
 
 

The Chair 

ESMA • 103, rue de Grenelle • 75007 Paris • France • Tel. +33 (0) 1 58 36 43 21 • www.esma.europa.eu 

Ref: Interpretation of the Mineral Companies Recommendations for cement 

companies 

 

Sirs, 

 

Further to our various contacts, we are pleased to advise you of the following. 

 

In March 2011, ESMA revised its Recommendations on Mineral Companies and made some changes 

regarding the triggering factor for issuing a Competent Persons’ Report. 

 

At the occasion of specific capital markets operations led by cement companies, it seemed that the materi-

ality concept laid in these Recommendations, may appear not to be precise enough; this  may have led to 

different interpretations among the Member States. 

 

In order to ensure a consistent and harmonised interpretation of the Mineral Companies Recommenda-

tions among the different Member States, ESMA hereby confirms that cement companies should not be 

subject to the obligations detailed in paragraphs 132 and 133 of the Recommendations on Mineral Compa-

nies dated March 2011 until a final interpretation on the materiality concept is being elaborated and ap-

proved, which should happen in 2012. 

 

The interpretation of the materiality concept will take into consideration both qualitative and quantitative 

parameters to reduce legal uncertainty in its application. ESMA has also decided to include in a new inter-

pretation to the Recommendation, the following statement: if a company is excluded from the materiality 

concept assessment, it should include as a risk factor, if applicable, the fact that the current level of re-

sources and reserves could create a risk to the company. This is to protect the interests of investors. 

 

Heidelberg Cement AG 
Berliner Straße 6  
69120 Heidelberg 
Germany 
 
To the attention of Mr 
Schaffernak 
General Counsel 

Date: 06 January 2012 
ESMA/2012/10 
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Background information: 

 

Paragraphs 131 to 133 of the said recommendation currently state: 

 

131. Considering the specific features of minerals and Article 23 of the Regulation, ESMA proposes 

that mineral companies, when preparing a prospectus for a public offer or admission to trading of 

shares, debt securities with a denomination of less than EUR 50,000, depository receipts issued over 

shares with a denomination of less than EUR 50,000 or derivative securities with a denomination of less 

than EUR 50,000, should include the information set out in paragraphs 132-133. For the purposes of 

these recommendations: 

 

a) ‘mineral companies’ means companies with material mineral projects. The materiality of mineral 

projects should be assessed having regard to all the company’s mineral projects relative to the issuer and 

its group taken as a whole. 

 

b) ‘mineral projects’ means exploration, development, planning or production activities (including royal-

ty interests) in respect of minerals including: metallic ore including processed ores such as concentrates 

and tailings; industrial minerals (otherwise known as non-metallic minerals) including stone such as 

construction aggregates, fertilisers, abrasives, and insulants; gemstones; hydrocarbons including crude 

oil, natural gas (whether the hydrocarbon is extracted from conventional or unconventional reservoirs, 

the latter to include oil shales, oil sands, gas shales and coal bed methane), oil shales; and solid fuels 

including coal and peat. 

 

132.  All prospectuses within the scope set out in paragraph 131 by mineral companies should include 

the following up to date information segmented using a unit of account appropriate to the scale of its 

operations: 

 

a) details of mineral resources, and where applicable reserves (presented separately) and exploration 

results/prospects in accordance with one of the reporting standards that is acceptable under the codes 

and/or organisations set out in Appendix I; 

 

b) anticipated mine life and exploration potential or similar duration of commercial activity in extract-

ing reserves; 

 

c) an indication of duration and main terms of any licenses or concessions and legal, economic and 

environmental conditions for exploring and developing those licenses or concessions; 
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d) indications of the current and anticipated progress of mineral exploration and/or extraction and 

processing including a discussion of the accessibility of the deposit; 

 

e) an explanation of any exceptional factors that have influenced (a) to (d) above. 

