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Response to the Discussion Paper concerning key concepts of the Alternative 
Investment Fund Managers Directive and types of AIFM 
 
 
Assogestioni, the Italian association of asset management companies, welcomes the 
opportunity to comment on key concepts of the Alternative Investment Fund 
Managers Directive and types of AIFM. 
 
We deem it really outstanding to promote a uniform interpretation in respect of such 
primary aspects of the directive. Once clarification on the scope of the directive is 
made, through specification of the minimum contents of management activity and 
the extent of the category of AIF, it will be possible to work towards harmonization 
across Member States in the application of the directive. 
  
We generally agree with the content of the discussion paper. However, we deem that 
some points could be better specified. 
 
Before answering your questions, we would like to express our view on the first 
issue treated in the discussion paper, which is, in our opinion, very important, 
although it is not object of a specific question. 
 
Comment on Paragraph 6  
 
An ambiguity seems to arise from paragraph 6 and paragraph 7 of the discussion 
paper, where the AIFM is allowed to perform only one of the two functions and to 
delegate the other one. The fact that the AIFM delegates one of the two functions 
(risk management or portfolio management) does not mean that it is not performing 
both functions according to article 4(1)(w). Performing a function means primarily to 
have the liability of that function, even if, de facto it is delegated to a third party. 
Therefore, in order to avoid any ambiguity, it should be specified that an AIFM 
authorized under AIFMD should be considered as performing both functions, even if 
the AIFM delegates one of the two functions. 
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Comment on Paragraph 7 
 
We agree that an AIFM should not delegate its functions to such an extent that it 
becomes, in essence, a letter-box entity, but we do not agree that an AIFM cannot 
delegate both functions (risk management and portfolio management) in whole at 
the same time. The fact that the AIFM delegates both functions in whole does not 
directly imply that it becomes a letter-box entity. According to the definition of 
letter-box entity contained in the ESMA “technical advice on possible implementing 
measures on Alternative Investment Fund Manager Directive” an AIFM which 
maintains the necessary expertise and resources to supervise the delegated tasks 
and has the power to take decisions in key areas which fall under the responsibility 
of senior management could still be considered to be the manager of the AIF. 
Therefore, it should be clarified that an AIFM is not forbidden to delegate both 
functions in whole at the same time if it maintains the control over the delegated 
activity. In particular, AIFMs should hold adequate resources, structures and 
procedures which enable them to define general characteristics of each product, 
risk-profile, maximum risk level, and to check how investments are coherent with 
the defined investment strategies. 
 
Comment on Paragraph 10 
 
Furthermore, we do not agree with the ESMA’s view on the additional functions set 
out in Annex 1 of the AIFMD. In our opinion, when the additional functions are 
performed by a third party, these functions should not directly be considered as 
having been delegated to a third party. In fact, it is possible that an AIF may appoint 
third parties for other functions, such as distribution or administrative tasks. 
 
Question 1. Do you see merit in clarifying further the notion of family office 
vehicles? If yes, please clarify what you believe the notion of “investing the 
private wealth of investors without raising external capital” should cover. 
 
We deem that ESMA could better specify the notion of family office through the 
following criteria: 
 

1. The vehicle does not raise capital from investors other than the family office 
investors. It is still considered family office when it raises external capital 
such as bank loans; 

2. The presence of a family relationship between the investors; 
3. The business relationship between the investors is likely to pre-date the 

relationship between the investors and the vehicle. 
 
Question 2. Do you see merit in clarifying the terms “insurance contracts” and 
“joint ventures”? If yes, provide your suggestions. 
 
In our opinion, one possible way to specify the difference between an AIF and a joint 
venture could be to focus on the role of investors. As stated in the ESMA discussion 
paper, investors don’t have any role in the management of the fund. Therefore, 
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when investors are directly involved in the day-to-day management of the portfolio, 
the vehicle could be considered a joint venture, rather than an AIF. 
 
Question 3. Do you see merit in elaborating further on the characteristics of 
holding companies, based on the definition provided by Article 4(1)(o) of the 
AIFMD? If yes, please provide your suggestions. 
 
No, the “holding company” concept is clear. 
 
Question 4. Do you see merit in elaborating further the notion of any of the 
other exclusions and exemptions mentioned above in this section? If yes, 
please explain which other exclusions and exemptions should be further 
clarified and provide suggestions. 
 
It would be opportune to clarify whether SPAC (Special purpose acquisition 
company) and SIV (Structured investment vehicle) are excluded from the scope of 
the directive.  
 
Question 5. Do you agree with the orientation set out above on the content of 
these criteria extracted from the definition of AIF? 
 
We generally agree with the orientation set out by ESMA on the content of the 
criteria extracted from the definition of AIF. 
 
In particular, with regard to the reference to “a number of investors”, ESMA states 
that AIF’s rules or instruments of incorporation cannot contain provisions which 
restrict the sale of units/shares to a single investor. In our view, in order to be 
considered an AIF, the presence of a number of investors should remain de facto 
during the life of the fund.  
 
With regard to the changes to the investment policy, we deem that this should not 
be considered as one of the elements of the definition of “investment policy”. The 
regulation of the consequences for the investors arising from changes to the 
investment policy is a matter of the contractual provisions rather than part of the 
definition of the investment policy. 
 
