

We find the obligation in Clause 7 section 1. a) to share the agreement between the 
issuer and the issuer-sponsored research provider to investment firms too broad, as it 
can be interpreted as an obligation to disclose confidential information on the 
customer relationship between the issuer and the research provider to third parties. 
Disclosure could constitute a violation of bank secrecy obligations. We propose that 
such agreement should not be made available to investment firms as a whole, but 
only to the extend necessary to assess compliance.  

 

Similarly due to bank secrecy obligations we firmly disagree with the obligation in 
Clause 3 Section 2 e) to include information on the client relationship between the 
issuer and the issuer-sponsored research provider to issuer-sponsored research. A 
bank providing issuer-sponsored research services cannot disclose information on 
client relationships to third parties. For example, due to requirements to separate 
certain functions to avoid conflicts of interests, information on the client relationship of 
the issuer (the importance nor content of the client relationship) cannot be disclosed 
to the analyst team providing issuer-sponsored research. Thus, Clause 3 Section 2 e) 
would result to an obligation that cannot be met. We propose Clause 3 Section 2 e) to 
be deleted. 

 

Question 7: Do you agree that only when the issuer paid fully for the research, 
it should be made accessible to the public immediately? Or should research 
partially paid for by the issuer also be made accessible to the public 
immediately? Please state the reasons for your answer. 

We agree with the proposal to only make research fully paid by the issuer accessible 
to the public immediately. However, to avoid any misinterpretation on the clause, a 
more detailed definition for the term "fully paid research” is required. For example, 
issuer-sponsored research that is partly paid through profits generated from the 
distribution of the research should not be regarded as fully paid by the issuer. 
Additionally, the requirement to make research fully paid by the issuer accessible to 
the public should only cover the latest report of the issuer-sponsored research, not all 
reports concerning the issuer. 

 

Question 8: Do you think that any further requirements should be introduced in 
the code of conduct? Please state the reasons for your answer. 

 

We would like to comment on the obligation in Clause 2 Section 3. h) to separate 
research analysts that are involved in commercial solicitation and those providing the 
issuer-sponsored research. It is of common practice to divide clients by industry 
between analysts. As commercial solicitation requires knowledge on the industry of 
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the issuer, the analyst conducting research in the industry must be included in the 
commercial solicitation process as well. To ensure alignment with the code of 
conduct, deletion of the requirement in Clause 2 Section 3. h) or specific mention to 
allow participation in commercial solicitation is required, for example through 
elaboration on the “appropriate measures” mentioned. 

 

From the point of view of an investment firm using issuer-sponsored research, we 
generally find it important to ensure the objectivity of such research, especially in 
relation to any price targets and ‘buy’, ‘sell’ or ‘hold’ recommendations contained in 
such research and therefore support ESMA’s view on including the clarification 
regarding investment recommendations regulated under MAR in Recital 4 of the 
proposal as well as other proposed measures to manage conflict of interests 
(however, taking into account the views presented above). In addition, we are of the 
view that in order to enhance objectivity and transparency, ESMA could consider 
whether Clause 3 of the Annex should also contain a requirement to specifically 
disclose in a separate statement whether the issuer-sponsored research has been 
fully paid by the issuer or whether also investors have contributed to the payment. 


