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Paris, 30 March 2012
Purpose: ESMA’s consultation paper on the guidelines on ETFS and other UCITS issues – NAM comments on Box 6
Natixis Asset Management (“NAM”) welcomes ESMA’s consultation paper on ETFs and other UCITS issues and thanks ESMA for the opportunity to express its opinion on these issues, especially as our industry manages a complete spectrum of asset classes and techniques packaged under the UCITS Directive, including ETFs and portfolio management techniques. 
Natixis Asset Management contribution is focused on Box 6 of the Consultation Paper (Efficient Portfolio Management Techniques), and the related questions 16 to 31, in order to reflect our views on the securities lending and repurchase agreements activities. Please find below the responses and contributions of our experts to such Box 6 of the consultation. 
Please note however that NAM took part of the discussions lead by the EFAMA and the Association Française de la Gestion financière (“AFG”) on the other questions of the consultation paper and that NAM agrees with and supports the approach taken by the two associations on these questions.  
Best regards,

Legal Department

Natixis Asset Management

	ESMA Consultation – Questions
	NAM Approach

	Q16: 
Do you agree with the proposed guidelines in Box 6? In particular, are you in favour of requiring collateral received in the context of EPM techniques to comply with CESR’s guidelines on Risk Measurement and Calculation of Global Exposure and Counterparty Risk for UCITS?


	NAM generally agrees with the proposed guidelines in Box 6 and comments made by the EFAMA and AFG ie: 

- the proposed transparency provisions (subject to some comments below);

- to apply Box 26 of CESR’s Guidelines on Risk Measurement and the Calculation of Global Exposure (“CESR’s Guidelines”) to the collateral posted under Repo and securities lending transactions (the terms of such Box 26 have already been incorporated into the Règlement Général de l’AMF (RGAMF) – Article 411-82-1);

- not to apply the UCITS funds assets diversification rules to the Collateral.

Indeed, the collateral will be returned to the counterparty: the UCITS does not receive the risks and benefits of such collateral and the change in value of such collateral will not affect the net asset value. 


	Q16 – Proposed Guidelines - Disclosure Policy in the UCITS’ annual report and prospectus.
	In NAM’s point of view, the information requested to be included in the prospectus or the annual report under Points 1, 2, 4 and 10 of Box 6, to the exception of the fees, are not relevant for non-professional clients as these transactions are already covered by the general rules of risk management. 

Furthermore, parameters regarding the collateral policy may vary over time, thus we do not think it is necessary to disclose specific information on policies that may change. We agree with the EFAMA’s proposal to include in the prospectus a reference to an external source where the relevant policy would be disclosed in more details.

Regarding the UCITS’ annual report, subject to our first comment, we wouldn’t go into that much detail with respect to the identity of the EPM counterparties: indeed, we are not sure such identity is really relevant for the client. We think it would be more appropriate to refer to the financial situation, credit rating, location…of such counterparties.



	Q16 –  Proposed Guidelines - Point 5 of Box 6 : right of the UCITS to terminate any securities lending or repo agreement into which it has entered
	The French Code Monétaire et Financier already provides for such unilateral termination right. A harmonization at the EU’s level will be highly appreciated. 

	Q16. Proposed Guidelines - Fees Transparency
	NAM is of the opinion that it is not appropriate to set as a general rule that fees arising from EPM techniques should be returned to the UCITS, as some costs linked to providing such activity are directly borne by the UCITS management company. 

Furthermore, such fees will depend on the amount of assets lent, which may vary across time and are unknown in advance. It is therefore difficult to disclose these fees in the prospectus. 

Please note that we do not agree with the description of the fees resulting from a securities lending, as detailed under Paragraph 44: according to such paragraph, the fees depend on the type of collateral. In our views, if a UCITS lends securities, it will receive in any case, notwithstanding the type of collateral, a fee from the counterparty. On the contrary, at maturity, the counterparty that has posted cash collateral will receive such cash plus interest. Thus, the interests are paid to the counterparty and not the UCITS.

In order to provide such interest to the counterparty, the UCITS needs to be able to invest such cash in risky-free assets.  



	Q17. Do you think that the proposed guidelines set standards that will ensure that the collateral received in the context of EPM techniques is of good quality? If not, please explain
	NAM welcomes the application of a consistent approach among OTC derivatives and EPM Techniques and believes that the guidelines on collateral in Box 26 of CESR’s Guidelines set good standards in terms of quality of the collateral provided to reduce the counterparty risk exposure and are appropriate for the EPM Techniques. 



	Q18. Do you see merit in the development of further guidelines in respect of the reinvestment of cash collateral received in the context of EPM techniques (the same question is relevant to Box 7 below)?

	NAM thinks that CESR’s guidelines regarding the reinvestment of cash collateral are sufficient. 
Nevertheless, it should be clarified that the assets resulting from the reinvestment of the collateral should not be taken into account in the determination of the UCITS diversification ratios.


	Q19. Would you be in favour of requiring a high correlation between the collateral provided and the composition of the UCITS’ underlying portfolio? Please explain your view
	NAM agrees with EFAMA’s and AFG’s approach and fundamentally disagrees with the principle following which there should be a high correlation between the collateral received and the composition of the UCITS portfolio. 
NAM believes this approach is based on a wrong perception of the role of collateral in the context of EPM techniques. Indeed, it seems to assume that the collateral should be a suitable substitute to the portfolio assets on loan which, in case of default of the counterparty would be directly transferred to the UCITS portfolio. In the prevailing market practice, however, the collateral is provided as means of secondary recourse with respect to the entitlement to retransfer of portfolio assets. In case of default, the collateral is being immediately liquidated and the proceeds used to acquire new securities matching with the UCITS investment strategy. 

