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Introduction 

The Italian Banking Association (ABI) welcomes the opportunity to provide 
the views of its members on the proposals presented by ESMA in the 
consultation paper on the evaluation of certain elements of the Short Selling 
Regulation.  

Please, note that the present document - with the exception of the answer to 
Q11 - was drafted in cooperation with the Italian Association of financial 
intermediaries (ASSOSIM) who has also submitted a response to the present 
consultation. 

Answers 

Exemption for market making activities 

Q1: Taking into account the different regulatory approaches and purposes of 
MiFID II and SSR, what are your views on the absence of alignment between 
the definition of 'market making activities' in each of the capacities specified 
in Article 2(1)(k) of SSR and that of ‘market maker’ in Article 4(1)(7) of MiFID 
II? Do you consider that this absence of alignment is not appropriate, and if 
so what would you suggest? 

In general, we think that an alignment between the aforementioned 
definitions would be useful in order to provide clarity and simplification. 
Nevertheless, we believe that a proper application of the SSR regime requires 
an ad hoc definition of market making activities because of the need of 
limiting the exemption to those entities which regularly contribute to financial 
instruments liquidity so promoting orderly market conditions. 

Q2: Considering the new regulatory framework under the MiFID II/MiFIR, how 
do you suggest addressing the issue of the membership requirement in 
relation to those instruments that will remain pure OTC instruments despite 
the MiFID II/MiFIR framework? Should the membership requirement not 
apply to those pure OTC instruments? Please provide justifications. 

We believe that the membership requirement should apply in all cases with 
the exception of sovereign CDS whose liquidity has positive effects on 
sovereign debt market. For pure OTC instruments different from sovereign 
CDS the membership requirement should continue to be applied for the 
reasons mentioned under our Q1 answer (need of granting the exemption 
only to those entities which regularly contribute to financial instruments 
liquidity and assume specific obligations in this sense). 

Q3: Where market making activities on exchange-traded instruments are 
carried out OTC only, should they be able to benefit from the exemptions? Do 
you consider that the application of the exemptions in those cases can be 
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detrimental to the interest of investor and consumers? Please provide 
justifications. 

With reference to exchange-traded instruments, we believe that market 
making activities carried out OTC only should benefit from the exemption 
solely upon condition that such activities are performed by entities acting as 
Systematic Internalisers, since they are subject to a transparency regime 
aiming at safeguarding market efficiency (thus not jeopardising the interests 
of investors and consumers) in line with the trading venue framework. 

Q4: Do you think that the membership requirement should be deleted where 
the market making activity in relation to exchange-traded instruments is 
carried out OTC as well as on a trading venue? Please explain. 

In this respect, we think that the membership requirement should continue 
to be required for the reasons explained under our Q2 answer. 

Q5: Do you have proposals in relation to the improvement of the transparency 
of market making activities conducted OTC and exempted under the SSR? Do 
you think that requiring a firm willing to benefit from the exemption for its 
market making activities conducted OTC to qualify as systematic internaliser 
is a viable option that would improve the transparency of their activity? Please 
provide justifications. 

Please, see our answer under Q3. 

Q6: Do you think it would be appropriate to enlarge the set of financial 
instruments eligible for the exemption for market making activities? If so, 
which financial instrument(s) would you suggest? Please provide 
justifications. 

In general, we think that enlarging the set of eligible financial instruments 
could have positive effects (i.e. with respect to corporate bonds). 
Nevertheless, we strongly suggest the provision of specific guidelines in order 
to define -on an asset class basis- the correlation requirement.   

Q7: Do you think that market makers should be able to notify the list of 
financial instruments by using indices, as long as they are market making in 
all the financial instruments included in the used indices? Besides indices, 
which other sectoral categories / classification could be used by market 
makers to indicate a group of financial instruments for which the market 
maker is seeking exemption? Please provide justifications. 

As regards indices, please consider that Consob already allows notification 
referred to indices when the market maker carries out its activity on all the 
shares included in the relevant index.  
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Q8: Do you think that the 30-day period mentioned in Article 17(5) of the 
SSR should not apply when the notification refer to instrument admitted to 
trading for the first time on an EU trading venue? Please provide justifications.  

