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Dear Mr. Maijoor

As the German Insurance Association (GDV) we welcome the opportunity
to comment on the Consultation Paper ‘ESMA Guidelines on Alternative
Performance Measures’ (ESMA/2014/175) published by the European
Securities and Markets Authority (ESMA) on 13 February 2014.

The objective of IFRS financial statements is to provide relevant infor-
mation about financial position and financial performance of the reporting
entity. An appropriate performance reporting is of utmost importance for
long-term oriented insurers. We agree with ESMA that it should be clearly
understandable and transparent for investors what the Alternative Perfor-
mance Measures (APMs) are intended to express (Question 8). Never-
theless, we have serious concerns regarding the specific content of the
[draft] ESMA Guidelines as articulated below. In general, the change in
APMs’ definition, an extended scope of the [draft] ESMA Guidelines and
the additional excessive disclosure requirements as a result of the ‘com-
plain or explain’ approach would lead to significantly increased work over-
load for issuers. For these reasons we suggest keeping the existing defini-
tion of an APM (paragraph 8 of CESR Recommendation, CESR/05-178b,
October 2005). Furthermore, we object to inclusion of prospectuses and
related documents into the scope of the final ESMA Guidelines (para-
graph 19 of CESR Recommendation, CESR/05-178b, October 2005).

On the whole the [draft] ESMA Guidelines are too extensive and do not
entirely pass the cost-benefit-test. In particular, we emphatically oppose
the impractical and overly burdensome requirement to accompany in gen-
eral the use of any APM with reconciliations to amounts presented in the
financial statements (Question 7). We explicitly recommend the removal
of paragraphs 22 - 25 of the [draft] ESMA Guidelines without replacement.
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From the insurers’ perspective there is at present no common base to
produce such reconciliations as the final standard IFRS 4 Insurance Con-
tracts (Phase I1) is not available yet. Thus, the objective to increase the
understandability and comparability of financial information of insurers
can't be achieved without undue costs for issuers before the final high-
quality standard becomes effective (Question 13 & Question 14). Indeed,
one of the main reasons for use of APMs by insurers (e.g. embedded val-
ue) might be the matter of fact that the key IFRS is unfortunately still under
development.

Furthermore, the GDV has the firm view that the [draft] ESMA Guidelines
might have the unintended consequence being contradicting the efforts
undertaken by the IASB’s Disclosure Initiative which aims to reduce the
information overload and to improve the disclosures of financial state-
ments. In addition, IAS 1 Presentation of Financial Statements allows enti-
ties the flexibility to provide relevant, business model and entity specific
information. Thus, although we share the rationale for the existing CESR
Recommendation on Alternative Performance Measures (CESR/05-178b,
October 2005), the requirements of the proposed [draft] ESMA Guidelines
go far beyond the initial rationale and will lead unavoidable to overload of
additional financial disclosures.

Finally, we do not fully understand the intended interaction between the
expectations of ESMA regarding the actions the national competent au-
thorities (NCAs) should take and expectations regarding the issuers them-
selves before the NCA undertakes an action. We encourage ESMA to
explicitly clarify that issuers themselves are not affected by the final ESMA
Guidelines directly. Only the NCAs should decide if and how to implement
the ESMA Guidelines.

We hope that our general comments and detailed responses to specific
questions will be helpful for ESMA in reaching its final conclusions on the
[draft] Guidelines on the Alternative Performance Measures. If you would
like to discuss our comments further, we would be delighted.

Yours sincerely,

Dr. Axel Wehling Hans-ﬁiuergen Saeglitz

Member of the Board Head of Accounting
German Insurance Association German Insurance Association



Annex

Q1: Do you agree that the ESMA [draft] guidelines should apply to all
issuers defined as a legal entity governed by private or public law, other
than Member States or Member State's regional or local authorities,
whose securities are admitted to trading on a regulated market, the is-
suer being, in the case of depository receipts representing securities,
the issuer of the securities represented regardless of the financial re-
porting framework they use to report? If not, why?

Irrespective of the comparability argument, we do not consider it fully ap-
propriate to include entities which are not applying the International Finan-
cial Reporting Standards (IFRS) but still being issuers into the scope of
the [draft] ESMA Guidelines. Especially, in such cases the initial rationale
for the issuance of the Guidelines on the use of APMs by CESR
[CESR/05-178b, October 2005] does not apply, as the formats for balance
sheet and income statement are prescribed by the Accounting Directive
2013/34/EU. In particular, we remind that the initial CESR Recommenda-
tion explicitly referred to the decision of the European Commission that the
formats laid down in the European Accounting Directive do not apply to
IFRS [consolidated] financial statements. We encourage ESMA to explicit-
ly acknowledge this aspect when finalising the [draft] ESMA Guidelines.

Q4: Do you believe that issuing ESMA guidelines constitute a useful tool
for dealing with the issues encountered with the use of APMs? If not,
why?

If designed in an appropriate way the ESMA Guidelines might constitute a
useful tool for dealing with variety of ways on which issuers are communi-
cating its financial position or performance to users when using flexibility
of IAS 1 Presentation of Financial Statements. Nevertheless, we have the
strong view that solely the International Accounting Standards Board
(IASB) should remain responsible to design disclosure requirements for
financial reporting purposes. Especially, we note that the IFRS require-
ments are developed by the IASB already with the primarily objective to
meet the expectation of investors and other users of financial statements
on the capital markets.