Furthermore, a UCITS that lends securities or engage in repo transactions will not transfer the risks and benefits of the securities that are lent: the variation of the mark-to-market of the securities that are lent will continue to affect the net asset value of the UCITS. On a contrary, the collateral will be returned to the counterparty: the UCITS does not receive the risks and benefits of such collateral and the change in value of such collateral will not affect the net asset value. 
For these reasons, the first objective of regulatory requirements should be to ensure that the collateral received by the UCITS is both of a good credit quality and sufficiently liquid so as to warrant the possibility of smooth disposal and adequate pricing. 

In this context, we do not believe that high correlation of the collateral with the portfolio is necessary to protect the investors. On the contrary, requiring such correlation would even be detrimental to investors in a number of cases (e.g. a UCITS investing in equities would be prevented from accepting triple-A rated bonds in order to secure claims from EPM transactions). 


	Q20. Do you agree that the combination of the collateral received by the UCITS and the assets of the UCITS not on loan should comply with the UCITS diversification rules?
	No. From NAM’s point of view, the criteria for the collateral that are in Box 26 of the CESR’ guidelines on Risk Measurement are appropriate, sufficient and adequate in term of liquidity, valuation, diversification and collateral quality. There is no need to put in place more restrictive diversification rules.
Indeed, the collateral will be returned to the counterparty: the UCITS does not receive the risks and benefits of such collateral and the change in value of such collateral will not affect the net asset value. 


	Q21. With regards to eligibility of assets to be used as collateral, do you have a preference for a list of qualitative criteria (as set out in CESR’s guidelines on risk measurement) only or should this be complemented by an indicative list of eligible assets?

	NAM would prefer to have qualitative criteria, as we believe a list of eligible assets would be too restrictive. If these criteria are supplemented with an indicative list of collateral types, it should be on an indicative basis only.

	Q22. Alternatively, do you see merit in prescribing an exhaustive list of assets eligible for use as collateral? If so, please provide comments on whether the list of assets in paragraph 52 is appropriate.


	Please see our answer to Point 21: NAM is not in favour of an exhaustive list of eligible collateral as quality of collateral changes through time.

	Q23. Do you believe that the counterparty risk created by EPM techniques should be added to the counterparty risk linked to OTC derivative transactions when calculating the maximum exposure under Article 52(1) of the UCITS Directive?


	NAM believes that it makes sense to cumulate those risks (it is already the case under French regulation – see Article R214-8 of the Code Monétaire et Financier). 

	Q24. Do you agree that entities to which cash collateral is deposited should comply with Article 50(f) of the UCITS Directive?

	NAM agrees.

	Q25. Do you believe that the proportion of the UCITS’ portfolio that can be subject to securities lending activity should be limited? If so, what would be an appropriate percentage threshold?

Q27. For the purposes of Q25 above, should specific elements be taken into account in determining the proportion of assets (e.g. the use made by the counterparty of the lent securities)?

	No – NAM believes that it would not be appropriate for ESMA to prescribe a threshold for the securities lending activity at the level of the UCITS portfolio as a whole.
Indeed, it is not the securities lending activity that should be limited but the risk resulting from such activity, ie the counterparty risk, that needs to be controlled and managed. 

And this counterparty risk would already be limited through the extension of Article 52(1) of the UCITS Directive to EPM techniques (please refer to Q23.)

 

	Q26. What is the current market practice regarding the proportion of assets that are typically lent?
	It is very difficult to give an answer to that question as it depends on several parameters, such as market conditions, quality of assets, client’s demands…

	Q28. Do you consider that the information to be disclosed in the prospectus in line with paragraphs 1 and 2 of Box 6 should be included in the fund rules?
	Please see our answer to Q16 on the disclosure Policy in the UCITS’ annual report and prospectus.
We do not think it is necessary to repeat such information in the Fund Rules. 

	Q29. Do you see the merit in prescribing the identification of EPM counterparties more frequently than on a yearly basis? If yes, what would be the appropriate frequency and medium?
	Please refer to our comment on the Disclosure Policy in the UCITS’ annual report and prospectus:

We believe the question here is whether such information is really relevant or not for the client.  We think it would be more appropriate to refer to the financial situation, credit rating, country of incorporation…of such counterparties.

On that basis, we think a yearly disclosure is appropriate. 



	Q30. In relation to the valuation of the collateral by the depositary of the UCITS, are there situations (such as when the depositary is an affiliated entity of the bank that provides the collateral to the UCITS) which may raise risks of conflict of interest? If yes, please explain how these risks could be mitigated? The question is also valid for collateral received by the UCITS in the context of total return swaps.

	The main issue here is not whether such conflicts of interest exist or not but more how we can manage those conflicts. In that respect, policies for managing potential conflicts of interest are already in place and we believe that the existing regulation applicable to conflicts of interests is appropriate to efficiently manage (and, as the case may be, disclose to investors) potential conflicts of interest in relation to valuation of the collateral.



	Q31: Do you think that the automation of portfolio management can conflict with the duties of the UCITS management company to provide effective safeguards against potential conflicts of interest and ensure the existence of collateral of appropriate quality and quantity? This question is also relevant to Box 7 below.


	No. Automation of portfolio management techniques does not relieve the UCITS management companies of its usual duties of risk measurement, including monitoring collateral, its quality and quantity.
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