We are in favour of not applying the aforementioned period for instruments 
admitted to trading for the first time on an EU TV provided that market rules 
often require the presence of a market maker since the first trade date.    

Q9: What would you suggest to reduce the 30-day period mentioned in Article 
17(5) of the SSR to provide for a faster process? What are your views on a 
quicker procedure for market makers that have already entered into a market 
making agreement/scheme with a trading venue or the issuer to classify as 
market maker in such venue? Please explain. 

In general, we are in favour of reducing the 30-day period. We believe that 
such reduction would be even more advisable for market makers that already 
have market making agreements in place. 

Short term restrictions on short selling in case of a significant decline 
in prices: Article 23 of SSR 

Q10: What are your views on the proposal to change the procedure to adopt 
short term bans under Article 23 of the SSR? Please elaborate. 

Q11: What are your views on the proposal to change the scope of short term 
bans under Article 23 of the SSR? Please elaborate. 

As a preliminary point, it is important to emphasize that, if it is used for 
speculative purposes and in a phase of bearish markets, short selling may 
exacerbate drop in the price falls. For this reason, it should be recognized 
that it is fundamental that competent authorities have short-term 
instruments to intervene by setting restrictions on short selling in the event 
of a strong price depression (such as during the most critical period of the 
recent financial crisis). In view of the quantitative and qualitative analysis 
presented in the consultation document, it is important to reiterate the 
exceptionality of the short-term ban on short selling under Article 23 of the 
SSR and, above all, to define a procedure which ensures uniform 
implementation across Member States. This is to ensure level playing field 
among all European market operators. 

On the other hand, it should also be considered the role of short selling as a 
tool for intermediaries and investors in defining their investment strategies 
and ensuring market efficiency. For this purpose, we consider that the best 
tool to avoid any short-selling distorting effects mainly lies in transparency 
requirements. Hence, we appreciate the disclosure obligation of the net short 
positions provided for in the Chapter II of Short Selling Regulation. 

Transparency of net short positions and reporting requirements 



POSITION PAPER 2017 

 

Pagina 5 di 6 

Q12: Do you see any reasons to change the current levels of the thresholds 
regarding the notification to competent authorities and the public disclosure 
of significant net short positions in shares? Please elaborate. 

We are not in favour of changing the notification/disclosure thresholds 
because such change would have a burdensome impact on investment firms’ 
systems. 

Q13: Do you see benefits in the introduction of a new requirement to publish 
anonymised aggregated net short positions by issuer on a regular basis? Can 
you provide a quantification of the benefit of such new requirement to your 
activity? 

Please elaborate. 

We think that the disclosure of anonymised aggregated net short positions 
could have positive effects on market efficiency. 

Q14: Do you agree that the notification time should be kept at no later than 
15:30 on the following trading day? If not, please explain. 

We believe that the notification time should be delayed to 17:30 (2 hours 
later) in order to grant investment firms a further period of time for 
calculations and monitoring. 

Q15: Do you agree that the publication time should be changed at no later 
than 17:30 on the following trading day? Please elaborate. 

Yes. The timeframe should be delayed to 17:30 as it should be coherent with 
the notification time schedule (see our answer to Q14). 

Q16: What are your views on a centralised notification and publication system 
at Union level? Can you provide a quantification of the benefit of such 
centralised notification to your activity? What are your views on levying a fee 
on position holders to have access to and report through such a centralised 
system? Please elaborate. 

We are in favour of a centralise notification and publication system because 
it would be useful for investors holding net short positions in different Member 
States. Nevertheless, we think that the access to such system should not 
entail the payment of a fee.   

Q18: Do you agree that the identification code of the position holder should 
be the LEI and that such code should be mandatory for legal entities? Please 
elaborate. 

Yes, considering that LEI should become a unique identification code for legal 
entities. 
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Q19: What are your views on the method that should be favoured, the 
nominal method or the duration-adjusted method as described above? In the 
latter case, do you think that the thresholds should be changed? Please 
elaborate. 

We would favour the application of the nominal method which offers greater 
simplicity and lower impacts than those relating to the duration-adjusted 
method. 


