
 

Stresemannallee 30 | 60596 Frankfurt am Main | Telefon: + 49 (0) 69 6605501-0 | Fax: + 49 (0) 69 6605501-9  
contact@vuv.de | www.vuv.de | Vorsitzender des Vorstandes: Andreas Grünewald   

Geschäftsführender Verbandsjustiziar: Dr. Nero Knapp 
Bankverbindung: Hauck & Aufhäuser Privatbankiers KGaA | BLZ 502 209 00 | Konto 103 550 0 

VR 11307 | Amtsgericht Frankfurt am Main 

 
 
 
 
VuV e.V. | Stresemannallee 30 | 60596 Frankfurt am Main 
 

ESMA 
CS 60747 
103 Rue de Grenelle 
F – 75345 Paris Cedex 07 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comments on ESMA Consultation Paper – ESMA/2015/736 
Draft guidelines for assessment of knowledge and competence  
 
 
 
Dear Sirs, 
 
the Verband unabhängiger Vermögensverwalter Deutschland e.V. is a german pro-
fessional association representing 242 investment firms (independent portfolio man-
agers). We support the objective and welcome the improvement of the quality of in-
vestment services. There are only some points we disagree.  
 
 
Q1: Do you think that not less than five consecutive years of appropriate expe-
rience of providing the same relevant services at the date of application of 
these guidelines would be sufficient to meet the requirement under knowledge 
and competence, provided that the firm has assessed their knowledge and 
competence? If yes, please explain what factors should be taken into account 
and what assessment should be performed by the investment firm. Please also 
specify whether five consecutive years of experience should be made in the 
same firm or whether documented experience in more than one firm could be 
considered. 
 
We consider a period of five consecutive years of appropriate experience as suffi-
cient proof of the necessary knowledge and competence of the staff to fulfil the in-
vestment firms obligations under Article 24 and 25 of MiFID II. 
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In order for paragraph 11 to qualify as an effective grandfathering rule1, however, if a 
staff is capable of meeting the criteria of appropriate experience, this should suffice 
and lead to the automatic recognition of the knowledge and competence of the staff 
without any additional requirements. Therefore, we disagree with ESMA’s view in the 
draft guidelines that in addition to the criteria of appropriate experience the qualifica-
tion of the staff shall be subject to the discretion of the NCA and to a specific as-
sessment by the firm.  
 
If the firm had to carry out an assessment of the staff despite of the appropriate expe-
rience, then, in principle, the firm would have the same duties or (at least) similar du-
ties, namely to test the qualification of the staff as if the staff did not have the appro-
priate experience. The five year experience principle would not grant any additional 
benefit on the investment firms. 
 
If ESMA wishes to remain with the requirement of the assessment of the qualification 
even if the staff is able to present appropriate experience we suggest that the firm 
shall only be under an obligation to deny the specific staff’s qualification if there are 
specific and reasonable doubts with a view to the qualification of the member of the 
staff. For instance, if the firm receives complaints from customers regarding the quali-
ty of the services of a staff member in many cases the firm would have to check 
whether such staff member still has the necessary qualification to fulfil the investment 
firms obligations under Article 24 and 25 of MiFID II. On the other hand, aside from 
such specific circumstances the grandfathering rule shall apply. In this case, in par-
ticular, the firm shall have no obligation to (proactively) verify the necessary 
knowledge and competence of a staff member as set out in paragraphs 20-23 of An-
nex IV. 
 
In consideration of the five consecutive years of experience we take the view that a 
staff member should have the right to collect the necessary experience in more than 
one firm. This is because, in our view, for the qualification of the staff it makes no dif-
ference if the staff member has collected the necessary experience in one firm or in 
more than one firm if only the experience is sufficient in the aggregate. 
 
