
 
 

The Chair 
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Ref: Agenda item request: Application of IAS 8 – Accounting Policies, Changes in Account-

ing Estimates and Errors to distinguish between a change in accounting estimate and a 

change in accounting policy 

 

Dear Mr Upton, 

 

The European Securities and Markets Authority (ESMA) is an independent EU Authority that contributes 

to enhancing the protection of investors and promoting stable and well-functioning financial markets in 

the European Union (EU). ESMA achieves this aim by building a single rule book for EU financial markets 

and ensuring its consistent application across the EU. ESMA contributes to the regulation of financial 

services firms with a pan-European reach, either through direct supervision or through the active co-

ordination of national supervisory activity.  

 

As a result of the enforcement activities carried out by national competent authorities ESMA has identified 

an issue related to the application of IAS 8 – Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and 

Errors, which we would like to bring to the attention of the IFRS Interpretations Committee for adding it 

to its agenda. 

 

A detailed description of the issue is set out in the appendix to this letter. We would be happy to further 

discuss this issue with you. 

 

Yours sincerely, 

 

 

 

 

Steven Maijoor  

Date: 1 July 2013 
ESMA/2013/854 

Mr Wayne Upton 
IFRS IC 
Cannon Street 30 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
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APPENDIX – DETAILED DESCRIPTION OF THE ISSUE 

 

1. Enforcers have identified divergent practices regarding the assessment of whether a change qualifies 

as a change in an accounting policy or as a change in an accounting estimate in accordance with IAS 

8, as illustrated in the examples below. 

 

Description of the issue 

2. The distinction between a change in accounting estimate and a change in accounting policy is par-

ticularly important because IFRS requires a different accounting treatment resulting in application 

of the change prospectively or retrospectively.  

3. Moreover, IAS 8 sets out stricter criteria for changes in accounting policy than for changes in ac-

counting estimate. According to paragraph 14(b) of IAS 8, in order to change an accounting policy 

the issuer should be able to justify that the change provides more relevant information, whereas 

there is no such requirement for a change in accounting estimate.  

4. Recent debates at the IFRS IC on the request for guidance on the determination of the rate used to 

discount post-employment benefit obligations show that IFRS IC members were divided on the 

qualification of a change of the way to determine a discount rate. The November 2012 IFRS IC Up-

date1 states that “the Interpretations Committee briefly discussed, but did not conclude, on whether 

a change to the way in which an entity determines the discount rate would be a change in account-

ing policy or a change in estimate”.  

5. ESMA is concerned that diversity in practice may exist regarding this qualification. ESMA provides 

the following examples to illustrate the ambiguities arising from the assessment whether a change 

qualifies as a change in accounting policy or as a change in accounting estimate.   

 

Example A - Change in the own credit risk calculation 

 

6. Historically, bank A computed its own credit risk for the measurement of its financial liabilities at 

fair value using credit default swap (CDS) curves. Following the financial crisis and the dislocation of 

the CDS market, bank A modified its methodology and assessed its own credit risk at year-end based 

on the spread of its most recent debt issuance.  

 
 

                                                        
1 IFRS IC Update – November 2012, IFRS Foundation, November 2012 



 

  

View 1 

7. Supporters of view 1 believe that this change is a change in accounting policy, as the basis for deter-

mining the own credit risk changed from CDS curve method to a methodology based on the spread 

of the historical debt issuances. 

View 2 

8. Supporters of view 2 argue that this is a change in accounting estimate because the objective of the 

accounting policy related to the measurement of own credit risk has not changed. The method of 

valuation was modified as the CDS curve was no longer relevant. Hence, according to this view, this 

change is due to “changes which occurred in the circumstances on which the estimate was based” 

as referred to in paragraph 34 of IAS 8. 

 
Example B – Change in the definition of High Quality Corporate Bonds 

 

9. The subject was briefly discussed during the November IFRS IC meeting as part of the discussion on 

high quality corporate bonds (HQCB) in IAS 19 and IFRS IC members expressed diverging views on 

whether such change would qualify as a change in accounting policy or a change in accounting esti-

mate. 

 

View 1 

10. Proponents of view 1 believe that a change in the reference used to determinate the discount rate is a 

change in accounting policy because the measurement basis used in determining the discount rate 

changed. If an issuer used in the past the yield of AA-rated bonds, switching to the yield of BBB-

rated bonds is a change in the measurement basis.  

11. They argue that the change is not a change in accounting estimate because the issuer had chosen 

AA-rated bonds as a definition for HQCB. Changing the definition of a concept cannot be a change in 

estimate.  

 
View 2 

12. Proponents of view 2 argue that this change is not a change in accounting policy because the   objec-

tive which is to determine the discount rate with the reference to the yield of HQCB did not change 

(i.e. there was no change in measurement basis). The fact that the yield of HQCB was formerly eval-

uated using AA-rated bonds and is now evaluated using BBB rated bonds is a change in accounting 

estimate. The number of AA-rated entities is no longer sufficient and consequently it is more rele-

vant to use BBB-rated bonds. Hence, this change is due to “changes which occurred in the circum-

stances on which the estimate was based” as referred to in paragraph 34 of IAS 8. 



 

  

 

Other examples 

13. ESMA notes other examples where the assessment whether a change qualifies as a change in ac-

counting policy or as a change in accounting estimate is difficult: 

a. a change in the “significant or prolonged” criteria which trigger impairment for Available 

for Sale equity instruments in accordance with paragraph 61 of IAS 39 - Financial In-

struments: Recognition and Measurement, 

b. a change of method of credit value adjustment (CVA) calculation, from historical approach 

to determine the probability of default and the loss given default to market based ap-

proach, 

c. a change in the measurement formula of the cost of the inventories from first-in-first-out 

(FIFO) to weighted average cost. 

 

Request 

14. ESMA would suggest that the criteria to distinguish a change in accounting policy from a change in 

accounting estimate need to be clarified. In particular, ESMA suggests the IASB to clarify whether 

the reason to justify the change should be taken into account (e.g. voluntary change or change due to 

external circumstances) and if so on what basis. 

15. Furthermore, ESMA finds that there might be a need to clarify the interaction between the following 

paragraphs in different IFRSs: 

 paragraph 66 of IFRS 13 - Fair Value Measurement which states that a change in a valua-

tion methodology is a change in accounting estimate, 

 paragraph 35 of IAS 8 which notes that a change in the measurement basis applied is a 

change in accounting policy, and 

 paragraph 118 of IAS 1 - Presentation of Financial Statements which states that meas-

urement bases (e.g. historical cost, current cost, net realisable value, fair value and recov-

erable amount) are accounting policies. 

 


