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Q1: Do you think that not less than five consecutive years of appropriate experience of providing 
the same relevant services at the date of application of these guidelines would be sufficient to 
meet the requirement under knowledge and competence, provided that the firm has assessed 
their knowledge and competence? If yes, please explain what factors should be taken into account 
and what assessment should be performed by the investment firm. Please also specify whether 
five consecutive years of experience should be made in the same firm or whether documented 
experience in more than one firm could be considered.  

First of all, we support ESMA’s general approach acknowledging that the specification of the criteria 
for assessment of the qualifications and experience required to comply with these guidelines must 
be made at national level (paragraphs 8-10).  

We do not agree with any provision (“grandfathering clause”) based on a requirement of 
consecutive years of “appropriate experience” of providing the same relevant services for those staff 
members who will already be providing these services at the date of application of the proposed 
guidelines. Indeed, we believe that this provision does not represent a real safeguard for staff, 
because the ESMA proposal does not appropriately take into account the characteristics of the 
financial systems and labour markets of each Member State. 

As set out in the Consultation Paper, existing staff members who, at the date of application of the 
future guidelines, have five consecutive years of appropriate experience of providing the same 
relevant services could be considered to possess an appropriate qualification, provided that 
investment firms have assessed their ability to fulfil the firm’s obligations under Article 24 and 25 of 
MiFID II and any implementing relevant measures. We emphasize the problems resulting from the 
introduction of a “grandfathering clause” of this nature, which would not ensure any form of 
safeguard for all existing staff who have been providing relevant services for less than five years:  

- The introduction of a requirement of five years of appropriate experience would entail a 
retroactive effect, the legitimacy of which could be contested on constitutional grounds and 
for its breach of labour law. Indeed, this requirement would apply to staff members who are 
already providing relevant services on behalf of an investment firm. Accordingly, the 
retroactive application of the requirement of at least five years of appropriate experience 
would entail the breach of the principle of legal certainty;  

- The retroactive application of the requirement of appropriate experience would also create 
a situation of uncertainty for investors. Draft guidelines actually acknowledge that 
“investment advice is a high value service that requires an enhanced level of investor 
protection”. We agree with this statement and we emphasize that such a “high value” is 
mainly based on the relationship of mutual trust which is developed over time between the 
investor and his/her tied agent/financial advisor. Indeed, the choice of preventing those staff 
members with less than five years of appropriate experience from providing relevant 
services would breach the principles of bona fide and trust: on the one hand tied agents and 
financial advisors would suddenly be prevented from providing a service that they have so 
far been providing in full compliance with all applicable laws; on the other hand, some 
investors would be affected by the loss of their tied agent/financial advisor. Furthermore, 
some investors would be precluded from access to investment advice (or, in any case, they 
would be compelled to look for another tied agent/financial advisor): this would widen the 
“advice gap” and, more generally, resut in significant harm to investor protection.  

As for the structure of the “grandfathering clause” (i.e. at least five consecutive years of appropriate 
experience of providing the same relevant services), we believe that this clause does not take 
appropriately into account market features. Indeed, we think that the requirement pertaining to the 
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consecutive nature of the years of “appropriate experience” is in breach of the principles of 
economic freedom and the protection of competition. The Consultation Paper does not seem to 
consider: i) that financial systems exhibit a high level of innovation; ii) the spontaneous and 
competitive interaction of demand and supply forces in the labour market. Accordingly, it is 
desirable (as proof of a dynamic and free market) that staff members may enhance their knowledge 
and competence by acquiring appropriate experience in different investment firms. At the same 
time, if we consider single staff members, the decision to change job position by moving to another 
investment firm may involve short periods of inactivity, as it is also necessary to review the 
contractual position of the agent/employee. Accordingly, the idea that the years of “appropriate 
experience” should be consecutive and made in the same firm should be completely rejected, as it 
implies: i) a breach of the aforementioned principles of economic freedom and competition; ii) a 
discrimination among staff members based on personal career developments (particularly, single 
staff members who have acquired experience in a single investment firm versus staff members who 
have worked for different firms). 

To comply with the ESMA/2012/387-Guidelines investment firms currently have to already ensure 
that staff involved in material aspects of the suitability process have an adequate level of knowledge 
and expertise (which includes that (i) they understand the financial instruments they offer or 
recommend, (ii) they assess the compatibility of the financial instruments with the needs of the 
clients to whom they provide investment services, (iii) they ensure that financial instruments are 
offered or recommended only when this is in the interest of the client.) 

