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18th August 2021 
 
AFME Response to Consultation Paper on Draft Technical Standards on 
content and format of the STS notification for on-balance sheet securitisations 
under the amended Securitisation Regulation 

 
 
This paper sets out responses on behalf of AFME members to the ESMA Consultation 
Paper setting out draft technical standards on content and format of the STS 
notification for on-balance sheet securitisations under the amended Securitisation 
Regulation (ESMA82-402-200, published 27 May 2021) (the "Consultation Paper"). 
 
In this response, the following defined terms are used: 

• "EUSR" means the EU Securitisation Regulation (Regulation (EU) 2017/2402) 
as amended by Regulation (EU) 2021/557. 

• "Draft RTS" means Commission Delegated Regulation (EU) 2020/1226, as 
proposed to be amended on the terms set out in Section 5.4 of the Consultation 
paper. 

 

Question 1: Do you agree that the selected general information items will facilitate 
the identification of the synthetic securitisation and the credit protection agreement? 
Do you have any further proposals? If so, please elaborate. 

We agree that the selected general information items will facilitate the identification 
of a synthetic securitisation and credit protection agreement. We do, however, have 
some concerns with the General Information section, which are set out in our 
response to Question 2, below. 

Question 2: Do you agree that information regarding the location of the protection 
seller should be added to the general information’s section? Likewise, do you agree 
that where the protection seller is classified as “NFC+” under EMIR, then this 
information should also be reported using the general information section? If not, 
please detail your reasons. 

In principle, AFME members have no objection to the requirement to provide 
information about the protection seller. However, a number of points should be 
borne in mind. 

First, depending on the type of synthetic securitisation, the identity of the protection 
seller is likely to be either a SSPE or investors in credit-linked notes held in global 
form through a clearing system. In the case of a SSPE, there is little practical benefit 
in knowing the identity of the protection seller as it will be, by definition, a special 
purpose entity with no activities other than the securitisation. Where the 
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securitisation takes the form of credit-linked notes issued by the originator directly, 
the protection seller(s) will be the noteholders. While the originator may be aware 
of the identity of those protection seller(s) upon closing, where, as is usually the 
case, the CLNs are freely-transferable, there is no way for the originator to continue 
to be aware of the identity of those protection sellers, making any information 
reported in the STS notification of limited use. The only circumstances in which the 
identity of the protection seller will really be meaningful is in the case of a bilateral 
synthetic securitisation contracted in the form of a financial guarantee or credit 
derivative (i.e., without the use of a SSPE), the vast majority of which are 
transactions involving the European Investment Fund as protection seller. 
 
Secondly, it is important that, in the case of private securitisations, the identity of the 
protection seller(s) remains private. Thus, any information about private 
securitisations to be made public (as discussed in paragraph 16 of the Consultation 
Paper) should not include the identity of the protection seller(s), despite that being 
included in the "General Information" of the proposed STS Notification Template. 

Thirdly, we do not agree that the EMIR classification of the protection seller is 
relevant for the purposes of assessing a STS synthetic securitisation. In many cases 
(such as where the securitisation takes the form of a financial guarantee or CLNs 
issued by the originator directly), there will be no EMIR derivative involved in the 
transaction, making the EMIR classification of the protection seller entirely 
irrelevant. Even where the transaction does involve an EMIR derivative, none of the 
STS criteria are affected in any way by whether or not the protection seller is a NFC- 
or NFC+ (or, indeed a financial counterparty). While the parties to a synthetic 
securitisation which involves an EMIR derivative will need to ensure that the 
transaction complies with any obligations which may be imposed by EMIR, that will 
not affect the STS status of the transaction. AFME members firmly believe that the 
information required to be reported in the STS Notification should be limited to 
matters that are relevant for the purpose of assessing how the transaction satisfies 
the STS criteria set out Articles 26a to 26e of the EUSR, and should not include other 
unrelated matters. 

