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OPINION 

Common indicators for new products and services under Article 15 and for 

significant changes under Article 49 of EMIR 

1 Legal basis 

1. ESMA’s competence to deliver an opinion to competent authorities is based on 

Article 29(1)(a) of Regulation (EC) No 1095/2010 of the European Parliament and of 

the Council of 24 November 2010 establishing a European Supervisory Authority 

(European Securities and Markets Authority)1(ESMA Regulation).  

2. Pursuant to Article 29(1)(a) of ESMA Regulation, ESMA shall provide opinions to 

competent authorities for the purpose of building a common Union supervisory culture 

and consistent supervisory practices, as well as ensuring uniform procedures and 

consistent approaches throughout the Union.  

3. ESMA has specific competences in respect of colleges of supervisors as set out in the 

ESMA Regulation. In particular, pursuant to Article 21(1) of the ESMA Regulation, 

ESMA shall contribute to promoting and monitoring the efficient, effective and 

consistent functioning of the colleges of supervisors.  In addition, in accordance with 

Article 21(6) of Regulation (EU) No 648/2012 of the European Parliament and of the 

Council of 4 July 2012 on OTC derivatives, central counterparties and trade 

repositories 2  (EMIR), ESMA shall fulfil a coordination role between authorities 

competent for the supervision of central counterparties (CCPs) and across the CCP 

colleges, established pursuant to Article 18 of EMIR, with a view to building a common 

supervisory culture and consistent supervisory practices, ensuring uniform procedures 

and consistent approaches, and strengthening consistency in supervisory outcomes.  

2 Background  

4. According to Article 15 of EMIR, a “CCP wishing to extend its business to additional 

services or activities not covered by the initial authorisation shall submit a request for 

extension to the CCP’s competent authority. The offering of clearing services for which 

the CCP has not already been authorised shall be considered to be an extension of 

that authorisation. The extension of authorisation shall be made in accordance with 

the procedure set out under Article 17”. 

                                                

1 OJ L 331, 15.12.2010, p. 48. 
2 OJ L 201, 27.7.2012, p.1. 
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5. This procedure requires the CCP’s competent authority to duly consider the opinion of 

the CCP college reached in accordance with Article 19 of EMIR. 

6. However, EMIR neither defines the notion of “additional services and activities” nor it 

specifies on the basis of which criteria services or activities have to be considered as 

“additional”.  In order to ensure consistent application of Article 15 of EMIR, ESMA has 

already published a Q&A (EMIR Q&A CCP 6(a)) which clarifies that an extension of 

authorisation would be needed where the CCP intends to undertake additional 

activities or services which expose the CCP to new or increased risks, e.g. on classes 

of financial instruments with a different risk profile or that have material differences 

from the CCP’s existing product set3.  

7. According to Article 49 of EMIR, a CCP “shall obtain their [i.e. its competent authority 

and ESMA] validation before adopting any significant change to the model and 

parameters”.  Moreover, any significant changes to adopted models and parameters 

shall be subject to an opinion of the CCP college reached in accordance with Article 

19. 

8. However, EMIR neither defines the notion of “significant change” nor it specifies on 

the basis of which criteria changes to adopted models and parameters should be 

considered as a significant change. 

9. ESMA is of the view that a common approach at EU level on the implementation of 

Articles 15 and 49 of EMIR would foster coherence of supervisory practices regarding 

CCP colleges established under EMIR and foster consistent application of the relevant 

provisions of EMIR.  This need has already been identified in the ESMA report on the 

review of CCP colleges under EMIR in 20154. 

10. Therefore, ESMA decided to adopt this opinion to ensure a more consistent application 

of Article 15 and 49 of EMIR and to ensure transparency on the proposed common 

approach.  This will also help national competent authorities to guide the CCPs in 

identifying planned new activities and services which qualify as “additional” and 

therefore require an extension of authorisation under Article 15 or changes which 

qualify as “significant” and therefore trigger the procedure under Article 49 and in 

planning the necessary time for their related regulatory approval processes.  