There are a lot of additional requirements expressed in the ESMA/2012/387-Guidelines which 
prompt investment firms to put in place adequate policies and procedures to enable them (i) to 
understand the essential facts about their clients and (ii) the characteristics of the financial 
instruments available to those clients. This also includes the important topics of (i) understanding 
the total amount of costs to be incurred by the client for the transactions, (ii) the key risk factors and 
(iii) general tax implications. 

It should be the task of the Compliance Officer of the investment firm to assess knowledge and 
competence of the relevant staff member. This could be managed in different ways. We are of the 
opinion that it is most effective to have uniform rules to assess knowledge and competence (e.g. by 
the NCA). On this basis the Compliance Officer gains an idea of the practical activities of each 
relevant staff member. Thus, the Compliance Officer should assess knowledge and competence to 
obtain an accurate picture of the way the relevant staff member is proceeding through the suitability 
processes with the client and check if the process is compliant with the requirements expressed in 
the ESMA/2012/387-Guidelines. 

We are of the opinion that single national competent authorities may require a period of 
consecutive years providing the same relevant services, provided that the investment firm has 
assessed and continues to assess this knowledge and competence. A lot of differences exist among 
Member States. Accordingly, ESMA should not impose any requirements in terms of years: this 
decision should be left to the discretion of each Member State. Furthermore, we believe that this 
experience should take into consideration documented experience acquired in previous firms on the 
same relevant products and services. As a matter of fact, existing staff providing information or 
advice are often recruited based on their professional experience, which must be taken into 
consideration in the assessment of knowledge and competence. 
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Q2: ESMA proposes that the level and intensity of the knowledge and competence requirements 
should be differentiated between investment advisors and other staff giving information on 
financial instruments, structured deposits and services to clients, taking into account their specific 
role and responsibilities. In particular, the level of knowledge and competence expected for those 
providing advice should be of a higher standard than that those providing information. Do you 
agree with the proposed approach?  

Provision of advice is a valuable investment service for the customer. Therefore, it must be 
distinguished from the first level of service which usually consists of providing information  on 
financial instruments, structured deposits and services to clients. Therefore, the level of knowledge 
and competence expected for those providing advice should be of a higher standard than for those 
providing information.   

Whilst investment advice requires a differentiation in the level and intensity of the knowledge and 
competence requirements between investment advisors and other staff providing information on 
financial products and services, we should emphasize that the activity of providing information 
“about financial instruments, structured deposits, investment services or ancillary services” has a 
commercial nature, as it is specified in the definition presented in the draft guidelines: “Information 
[…] means information directly provided by staff to clients in order to market these investment 
products or services without providing investment advice.” It therefore still needs to be subject to 
relevant controls. 

As a final remark, we suggest considering that some professional categories already comply with 
knowledge and competence requirements, which encompass both investment advice and the 
provision of information to clients: accordingly, it is not appropriate to require a distinction in the 
level and intensity of relevant requirements for these specific categories.  From this viewpoint, tied 
agents exhibit both a peculiar professional qualification and specific rules for the assessment, 
maintenance and updating of knowledge and competence. Specifically, pursuant to art. 4, par. 1(29) 
of Directive 2014/65/EC (MiFID II), tied agents may promote both investment and/or ancillary 
services and provide advice on financial instruments and services on behalf of a single investment 
firm, thereby for tied agents it is not appropriate to require a distinction between investment advice 
and the provision of information to clients.  

 

Q3: What is your view on the knowledge and competence requirements proposed in the draft 
guidelines set out in Annex IV?  

We agree with most of the requirements proposed in the draft guidelines as set out in Annex IV. We 
only disagree with section 25 (a). Moreover, we are of the opinion that section 23 (e) might create 
problems because it is too vague: it would be more suitable to define “potential changes that may 
have occurred, and that the investment firm should have been aware of”. However, we agree that 
when an ongoing relationship exists, firms should use updated information to perform the required 
suitability assessment. 

We would like to emphasize two elements of great importance pertaining to the future application 
of the guidelines: i) the assessment, maintenance and updating of knowledge and competence; ii) 
the definition of a minimum period of appropriate experience for all those staff members who have 
never provided the relevant services. We consider that according to the draft guidelines (Background 
and principles for guidelines specifying criteria for the assessment of knowledge and competence, 
par. 9) national competent authorities may identify as “appropriate qualifications” those 
qualifications complemented by identified courses in financial services that capture the 
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requirements of the guidelines. Moreover, in the draft guidelines (Examples relating to paragraph 
25) continuous or ongoing professional development (for example, in the form of courses and 
learning) is required in order for staff to hold the “appropriate qualification”. As for this, we believe 
that, in the definition of “appropriate qualifications”, national competent authorities should 
specifically consider professional certifications as a means to enhance the skills, knowledge and 
expertise of staff members. Specifically, this is the case of the initiatives for the increase of 
professionalism in advisory activities; with regard to this, EFPA (European Financial Planning 
Association™) represents a landmark case. EFPA™ is the first European Non-Governmental 
Organisation (NGO), headquartered in Brussels, established to enhance professionalism in the 
European financial services sector. 