Question 3: Do you agree to apply the same approach in line with the RTS on STS 
notification for traditional private securitisations, to synthetic private securitisations? 

In principle, yes. However, we do not see a need for the creation of what is effectively 
a third category of synthetic securitisations, being private securitisations in which a 
SSPE issues listed or rated CLNs to investors, as discussed in paragraph 16 of the 
Consultation Paper. It is not at all clear why the fact that the listed CLNs may be held 
through the clearing systems necessitates a higher level of disclosure than would be 
the case for any other private synthetic securitisation. Further, there is no basis in the 
EUSR framework for the separate treatment of this type of private synthetic 
securitisation. 

On a more technical level, it is also not clear in the Draft RTS how this additional 
reporting is to be made. As with the case of the existing RTS on STS Notification, the 
drafting of Article 1(2) is ambiguous in this regard. 
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Question 4: Do you agree that the proposed list of items in paragraph 17 for private 
synthetic securitisations should be published on ESMA’s public website? Do you have 
any further proposals? If so, please elaborate. 

It is not entirely clear in the Consultation Paper whether this list of items is only 
relevant for the "third category" of private synthetic securitisations referred to in 
paragraph 16 of the Consultation Paper, or whether it would apply to all private 
synthetic securitisations. 

AFME members broadly agree with the information listed here. However, we note 
that the "General Information" section in the draft STS Notification Template does 
actually include a number of other fields which are not referred to in paragraph 17 of 
the Consultation Paper. In light of the concerns expressed in our response to Question 
2, we therefore propose that the "General Information" is revised to include only the 
items listed in paragraph 17, and if the other information items currently listed in 
that section are retained, they should be moved a separate section of the table.  

We also note that the list of fields referred to in proposed Article 1(2)(d) of the Draft 
RTS do not fully align with the information listed in paragraph 17 of the Consultation 
Paper. 

Question 5: Where the private synthetic securitisations involve listed CLNs, do you 
agree that the related ISIN securities code should be made public? Do you have any 
further proposals? If so, elaborate. 

No. We do not think that whether the CLNs are listed makes any difference to the level 
of reporting that should be required as part of the STS notification. The level of 
disclosure required by virtue of CLNs being listed is governed by the listing rules of 
the relevant stock exchange. The only distinction that is relevant for the purposes of 
the EUSR framework is whether or not a prospectus needs to be drawn up. If it does, 
then the transaction is a public securitisation anyway. If it does not, then it should 
make no difference whether the CLNs are listed or not. 

Question 6: As with the STS notification for traditional securitisations, do you agree 
with the proposal to have three different levels of required explanation in the STS 
notification, depending on the nature of the criteria? 

Yes. However, please see our observations below in response to Question 9 in relation 
to the classification of some of these fields.  

Question 7: Do you agree with the proposal of cross-referring in an STS notification 
between the STS elements and those from Prospectus, where available, or otherwise 
other securitisation documentation related to the credit protection agreement? If so, 
please elaborate. 

In principle, yes.  

However, we propose deleting the reference to "the synthetic excess spread" from 
proposed Article 2(c) of the Draft RTS. Where a synthetic securitisation makes use of 
synthetic excess spread, this would form part of the credit protection agreement and 
would not be contained in a separate document. 

Further, we note that the "Additional Information" column in the draft STS 
Notification table refers almost exclusively to requirements from Commission 
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Delegated Regulation (EU) 2019/980, which is relevant where a prospectus is being 
drawn up. As most synthetic securitisations are private securitisations for which no 
prospectus is required to be drawn up, most of these references will not be relevant 
for the majority of transactions. In most cases, the relevant cross-references should 
in that case be to provisions of the credit protection agreement or the other 
documentation for CLNs (where applicable). 

Question 8: Do you have any general comments on the proposed content required for 
the STS notification for synthetic securitisations? 

No. 