 

If the transaction the prospectus describes includes the acquisition of a mineral company or of reserves 

and/or resources and the acquisition (or acquisitions in aggregate) constitutes a significant gross 

change (as defined in the 9th Recital of Regulation EC 809/2004 and in item 6 of Article 4a of Regula-

tion EC 211/2007) then the issuer should in addition include the information above on the assets being 

acquired. The new assets should be clearly segmented from the existing assets. 

 

If information is included pursuant to this paragraph and it is inconsistent with corresponding infor-

mation already put into the public domain by the issuer, the inconsistency should be explained in the 

prospectus. 

 

133.  i) In addition, all prospectuses by mineral companies within the scope set out in paragraph 131 

should (except where the exemption in paragraph 133(ii) applies) contain a competent persons report 

which should:   

 

a) be prepared by an individual who: 

 

i) either: 

 

(1) possesses the required competency requirements as prescribed by the relevant codes/organisation 

(listed in Appendix I); or 

 

(2) if such requirements are not prescribed by the code/organisation, then: 

 

(a) is professionally qualified and a member in good standing of an appropriate recognised professional 

association, institution or body relevant to the activity being undertaken, and who is subject to the en-

forceable rules of conduct; 

 

(b) has at least five years’ relevant professional experience in the estimation, assessment and evaluation 

of the type of mineral or fluid deposit being or to be exploited by the company and to the activity which 

that person is undertaking; and 
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ii) is independent of the company, its directors, senior management and its other advisers; has no eco-

nomic or beneficial interest (present or contingent) in the company or in any of the mineral assets being 

evaluated and is not remunerated by way of a fee that is linked to the admission or value of the issuer; 

 

b) be dated not more than 6 months from the date of the prospectus provided the issuer affirms in the 

prospectus that no material changes have occurred since the date of the competent persons report the 

omission of which would make the competent persons report misleading; 

 

c) report mineral resources and where applicable reserves and exploration results/prospects in accord-

ance with one of the reporting standards that is acceptable under the codes and/or organisations set out 

in Appendix I; 

 

d) contain as a minimum the following information segmented using a unit of account appropriate to the 

scale of its operations: 

 

i) in the case of a company with mining projects – as set out in Appendix II; 

 

ii) in the case of an company with oil and gas projects – as set out in Appendix III; 

 

ii) An issuer is exempt from including the competent persons report required by paragraph 133(i) if the 

issuer can demonstrate that: 

 

a) it has published a competent persons report by a suitably qualified and experienced independent 

expert which measured its mineral resources and where applicable reserves (presented separately) and 

exploration results/prospects in accordance with one of the reporting standards set out in Appendix I; 

 

b) it is already admitted to trading on either a regulated market, an equivalent overseas market, or an 

appropriate multi-lateral trading facility; and 

 

c) it has continued to report and publish annually details of its mineral resources and where applicable 

reserves (presented separately) and exploration results/prospects in accordance with one of the report-

ing standards set out in Appendix I. 

 

If the issuer was admitted to trading before 1 July 2005, the condition in paragraph 133(ii)(a) need not 

be complied with and the condition in paragraph 133(ii)(c) need only be complied with since 1 July 2005 

for the exemption to apply. 

 

If annual reporting of all classes of mineral resources and where applicable reserves and exploration 
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results/prospects has not been possible because it has been prohibited by third country securities laws or 

regulations then the condition in paragraph 133(ii)(c) can be deemed to be met by the annual reporting 

of those classes that can be reported. 

 

iii) Information on mineral resources and where applicable reserves and exploration results/prospects 

as well as other information of a scientific or technical nature included in prospectuses outside of the 

competent persons report (if one is included) must not be inconsistent with the information contained in 

the competent persons report. 

 

iv) Information required by any of these recommendations may be omitted if disclosure is prohibited by 

third country securities laws or regulations provided the issuer identifies the information omitted and 

laws/regulations that prohibit disclosure. 