More specifically, we agree that, for new staff members, the definition of the period of “appropriate 
experience” can be differentiated depending on the appropriate qualification attained by staff and 
also depending on the relevant service being provided.  

Moreover, we would like to stress that guidelines should give investment firms the choice between 
using in-house educational systems and using third-party educational systems. Professional staff 
training is common in many investment firms. Highly specialized investment firms, well-established 
investment firms or large investment firms probably already have huge in-house knowledge, 
competence and experience and could provide education and training to relevant staff members by 
using their own resources, whereas other firms also might have the relevant knowledge, 
competence and experience but rather want to use external (independent) education systems, 
which also provide an examination and issue certificates. We believe that the guidelines for the 
assessment of knowledge and competence shall be applied proportionally with clear differences 
between retail and professional clients. 

 

Q4: Are there, in your opinion, other knowledge or competence requirements that need to be 
covered in the draft guidelines set out in Annex IV?  

No, we believe that the knowledge and competence requirements proposed in the draft guidelines 
are complete, perfectly comply with relevant market features and ensure appropriate investor 
protection in the provision of relevant services. 

 

Q5: What additional one-off costs would firms encounter as a result of the proposed guidelines?  

Probable costs are those for primary training and/or cost for examinations. Moreover, some 
additional costs due to the higher qualification/expertise levels of staff could be expected. 

 If the investment firm has sufficient in-house training staff, training costs might not be significant. If 
the firm decides to use third party educational systems, costs become significantly higher. In total, 
we believe that payroll costs will increase within a range of 7-10%.  

At an international level all efforts shall be made so that educational costs lead to significant tax 
relief for the investment firm. 

Moreover, we believe that the “grandfathering clause”, as envisaged by ESMA, will have significant 
negative effects on social costs. Indeed, this choice would prevent those tied agents working for less 
than five years from providing a service that the same staff member has so far been providing in full 
compliance with relevant legislation; as a result, some investors would be affected by the loss their 
tied agent/financial advisor, with negative effects on the principles of bona fide and trust. Investors 
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would be precluded from access to investment advice (or, at the very least, they would be 
compelled to look for another tied agent/financial advisor); this would widen the “advice gap” and, 
more generally, could lead to significant harm to investor protection. From the viewpoint of each 
tied agent, the retroactive introduction of a requirement of at least five years of appropriate 
experience would breach the principle of legal certainty (especially in the case of tied agents who 
shall be registered in the public register). Moreover, this provision: i) may be contested for its 
legitimacy on constitutional grounds and for its possible breach of labour law; ii) would entail a 
sudden and inexplicable change in the position of single staff members. 

 

Q6: What additional ongoing costs will firms face as a result of these proposed guidelines? 

Generally speaking, firms will face substantial recurring costs due to the training costs of incoming 
staff and loss of earnings due to the burden required on existing staff, especially in small and 
medium sized investment firms.   

Tied agents represent a peculiar scenario, as they already provide investment advice and 
information on financial instruments and services on behalf of an investment firm complying with 
specific requirements of professionalism, assessment and updating of knowledge and competence, 
which meet the knowledge and competence requirements set out in the Consultation Paper. In the 
case of tied agents, an additional cost relates to the introduction of a training period for those who, 
with the adoption of the guidelines, will register in the public register. We consider that this 
additional cost should be regarded as an investment whose effects, in the medium to long term, 
would enhance career development for each tied agent.  

As a result, in the case of tied agents, being cognisant of the registration in the public register 
(“appropriate qualification”), additional costs would assume a different form and size from other 
professional categories, which do not possess an appropriate qualification comparable to the 
registration in the public register of tied agents. Consequently, the likely impact of these guidelines 
will probably be higher for these other categories which are not registered in a specific register 
and/or are not currently required to comply with specific national requirements of knowledge and 
competence (as tied agents are); nonetheless, this would imply a level playing field among tied 
agents and other professional categories: both the market and the industry would benefit from the 
enhancement of professional levels and investor protection. 
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