Question 9: Do you agree with the required level of explanation for each of the STS 
criteria as sets forth in section 4.4 (Annex IV – draft RTS) of this consultation paper 
with respect to requirements for: 

(1) simple, transparent, and standardised on-balance sheet synthetic securitisations 
(Article 26b of SECR), as proposed in fields STSSY 19 to 59? 

We propose the following changes to the required level of explanation: 

Field Current 
requirement 

Proposed 
requirement 

Comments 

STSSY21 Concise explanation Confirmation There is little that can 
usefully form part of an 
explanation on this 
point beyond a 
confirmation that this 
is the case. 

STSSY24 Concise explanation Confirmation As any further hedging 
is not permitted, and it 
is not possible to 
demonstrate the 
absence of such 
hedging, only a 
confirmation should be 
required. 

STSSY29 
to 34 

Concise explanation Confirmation It is not clear what sort 
of explanation is 
required here. Each 
representation should 
stand on its own terms 
without the need for 
further explanation for 
how it meets the 
relevant requirements. 

STSSY43 Detailed 
explanation 

Concise explanation A concise explanation 
should be sufficient to 
satisfy this 
requirement. 

STSSY44 Detailed 
explanation 

Concise explanation A concise explanation 
should be sufficient to 
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Field Current 
requirement 

Proposed 
requirement 

Comments 

satisfy this 
requirement. 

STSSY46 Detailed 
explanation 

Confirmation This requirement 
should be treated in 
the same way as 
STSSY48. Both points 
would usually be 
addressed through 
eligibility criteria and 
are thus easy to 
confirm without the 
need for a detailed 
explanation. 

STSSY55 
to 57 

Concise explanation Confirmation These points would 
generally be addressed 
through eligibility 
criteria and are thus 
easy to confirm. It is 
not clear what sort of 
explanation would be 
expected in relation to 
these points. 

 

(2) standardised on-balance sheet synthetic securitisations (Article 26c of SECR) as 
proposed in STSSY fields STSSY 60 to 91? 

We propose the following changes to the required level of explanation: 

Field Current 
requirement 

Proposed 
requirement 

Comments 

STSSY63 Concise explanation Confirmation This is similar to STSSY 
46 and 48 and would 
usually be addressed 
through eligibility 
criteria. As the only 
other explanation that 
can be given is a 
statement that no such 
derivatives exist, a 
confirmation should be 
sufficient. 

STSSY86 Concise explanation Confirmation There is little to be said 
by way of explanation 
on this point other than 
to identify the relevant 
policies. 

STSSY89 Detailed 
explanation 

Concise explanation These are relatively 
straightforward points 
to demonstrate in a 
concise explanation.  
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(3) transparent on-balance sheet synthetic securitisations (Article 26d of SECR) as 
proposed in STSSY fields 92 to 99? 

We have no comments on these fields. 

(4) credit protection agreement, the third-party verification agent and the synthetic 
excess spread (Article 26d of SECR), as proposed in STSSY 100 to 161? 

We propose the following changes to the required level of explanation: 

Field Current 
requirement 

Proposed 
requirement 

Comments 

STSSY126 Concise explanation Confirmation This should be a simple 
matter of confirming 
that the verification 
agent has been 
appointed. 

STSSY127 
to 132 

Concise explanation Confirmation These fields all relate 
to matters which the 
verification agent is 
required to verify. It 
should be sufficient to 
confirm this by 
pointing to the relevant 
provision of the credit 
protection agreement 
providing for this. 

STSSY141 Concise explanation Confirmation The content to be 
reported here is not 
correct as currently 
drafted. All that can be 
provided at the time of 
STS notification is 
confirmation that the 
transaction 
documentation 
includes the obligation 
to notify the competent 
authorities. No actual 
notification will have 
been made at that time. 

STSSY146 
and 147 

Concise explanation Confirmation Detail of how the one-
year expected losses on 
a portfolio are 
calculated is 
commercially sensitive 
and should not need to 
be disclosed, even in a 
public securitisation. 