                                                

3 As a practical example, the Q&A considered a CCP authorised to clear single-name Credit Default Swaps contracts where the 
reference entities are corporate entities and clarified that, in this example, the CCP would need to apply for an extension of 
authorisation where it intends to clear single-name Credit Default Swaps contracts where the reference entities are sovereigns or 
Credit Default Swaps contracts where the reference is an index. 
4  ESMA review of CCP colleges under EMIR, ESMA/2015/20, 8 Jan 2015, 
https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/2015/11/2015-20-_report_on_esma_review_of_ccp_colleges.pdf. 
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3 Opinion 

3.1 Article 15 of EMIR 

11. Regarding the application of the Article 15 of EMIR, ESMA is of the view that in the 

following circumstances services and activities should be considered additional and 

therefore a CCP has to apply for an extension of its authorisation: 

a. any service or activity (including services linked to clearing) which expose the 

CCP to new or increased risks; 

b. any service or activity (including services linked to clearing) in respect of a class 

of financial instruments with a different risk profile or with material differences 

from the products cleared by a CCP5; 

c. any service or activity (including services linked to clearing) in respect of a 

classes of financial instruments not specified in the CCP’s authorisation 

decision. 

12. In addition, ESMA is of the view that the competent authorities should consider the 

following non-exhaustive list of indicators when determining whether any activity or 

service (including services linked to clearing) is covered by the current authorisation 

for the purpose of Article 15 of EMIR.  For avoidance of doubt, the identification of an 

indicator does not lead to an automatic application of Article 15. 

13. Indicators for the possible existence of “additional” activities and service under Article 

15 of EMIR: 

I. New risk management framework will have to be developed or the existing one 
will need to be amended (for example, new stress scenarios will be introduced); 

II. The capital of the CCP will have to be adjusted by more than 10%; 
III. The CCP will need to adapt its operational or organizational structure (at any 

point in the product cycle, to default management, settlement, etc.); 
IV. New or different methods for obtaining prices will have to be adopted as 

compared with existing methods used by the CCP; 
V. The risk committee has to give an advice on the clearing of new classes of 

instruments; 
VI. A new default fund will be established or the current default fund will be 

increased immediately or in the foreseeable future; 
VII. New product specifications will need to be developed with features which 

cannot be derived from existing products; 
VIII. New access conditions will be required to allow clearing members to be 

registered for clearing the new markets/products. 

                                                

5 In line with the EMIR Q&A CCP 6(a). 
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3.2 Articles 49 of EMIR  

14. Regarding the application of Article 49 of EMIR, ESMA is of the view that the following 

non-exhaustive list of indicators should be considered by the competent authorities 

when determining whether a change to a CCP’s models and parameters ought to be 

considered as significant for the purpose of Article 49 of EMIR.  For avoidance of 

doubt, the identification of an indicator does not lead to an automatic application of 

Article 49. 

15. Indicators for the existence of significant changes under Article 49 of EMIR: 

I. The change results from the introduction of one or more new products or 
services that do not materially differ from the ones that the CCP is already 
authorised to clear or provide (therefore do not trigger the extension of 
authorisation process under Article 15), but which:  

a. are based on a new set of risk factors or indicators; and/or 
b. involve the development or implementation of new: 

i. default fund; 
ii. stress scenarios; 
iii. pricing model, pricing histories, procedures detecting pricing 

uncertainties or ensuring reliable settlement prices, data used as 
input to risk models, or changes in the risk calculation or risk 
parameterization modules or operational or organizational 
developments linked to the change; 

iv. delivery/settlement procedures, including the settlement of a 
new currency. 

II. The change introduces a new set of eligible collateral with a different risk profile 
in terms of credit and/or liquidity risk factors; 

III. The change implies the development or implementation of new stress 
scenarios, including either historical or hypothetical scenarios or both, or the 
modification of the calibration or of the definition of the existing scenarios, for 
the purpose of determining: 

a. default fund exposures; 
b. collateral haircut; 
c. liquidity risk; 
d. credit and counterparty risk; 
e. operational risk. 