Furthermore, we do not fully understand the interaction between the ex-
pectations of ESMA regarding the actions the national competent authori-
ties (NCAs) should take and expectations regarding the issuers them-
selves before the particular NCAs undertake an action. We are concerned
about the potential consequences regarding if and to whom the issuers
should report if they do not complain with the final ESMA Guidelines, and
especially when it is the case. Should every European NCA create a regis-
ter of issuers who are non-compliant and oblige the entities to report? We
would strongly disagree with such a bureaucratic approach if intended by




ESMA. Thus, we kindly request ESMA to explicitly clarify that issuers
themselves are not intended to be affected by the ESMA Guidelines di-
rectly. The NCAs should decide how to implement the ESMA Guidelines
Jor not if unnecessary/ considering the issuers behavior in national mar-
kets.

Q7: Do you agree that issuers should disclose a reconciliation of an
APM to the most relevant amount presented in the financial statements?
If not, why?

The GDV does not share the view of [draft] ESMA Guidelines that the re-
porting of all quantitative information not defined by the applicable finan-
cial reporting framework should result in additional, in our view excessive,
disclosure requirements. In particular, because we note that [draft] ESMA
Guidelines suggest that any numerical measure (...) not defined under
IFRS would be considered as an APM (paragraph 15 of the [draft] ESMA
Guidelines).

The GDV does not agree that issuers should in general disclose a recon-
ciliation of an APM. We have the strong view that this requirement would
be overly burdensome to issuers without any significant benefit to users. It
would rather unavoidable lead to further considerable increase of infor-
mation overload. Furthermore, it would contradict the objective of the
IASB's Disclosure Initiative which aims to ensure a level of effective dis-
closure requirements. Especially, the explicit requirement to separately
explain the ‘each reconciling item’ (paragraph 22 of the [draft] ESMA
Guidelines) would lead to excessive disclosure requirements.

We strongly believe that the requirement to explain the objective of a par-
ticular APM is suitable and sufficient enough to achieve an understanda-
ble information flow between issuers and users. For example, it is from our
perspective appropriate to provide a clear and understandable rationale,
what the Embedded Value as an APM is intended to express. But it is not
appropriate and fully unnecessary to require a detailed reconciliation of
Embedded Value to the numbers in financial accounts.

Finally, it is unclear how the reconciliation of a particular APM should be
exercised when the particular APM is used between the reporting dates
(e.g. in a press release on 31 May). Should the reconciliation refer to
numbers in the interim report of 31 March or to the forecast of numbers of
30 June?

For the reasons above we strongly recommend the removal of paragraphs
22 - 25 of the [draft] ESMA Guidelines without replacement.




Q10: Do you agree that issuers should explain the reasons for changing
the definition and/or calculation of an APM? If not, why?

Q11: Do you believe that issuers should provide comparatives and/or
restatements when an APM changes? If not, why?

We support the view that particular APM should be used in a consistent
and understandable way over time. It is a valid recommendation.

However, having the strong view that reconciliations of APMs should not
be required by the final ESMA Guidelines we consequently believe that
also the requirement in the paragraph 31 of the [draft] ESMA Guidelines
should be removed.

Consequently, we recommend deleting the paragraph 31 of the [draft]
ESMA Guidelines without replacement.

Q12: Do you believe that issuers should provide explanations when they
no longer use an APM? If not, why?

No, regarding the requirements on consistency in paragraph 34 of the
[draft] ESMA Guidelines we suggest to delete the words “or no longer
use”. We believe that consistency argument does not apply if an issuer
decided to no longer use a specific APM. As the use of a particular APM is
not required, the issuer should not be obliged to explicitly justify why the
use of a particular APM is considered to be not necessary by the man-
agement. Especially, there is no danger of misleading information for in-
vestor decisions if the specific APM is not used any more.

Consequently, we recommend deleting the paragraph 38 of the [draft]
ESMA Guidelines without replacement.

Q13: Do you agree that the [draft] guidelines will improve transparency,
neutrality and comparability on financial performance measures to us-
ers? If not, please provide suggestions.

We believe that the transparency of financial communication is at stake
when the final ESMA Guidelines on Alternative Performance Measures
would remain containing the reconciliation requirements. And the compa-
rability with regard to reconciliation can’t be achieved as long as the com-
mon starting base (IFRS 4 Insurance Contracts Phase ll) is not available.

In particular, we strongly recommend deleting the paragraphs 22 - 25 of
the [draft] ESMA Guidelines without replacement.




Q14: Do you agree with the analysis of the cost and benefit impact of
the [draft] guidelines? Please provide any evidence or data that would
further inform the analysis of the likely cost and benefits impacts of the
proposals.

The GDV does not agree with the cost/benefit analysis in the ESMA Con-
sultation Paper. In particular, we believe that especially the costs for users
are not sufficiently weighted. Nowadays users are already expressing their
significant concerns about information overload. Also preparers of finan-
cial statements like insurers express continually the serious concerns re-
garding the cost/benefits relation regarding the existing IFRS disclosure
requirements at large. The IASB is recently trying to address these valid
concerns via the ‘Disclosure Initiative’ which we explicitly support.

We are afraid that the [draft]f ESMA Guidelines on the use of APMs might
have the unintended consequence that the considerable efforts of the
IASB in ‘Disclosure Initiative’ would be effectively contradicted as not re-
duction but additional detailed information as suggested by this Consulta-
tion Paper would be required.

In our strong view, the right approach would be to aim that only relevant
disclosures on the use of APMs are transparently provided. For example,
the techniques how the APMs are calculated are highly different and in
many cases quite sophisticated (e.g. Embedded Value calculations). The
sufficient objective of the final ESMA Guidelines on APMs should be to
ensure that clear and understandable explanation is provided what a par-
ticular APM is meant to express. This should be encouraged or even re-
quired as a sufficient measure. For these reasons the [draft] ESMA Guide-
lines should be redesigned to focus them on how to ensure the usefulness
and effectiveness of the financial information provided to investors and
other users on financial markets.

Finally, the activities of ESMA should be aligned with the objective of con-
siderable efforts of the IASB’s Disclosure Initiative.