STSSY152 Detailed 
explanation 

Concise explanation As this will generally 
be a fairly 
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Field Current 
requirement 

Proposed 
requirement 

Comments 

straightforward matter, 
a concise explanation 
should be sufficient. 

STSSY154 Concise explanation Confirmation As this is a simple 
disclosure matter, a 
confirmation should be 
sufficient to satisfy this 
requirement. 

STSSY155 Concise explanation Confirmation A confirmation should 
be sufficient to satisfy 
this requirement. 

STSSY161 Concise explanation Confirmation It is a simple matter to 
confirm that the issuer 
of the CLNs is the 
originator itself. There 
is no need for further 
explanation on this 
point. 

 

Question 10: Do you agree with the proposed cross references to the relevant sections 
in prospectus as presented in section 4.4 of this consultation paper (Annex IV - draft 
RTS)? 

See response to Question 8, above.  

Question 11: Do you agree to continue applying the same format as the one used in 
the STS notification for traditional securitisations i.e. in an electronic and machine-
readable form? 

Yes. 

Question 12: Do you agree with the format of the proposed notification templates as 
described in section 4.5 of this consultation paper (Annex V - draft ITS)? 

Yes. 

Question 13: Do you agree with the proposed amendments to be introduced in STSS4, 
STSS17, STSS18, STSS19, STSS21 and STSS22 of Annex I of the RTS on STS notifications 
for traditional securitisations; STSAT4, STSAT17, STSAT18, STSAT19, STSAT21, 
STSAT22 of Annex II of the RTS on STS notifications for traditional securitisations; and 
STSAP4 of Annex III of the RTS on STS notifications for traditional securitisations? 

In respect of STSS4, STSAT4 and STSAP4, these changes are sensible, but we would 
note that the corresponding field format prescribed by Commission Implementing 
Regulation (EU) 2020/1227 for all three fields restricts these responses to 100 
characters, which would make it difficult to offer a meaningful explanation in the 
statement now required. We would suggest making corresponding changes to the ITS 
to expand the number of characters permitted accordingly. 
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In respect of STSS17 and STSAT17 it is helpful that the changes make the logic 
consistent. The fix proposed by ESMA does ensure consistency. However, answering 
"Yes" to the question "Originator (or original lender) not a credit institution" 
(emphasis added) is counterintuitive. We believe it would be more intuitive to amend 
the field name to "Originator (or original lender) is a credit institution" and the 
content to be reported to "A 'yes' or 'no' statement as to whether the originator or 
original lender is a credit institution or investment firm established in the Union".  In 
that way a "yes" response would mean there was a credit institution and a "no" 
response would mean there was not – which is what you would expect intuitively. 

Question 14: Do you agree with the arguments set out in the preliminary CBA? Do you 
think that other items should be factored into the CBA and if so, for what reasons? 

Unlike traditional securitisations, most synthetic securitisations involve the first loss 
and/or mezzanine tranches of the securitisation being placed with unregulated 
investors, while the senior tranche is retained by the originator. Because the only 
economic benefit which derives from a synthetic STS securitisation is the reduction 
in the risk-weight applied to that senior tranche (which, pursuant to Article 270 of 
the CRR, is only available to the originator itself), there is little direct investor interest 
in whether or not a synthetic securitisation satisfies the STS requirements.  

This is relevant for the cost-benefit analysis because, unlike with a traditional STS 
securitisation, it is less likely that investors will be as concerned to satisfy themselves 
that the STS criteria are satisfied for a synthetic STS securitisation, given that whether 
that is the case or not will not affect their economic position. Further, as most 
synthetic securitisations are private securitisations, for which the full STS 
Notification table will not be made available anyway, there will be little opportunity 
for investors to make use of the information reported therein for the purposes of their 
own due diligence obligations as discussed in Section 5.1 of the Consultation Paper. 

Taking these considerations into account, AFME members are of the view that there 
is merit in adopting the Option 1 approach set out in paragraph 47 of the Consultation 
Paper. 
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