In addition to the above and as a general standpoint, we kindly request ESMA to re-
consider the criteria of appropriate experience as such. In ESMA’s view, the criteria 
of appropriate experience stands next to and in addition to the criteria of appropriate 
qualification (see paragraph 8). Where the staff member does not have the appropri-
ate experience in the provision of the relevant services to the client, the inexperi-
enced staff member shall be trained by another member of the staff until the inexpe-
rienced staff member is deemed to have gained the appropriate experience (para-
graph 25 e) of Annex IV). Where a staff member is being trained, the person provid-

                                                 
1 That this is, supposedly, ESMA’s objective, see paragraph 11 stating that this paragraph is to be 

seen as an exception to the previous paragraphs 8-10 i.e. to the “appropriate qualification”- and “ap-
propriate experience”-test which is to be carried out by a firm if a staff fails to present five consecu-

tive years of appropriate experience. 
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ing the training shall have the necessary knowledge and competence required by 
these guidelines and the necessary skills to act as a competent trainer (paragraph 25 
f) of Annex IV). During such training period, the person providing the training shall be 
present during all client meetings and communications (paragraph 25 h) of Annex 
IV). Most investment firms will have a quantity of staff members who lack the neces-
sary experience to carry out the relevant investment services. Others may have the 
necessary experience to carry out the investment services but have deficient experi-
ence when it comes to carrying out the training for the inexperienced staff members. 
Despite these practical difficulties in investment firms all inexperienced staff mem-
bers must be accompanied by an experienced staff member in any client meetings. 
These meetings may commit a lot of personal resources of an investment firm. The 
personnel costs may increase to a great deal and may mean a threat to the business 
model of an investment firm. In a worst case scenario there may even be investment 
firms which have, to date, no experienced staff members at all or no competent train-
ing staff and would have to quit its business as soon as the ESMA guidelines come 
into force. 
 
Besides our arguments above, we do not consider work experience to be the rele-
vant factor which is necessary when assessing the qualification of a staff member. In 
fact, in Germany, the investment firm industry would be the first industry to ever 
adopt an experience requirement as a pre-requisite to practice a regular profession. 
In fact it is German tradition to acquire the qualification by special degrees and we 
recommend that also for the staff giving investment advice a certain university busi-
ness degree (for example master in business) should be seen as a sufficient qualifi-
cation beside a certain experience level. 
 
Lastly, ESMA defines “Relevant services” as providing investment advice or infor-
mation about financial instruments, structured deposits, investment services or ancil-
lary services to clients. The converse conclusion can be drawn that staff members 
without any client contact shall not fall under the scope of these grandfathering-
guidelines. Thus, in relation to staff members who carry out portfolio management 
services but who do not have contact with the firm’s clients regarding these portfolio 
management services should also be covered by the grandfathering-guidelines. So 
at least by assessment and decision of senior management. 
 
 
Q3: What is your view on the knowledge and competence requirements pro-
posed in the draft guidelines set out in Annex IV? 
 
We agree with the topics as listed in paragraph 21-23 of Annex IV to the extent these 
topics relate to the financial products and the investment services (applies to para-
graphs 20 and 22 and 21 d) and f) and 23 d), f) and g) of Annex IV). 
 
We take a different view with respect to the other issues as listed in paragraph 21 to 
23 of Annex IV. This information mainly relates to the markets where the financial 
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products are traded (function, impact of economic figures and events on markets, 
market abuse, market structures). 
 
The staff members shall have an understanding of the effect of economic indicators 
and the impact of national, regional and global events on the markets and on the 
price development of the financial instruments. Just the recent political developments 
show how difficult it is to foresee the impacts on the markets. As an example, this 
new requirement would mean nothing other than that the staff would have to assess 
the impact of the frequently occurring EU summits and derive meaningful conclusions 
for the development of e.g. currencies, bonds and indices. This sounds in theory un-
derstandable - but who really feels called, for example, to predict the price of gold 
after a failed EU summit rescue? If not even central bank officials agree, how can this 
be required from bank employees? 
 
We have the same concerns regarding the demanded knowledge about market 
abuse. Certainly, every staff member should have the knowledge that insider trading 
and market abuse are punishable. However, in our mind, not every staff member 
must have expertise how front running, scalping, smurfing and other manipulation 
techniques work. 
 
Kind regards 
 
VuV Verband unabhängiger  
Vermögensverwalter Deutschland e.V.  
 
 
 
 
Dr. Nero Knapp 
Geschäftsführender Verbandsjustiziar 

 