IV. The change leads to an adjustment of the pre-funded financial resources (in the 
immediate or foreseeable future), as detailed below:  

a. decrease/increase of the CCP capital greater than +/- 10%; 
b. decrease/increase of the total pre-funded financial resources (including 

margin requirements, default fund and skin-in-the-game), greater than 
+/-5%; 

c. decrease/increase of the margin requirements and/or stress test 
exposures on an individual underlying, a class of financial instruments6, 
greater +/-10%; 

d. decrease/increase of the default fund contributions of any clearing 
member, greater than +/-5%. 

                                                

6 As published on the ESMA website under “List of Central Counterparties authorised to offer services and activities in the Union”. 
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3.3 Exchange of information and engagement of college members in the context of Article 

15 or Article 49 

3.3.1 Exchange of information and consultation procedure 

16. Where a competent authority identifies any of the abovementioned indicators to be 

considered in the context of Article 15 or Article 49, the competent authority should i) 

inform the CCP college of the proposal for a change in the activities and services or in 

the risk models and parameters of the CCP within 5 working days following the 

identification of the relevant indicator(s) and  ii) not later than 20 working days from 

the identification of the relevant indicator(s), share with the college its initial 

assessment of whether Article 15 or Article 49 should apply. 

17. If the competent authority determines that Article 15 or Article 49 should apply, it 

should not authorise the CCP to adopt the change before the relevant consultation 

process has been completed and the outcome considered.  In particular, a competent 

authority should not authorise the CCP to provide a new service or activity in the 

absence of an opinion of the college and it should not authorise a CCP to introduce a 

significant change to risk models or parameters without having received the validation 

of ESMA and having considered the opinion of the college. 

18. Where the initial assessment of the CCP competent authority leads to the conclusion 

that there are no additional services or activities for the purposes of Article 15 or that 

there is no significant change in the risk models and parameters of the CCP for the 

purposes of Article 49 despite the identification of any of the abovementioned 

indicators, the members of the CCP college should be given 5 working days from the 

receipt of the information referred to in the previous paragraph to express their view 

on the initial assessment.  Where one member of the college disagrees with the 

assessment of the competent authority, any college member may request that at 

minimum a conference call of the college be organised to discuss conflicting views.  

The CCP competent authority should consider the views expressed when finalising its 

assessment.  The competent authority should not authorise the CCP to implement the 

proposed change before having finalised its assessment. 

19. In accordance with the ESMA Guidelines regarding written agreements between 

members of CCP colleges7, activities or services or changes not fulfilling any of the 

above relevant indicators for the purposes of Article 15 or 49 of EMIR can be included 

in the competent authority’s reporting on its on-going supervisory activity to the 

college.  For the sake of the clarity, this is without prejudice to the right for any college 

member to seek for further information. 

                                                

7  ESMA/2013/661:  https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/2015/11/2013-
661_report_gr_on_college_written_agreement_-_final_for_publication_20130604.pdf. 
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3.3.2 Urgent changes under Article 49 

20. However, where a competent authority identifies that at least one indicator is met for 

the purpose of Article 49, it may allow a CCP subject to its jurisdiction to implement 

urgent changes necessary to better protect the CCP from supervened (e.g. 

exogenous) and increased risks (i.e. changes leading to an increase of the margin 

requirements, default fund contributions, collateral requirements, or a strengthening of 

any other risk control mechanisms) before the review has been completed and the 

college consulted.  These changes are expected to increase the overall amount of 

financial resources collected by the CCP.  The college should be promptly informed of 

these changes.  Where following the completion of the review the competent authority 

concludes that the change is significant, the procedure established in Article 49 need 

to apply. 

3.3.3 Investigations by the competent authority 

21. If a CCP is of the view that an upcoming new activity does not fall within the scope of 

Article 15 or an upcoming change is not significant for the purpose of Article 49, and 

has not notified its competent authority, the competent authority should investigate 

how the CCP has reached that conclusion once it comes in possession of the relevant 

information.  In particular, the competent authority should check how the CCP 

assessed the relevant indicators. 

 


