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[bookmark: _Toc280628648]Responding to this paper 
ESMA invites responses to the questions set out throughout this Consultation Paper. Responses are most helpful if they:
· respond to the question stated;
· contain a clear rationale; and
· describe any alternatives ESMA should consider.
ESMA will consider all responses received by 28 September 2017.
Instructions
In order to facilitate analysis of responses to the Consultation Paper, respondents are requested to follow the below steps when preparing and submitting their response:
· Insert your responses to the questions in the Consultation Paper in the form “Response form_Consultation Paper on scrutiny and approval”, available on ESMA’s website alongside the present Consultation Paper (www.esma.europa.eu  ‘Your input – Open consultations’  ‘Consultation on technical advice under the new Prospectus Regulation’).
· Please do not remove tags of the type <ESMA_QUESTION_SAC_1>. Your response to each question has to be framed by the two tags corresponding to the question.
· If you do not wish to respond to a given question, please do not delete it but simply leave the text “TYPE YOUR TEXT HERE” between the tags.
· When you have drafted your response, name your response form according to the following convention: ESMA_SAC_nameofrespondent_RESPONSEFORM. For example, for a respondent named ABCD, the response form would be entitled ESMA_SAC_ABCD_RESPONSEFORM.
· Upload the form containing your responses, in Word format, to ESMA’s website (www.esma.europa.eu under the heading ‘Your input – Open consultations’  ‘Consultation on technical advice under the new Prospectus Regulation’).
Publication of responses
All contributions received will be published following the close of the consultation, unless you request otherwise. Please clearly indicate by ticking the appropriate checkbox on the website submission page if you do not wish your contribution to be publicly disclosed. A standard confidentiality statement in an email message will not be treated as a request for non-disclosure. A confidential response may be requested from us in accordance with ESMA’s rules on access to documents. We may consult you if we receive such a request. Any decision we make not to disclose the response is reviewable by ESMA’s Board of Appeal and the European Ombudsman.
Data protection
Information on data protection can be found at www.esma.europa.eu under the heading ‘Data  protection’.
Who should read this Consultation Paper
This Consultation Paper may be of particular interest to investors, issuers, including issuers already admitted to trading on a regulated market or on a multilateral trading facility, offerors or persons asking for admission to trading on a regulated market as well as to any market participant who is affected by the new Prospectus Regulation.



General information about respondent

	Name of the company / organisation
	De Brauw Blackstone Westbroek
	Activity
	Audit/Legal/Individual

	Are you representing an association?
	☐
	Country/Region
	Netherlands


Introduction
Please make your introductory comments below, if any:

<ESMA_COMMENT_SAC_1>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_COMMENT_SAC_1>


1. 
: Do you agree with the criteria for determining whether a prospectus is complete (Article A(1))? Do you consider that additional completeness criteria are necessary?
<ESMA_QUESTION_SAC_1>
Article 6(1) of the Prospectus Regulation (EU) 2017/1129 provides, in part, that a prospectus shall contain the necessary information which is material to an investor for making an informed assessment of (a) the assets and liabilities, profits and losses, financial position, and prospects of the issuer and of any guarantor; (b) the rights attaching to the securities; and (c) the reasons for the issuance and its impact on the issuer. There could be information not required by the schedules and building blocks that would be necessary and material to an investor in making an informed assessment, without which, the prospectus would not be complete. The language proposed in Article A(1) of the draft technical advice "shall consider in particular" gives the NCA flexibility to consider reasonable criteria other than the ones proposed in (a) and (b).<ESMA_QUESTION_SAC_1>

1. : Do you agree that NCAs should apply different criteria when assessing the comprehensibility of retail and wholesale prospectuses? If yes, do you agree with the criteria proposed in Article A(2)? Please make an alternative proposal if you do not agree with these criteria.
<ESMA_QUESTION_SAC_2>
We agree that it makes sense for NCAs to be able to apply different criteria when assessing the comprehensibility of retail and wholesale prospectuses, as the level of comprehensibility of a retail investor is different from that of an institutional investor. We understand the need to give NCAs a certain degree of flexibility in interpreting the criteria proposed in Article A(2), but question how effective the criteria as drafted would be in harmonizing NCA review. We see a dilemma for NCAs here who on the one hand are quite exposed to criticism from the public and politics, and on the other hand the benefits for issuers and investors of having reasonable and uniform standards applied to achieve greater comprehensibility.<ESMA_QUESTION_SAC_2>

