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Q1: Do you agree with ESMA’s proposal to clarify that SIs’ quotes would only reflect 

prevailing market conditions where the price levels could be traded on a trading 

venue at the time of publication? 

 

No, because there is neither a material nor a formal legal basis for the changes to RTS 1 

proposed in the consultation paper. If European lawmakers see a need for equal treatment of 

multilaterally operating regulated markets and bilaterally operating systematic internalisers 

(SIs), we consider it essential to follow the prescribed legislative process. This means 

mandating such a change at Level 1 by amending Directive 2014/65/EU of the European 

Parliament and of the Council of 15 May 2014 (MiFID II) and Regulation (EU) No 600/2014 of 

the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 (MiFIR). 

 

On top of that, we would like to stress that stakeholders need legal certainty for their 

decisions. There was no reason to expect amendments to RTS 1 either at this point in time 

(particularly given that this consultation is ending after RTS 1 entered into force) or because of 

any merit in changing the content. 

 

Our reasons for disagreeing with ESMA’s proposals are explained in more detail below. 

 

1. Doubts about a material legal basis 

 

The Association of German Banks seriously doubts that a material legal basis exists for 

ESMA’s proposed amendments to RTS 1. RTS 1 in general and Article 10 of RTS 1 in particular, 

which spells out the criteria to be met by prices published by a systematic internaliser, are 

based on Article 14(7) of MiFIR. 

 

By contrast, the de facto extension of the tick size regime to SIs now proposed in the new 

Article 10 of RTS 1 is based on Article 49 of MiFID II. Para 10 of the consultation paper sets out 

ESMA’s rationale for the proposed change: “The tick size regime of Article 49 of MiFID II was 

introduced in order to harmonise price increments on European trading venues, prevent tick 

sizes being used as a tool for competition between venues and thereby remove the risk of a 

‘race to the bottom’.” Details of the tick size regime are set out in Title III of MiFID II, which 

contains specific requirements (lex specialis) for regulated markets only (cf. Article 44 ff. of 

MiFID II). 

 

We would like to point out in this context that the definitions of an SI (Article 4(1)(20) of 

MiFID II) and a regulated market (Article 4(1)(13) of MiFID II)are different. The determining 

factor of an SI is that it executes “client orders outside a regulated market, an MTF or an OTF 

without operating a multilateral system.” It is therefore difficult to understand why rules 

designed specifically for regulated markets should be applied to different execution venues, 

such as SIs, without any corresponding change in the Level 1 legislation.  
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Admittedly, ESMA goes on to say in para 10 of the consultation paper that “it would appear 

contradictory to the general MiFID II objective of levelling the playing field between means of 

trading if the new tick size regime resulted in ‘artificially’ moving volumes from trading venues 

to SIs based on systematic internalisers quoting at price levels that are not available for 

trading venues.” It then argues in para 11 of the consultation paper that this interpretation is 

“also supported by recital 18 of MiFIR.” It should be borne in mind, however, that there is no 

reference whatsoever to the tick size regime in MiFIR: the requirements of the regime are 

elaborated only in MiFID II.  

 

In the executive summary of the consultation paper, ESMA states that, “over recent months, it 

has come to ESMA’s attention that the concept of ‘prices reflecting prevailing market 

conditions’ may require further clarification.” As explained above, legal reasons preclude using 

the provisions of Article 49 of MiFID II for “clarification” purposes. Article 49 of MiFID II and 

the drafting and application of corresponding Level 2 measures expressly relate to regulated 

markets only. The use of Article 49 for ESMA’s clarification purposes would require a change to 

the Level 1 requirements.  

 

In the absence of a material mandate, therefore, we oppose ESMA’s suggested amendments.  

 

2. Doubts about a formal legal basis 

 

We also have serious procedural doubts about a legal basis for ESMA’s proposed amendments 

to RTS 1. These standards have already gone through the envisaged procedure in accordance 

with Article 14(7) of MiFIR in conjunction with Articles 10 to 14 of Regulation (EU) 

No 1095/2010 (ESMA Regulation). Under this procedure, ESMA was required to submit a draft 

RTS 1 by 3 July 2015. ESMA published its draft on 28 September 2015 (ESMA/2015/1464). 

The Article 10 proposed in this draft is – with the exception of a minor editorial revision – 

identical to the text of the RTS 1 adopted on 14 July 2016 and published in the Official Journal 

of the European Union on 31 March 2017 as Commission Delegated Regulation (EU) 2017/587. 

 

It is true that after the draft RTS were issued for consultation and submitted to the European 

Commission in accordance with Article 10(1), subparagraph 3 of the ESMA Regulation, the 

European Commission then endorsed the draft later than the envisaged three months after 

receipt (cf. Article 10(1), subparagraph 5 of the ESMA Regulation). But there are no 

substantive differences between ESMA’s draft and the version finally published in the Official 

Journal under Article 10(4) of the ESMA Regulation. 

 

The ESMA Regulation makes no provision for amending regulatory technical standards which 

have been duly drafted, consulted on, adopted and published. The admissibility of changes 

should therefore be evaluated on the basis of general principles. Accordingly, changes should 

only be contemplated if the mandate for the RTS in question has been revised or if the 

circumstances underlying the RTS have substantially changed. There is no indication either that 
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the mandate for RTS 1, specifically Article 14 of MiFIR, has changed or that there has been any 

change in the circumstances on which ESMA’s proposals for RTS 1 were originally based. 

Varying interpretations of the text of already published standard is not, in our view, a sound 

reason for modifying it.  

 

If minor, purely editorial revisions are needed to the text of an RTS because of adjustments to 

the underlying Level 1 text (e.g. wording changes), these should be made along the lines of 

the corrigendum procedure at Level 1. The proposed amendments to Article 10 of the RTS do 

not, however, represent follow-up revisions of this kind.  