Furthermore, ESMA could underline the importance of the reference to the 
obligation for AIFs to “conform to other restrictions designed to provide risk 
diversification”. This could help to distinguish AIFs from other types of vehicles, 
which collect capital from investors with the purpose of investing in one specific 
business. Investment diversification is a particular characteristic of an AIF that 
should be highlighted in the investment policy. 
 
In our opinion, the “particular geographic region” is not an essential element which 
qualifies the investment policy. 
 
With regard to Paragraph 29, we deem that ESMA could specify that a pension fund, 
which is acting in the interest of its investors, should not be considered as a single 
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investor. It should be the same for insurance companies and for firms performing 
portfolio management which buy AIF on behalf of their clients. 
 
Question 6. Do you have any alternative/additional suggestions on the content 
of these criteria? 
 
No, we do not have any other suggestions regarding the content of these criteria. 
 
Question 7. Do you agree with the details provided above on the notion of 
raising capital? If not, please provide explanations and an alternative solution. 
 
Yes, we agree with the definition of “raising capital” proposed by ESMA. 
 
Question 8. Do you consider that any co-investment of the manager should be 
taken into account when determining whether or not an entity raises capital 
from a number of investors? 
 
We agree that co-investments of the manager should be taken into account to 
determine that capital was raised from a number of investors, especially in case of a 
new open-ended fund, which starts its activity simply by using the capital of a single 
investor, usually the manager (“seed money”), with the purpose of investing it in a 
diversified portfolio and to propose itself to investors with an effective track record. 
 
Question 9. Do you agree with the analysis on the ownership of underlying 
assets in an AIF? Do other ownership structures exist in your jurisdiction? 
 
Yes we agree with the analysis on the ownership of underlying assets proposed by 
ESMA. 
 
Question 10. Do you agree with the analysis on the absence of any investor 
discretion or control of the underlying assets in an AIF? If not, please explain 
why. 
 
We generally agree with the analysis ESMA developed to extract identifying criteria 
of AIFs from article 4(1)(a) of the Directive and in particular with the concept that 
investors do not have any control on underlying assets; nonetheless, with regards to 
the necessary absence of any investor discretion or control on the underlying assets 
in an AIF, we would see merit in clarifying that this provision doesn’t affect the right 
of the investors to exercise control over the managing activity of the Fund Manager. 
We deem, therefore, that ESMA could better specify the difference between 
controlling the assets and controlling the AIFM activity. In some cases investors have 
the possibility to exercise influence over manager activity without being able to 
dispose of the assets directly (such as the assembly and the advisory committee’s 
powers in real estate funds). 
 
Question 11. Do you agree with the proposed definition of open-ended funds in 
paragraph 41? In particular, do you agree that funds offering the ability to 
repurchase or redeem their units at less than an annual frequency should be 
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considered as closed-ended? 
 
With regard to the definition of open-ended and closed-ended funds, we believe that 
the definition should not be based on the frequency at which a fund gives investors 
the possibility to repurchase or redeem the units/shares: if the 
repurchasing/redemption process has to be considered in order to define closed-
ended funds, we suggest that no reference to the frequency is made.  
 
For this purpose we suggest rewording the first sentence of paragraph 41 as 
follows: “(…) open-ended funds are those funds the units/shares of which may be, at 
the holder’s request, repurchased or redeemed without any limitation, directly or 
indirectly, out of the assets of these undertakings.” This definition does not prevent 
the asset manager from repaying the clients at fixed terms according to the funds 
rules.  
  
Furthermore, we deem that a fund should still be considered open-ended even if 
applying side pockets, gates or suspension of liquidity under special circumstances. 
 
Question 12. Do you see merit in clarifying further the other concepts 
mentioned in paragraph 37 above? If so, please provide suggestions. 
 
We would see merit in a clarification of the concept of “Leveraged/ employs 
substantial leverage”, in order to define which AIFs will fall under the additional 
reporting duties under Article 24 (4). 
 
Furthermore, some doubts could arise from the considerations proposed by ESMA in 
its Level 2 advice. In particular, it is not clear how “the type of AIF under 
management including its nature, scale and complexity” shall allow any conclusions 
for the level of leverage employed by the fund. 
 
Question 13. Do you agree with the above analysis? If not, please provide 
explanations. 
 
We agree with the analysis on the interaction between the authorization under 
AIFMD and the authorization under UCITS directive. However, in order to avoid any 
doubts on the concrete application of the discipline we deem that ESMA, with regard 
to the content of article 7(4), could better specify which information or documents 
the AIFM is not required to provide to competent authorities. 
 
Furthermore, as well as the case of UCITS management company managing AIFs, it 
could be useful to clarify the regulation for AIFMs authorized under AIFMD 
managing UCITS. 
 
We also agree with the content of paragraph 51 that AIFMs which are also UCITS 
management companies should be able to provide receipt and transmission of 
orders under their AIFMD authorization. 
 
 



 
 
 

6 

 

Question 14. Do you agree with the above analysis? If not, please provide 
explanations. 
 
We strongly agree with the ESMA analysis on the inability for MiFID firms and credit 
institution to obtain the AIFMD authorization. We deem it crucial for the asset 
management industry that only certain entities are allowed to promote and manage 
collective undertakings. Investment firms, authorized under MiFID, can manage AIFs 
performing an “investment service” and can be appointed to perform the “additional” 
functions set out in Annex I of the AIFMD. MiFID firms and credit institutions can 
never be appointed as AIFM to perform the two core investment management 
functions of the AIFM (portfolio management and risk management). 
 

General Director 

 