1. : Do you agree with the criteria for assessing the consistency of a prospectus proposed in Article A(3)? Do you consider that additional consistency criteria are necessary?
<ESMA_QUESTION_SAC_3>
[bookmark: _GoBack]We agree with the criteria for assessing the consistency of a prospectus proposed in Article A(3), in particular as it gives the NCA flexibility to consider criteria other than those proposed in (a) through (e). <ESMA_QUESTION_SAC_3>

1. : In relation to scrutiny and review of the URD where ESMA proposes that only minimal changes be made to the generally applicable scrutiny criteria, do you consider there to be any further aspects where scrutiny and review of the URD need to differ from the general criteria? 
<ESMA_QUESTION_SAC_4>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_4>

1. : Do you agree that it is not necessary to address partial/repeated reviews of a URD in the technical advice?
<ESMA_QUESTION_SAC_5>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_5>

1. : In order to take a proportionate approach to scrutiny and review of prospectuses, do you agree that NCAs should only be required to scrutinise information which has not already been scrutinised/reviewed/approved, as proposed in Article B(2)?
<ESMA_QUESTION_SAC_6>
We agree that NCAs should only be required to scrutinise information that has not already been scrutinised/reviewed/approved, especially in combination with Article B(5)'s requirement that the issuer, offeror or person asking for admission to trading on a regulated market confirms that the information in the final draft of the prospectus is still up-to-date and complies with the date requirements set out in the applicable annexes of the Regulation. Coupled with the fact that the derogation is not mandatory and the NCA may choose to scrutinize/review the prospectus in its entirety, it should give NCAs the flexibility to conduct a more timely review of the prospectus.
<ESMA_QUESTION_SAC_6>

1. : Do you believe that application of the proposed criteria will impose additional costs on issuers, offerors or persons asking for admission to trading? If yes, please specify the type and nature of such costs, including whether they are one-off or on-going, and quantify them.
<ESMA_QUESTION_SAC_7>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_7>

1. : Do you have any further suggestions for harmonising the way in which NCAs scrutinise prospectuses? In your view, should ESMA propose more detailed or additional criteria for scrutiny/review in its technical advice?
<ESMA_QUESTION_SAC_8>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_8>

1. : Has ESMA identified all the necessary amendments to the existing procedures for approval of the prospectus?
<ESMA_QUESTION_SAC_9>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_9>

1. : Do you agree with the provision for providing the appendix to the registration document/URD laid down in Article C(2)(d) and (e)?
<ESMA_QUESTION_SAC_10>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_10>

1. : Do you agree with the procedures for approval of the URD?
<ESMA_QUESTION_SAC_11>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_11>

1. : Do you agree with the procedures for filing of the URD? Are there any further considerations which ESMA should take into account in this regard? 
<ESMA_QUESTION_SAC_12>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_12>

1. : Do you believe that any of the proposed procedures for approval and filing will impose additional costs on issuers, offerors or persons asking for admission to trading? If yes, please specify the type and nature of such costs, including whether they are one-off or on-going, and quantify them.
<ESMA_QUESTION_SAC_13>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_13>

1. : Do you agree that it is not necessary at Level 2 to further specify the conditions for losing the status of frequent issuer? If no, please elaborate on how ESMA should further specify the conditions already established at Level 1.
<ESMA_QUESTION_SAC_14>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_14>

1. : Do you have any other considerations which ESMA should be aware of when finalising the technical advice covered by this Consultation Paper?
<ESMA_QUESTION_SAC_15>
TYPE YOUR TEXT HERE
<ESMA_QUESTION_SAC_15>
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