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Response of the Warsaw Stock Exchange in relation to the consultation process
concerning CESR’S Advice on Possible Implementing Measures of the Directive
2004/39/EC on Markets in Financial Instruments.

The Warsaw Stock Exchange weicomes the opportunity to participate in the consultation
process on such a significant issue as the CESR'S Advice on Possible Implementing
Measures of the Directive 2004/39/EC on Markets in Financial Instruments.

The following are our general and particular remarks and comments, attempting to address

to the greatest possible extent the questions set out in the document.

I. CESR'’S Advice on Intermediaries
Q 1.1-3 (page 14)

The Warsaw Stock Exchange supports the majority of the proposals presented by CESR in
relation to the conditions determined for intermediaries. At the same time we would like to
address several issues in more detail, indicating matters of importance for the integrity and

completeness of the regulations.
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Requirements concerning compliance should, in our opinion, be matched to the scope of
investment firms’ operations in such a way that the level of detail of the rules corresponds to
the scale of the firms’ activities and the complexity of their services. This is particularly
important in the case of smaller investment firms, whose ability to maintain a competitive
position in the market is affected by the costs of implementing the regulations. Therefore we
support the solutions proposed by CESR which would permit such firms to adapt to new
regulations gradually, and would make the necessity to meet all the requirements dependent
on the size and scale of the investment firm’'s activity. Further to the above it seems
advisable to allow these intermediaries adequately wide use of outsourcing. This would of
course require appropriate broadening of the CESR 127 standard and the introduction of

conditions protecting the service standard.

Q 4.1 (page 27)

In our opinion, there may be doubts concerning the advisability of introducing additional
requirements relating to proof that investment firms have not breached the rules of the

Directive on documentation of transactions concluded.

Q 5.1-5.4 (pages 32-33 and 37)

The issue of conditions guaranteeing the safety of clients’ assets should be analysed in detail
(and weighted) in relation to the costs which investment firms will have to incur in order to

meet such conditions.

Q 1-3 (page 73)

We consider the scope of the criteria concerning conditions for execution of clients’ orders
(best execution) listed in the consultation document to be satisfactory. The criteria and their
source have also been properly and clearly defined.

However, in the assessment and implementation processes attention should be paid to the
interests of investors and the competitiveness of regulated markets as well as MTFs. As
concerns the level of detail of the criteria within the possible implementing measures, care
should be taken that over-detailed regulation in this area does not conflict with the realization
of the aim outlined in article 21 of the MIFID directive.

As regards extending the list of criteria included in the document, in our opinion it is worth
considering adding a criterion concerning market transparency both in terms of information
and regulation, which is so important for the average investor.

As regards deciding which criteria are relevant, considering the variety of services and

instruments, as well as markets which need to be taken into account by investment firms




when considering market operators within the general policy for executing clients’ orders and
the selection of a particular market (cf. Q 8, page 75), in our opinion the criteria of likelihood
of order execution and market liquidity market are particularly important and at the same time
universal. These directly and permanently affect firms’' ability to ensure execution of

transactions based on the principle of obtaining optimum results.

Il. CESR’S Advice on Possible Implementing Measures regarding Markets
Q 12.1-7 (page 90)

To begin with we would like to state that in our opinion, the rules on pre-trade transparency
for regulated market operators and MTFs operating on the basis of the same transaction
rules (e.g. order-driven markets) and allowing transactions in the same instruments (e.g. the
same shares) should be identical. The Exchange supports the scope and level of detail of the
CESR proposal concerning pre-trade transparency requirements.

As concerns the scope of exemptions from pre-trade transparency related to the market
model, as indicated in the document, in our opinion this should correspond as far as possible
to the positions presented by market operators and other directly interested entities, or else
constitute a compromise agreed by all of these institutions.

As regards access to information on the state of the market (pre-trade transparency), we
believe that regulated markets should be given freedom to determine i, within the scope of
the above-mentioned proposal concerning a “five best offers” threshold. We take the position
that the subject of unification (precise regulation) should be the minimum information
standard (accessible on commercial terms), not the maximum scope. In our opinion it is in
the interest of market participants that there exists the possibility of using (in accordance with
specified rules) the widest possible range of information.

We would also like to point out that the WARSET (WSE trading system) already enables the
distribution of information as stipulated in the document in case of introduction of an
electronic order-driven system encompassing all available buy and sell offers. Currently, the
Warsaw Stock Exchange immediately distributes information on buy and sell offers as far as
offers placed in the order book are concerned. This is in line with relevant technical
recommendations. Nevertheless, we believe that the distribution of the range of information
indicated in the document should take place on a commercial basis. At the same time we
accept the position concerning iceberg type (hidden size) orders proposed by CESR. This

solution is analogous to that used in the WARSET system.




At this point we would like to present a more detailed commentary on the matter of block size
trades, indicating also the issues which we believe it may be particularly usefui to analyse
and consider in relation to future implementing measures:

- In our opinion details concerning delays in distribution of data on block trades should be
determined in detail by the relevant authorities of Member States. The subject of unification
at level 2 of the Lamfalussy process should only be the maximum permitted delay in the
provision of information on block trades. Accepting a general rule that such information
should be made public following the close of the trading session on the day the transaction is
made may be the proper solution. A unification of rules on the publication of such information
for both regulated markets and MTFs would also be advisable.

- At the same time a rule of trade-by-trade publication of information should be accepted.

- The principle seems proper that the same minimum transaction size criterion should be
applied in the case of delay in data transmission prior to opening (pre-trade transparency)
and in the case of post-trade transparency.

- As concerns the problem of defining the block size, the method based on the average daily
volume seems the most advisable. However, attention should be drawn to the risk related to
the proposed division of all securities listed in EU markets into classes for determining the
size of block trades, based on their liquidity. The introduction of such a criterion, taking into
account the much lower liquidity and size of markets such as Poland in contrast to Frankfurt
and London, may prove disadvantageous for smaller markets and their market communities.
This may lead to a situation where companies listed on such markets will be assigned to a
lower class (less liquid category) which in turn may cause weaker interest on the part of
investors, particularly foreign ones. Determination of the size of block trades on a national
level, i.e. using criteria suitable for a given market, seems to be a solution here. We would
like to add that in order to guarantee a level playing field, it also seems necessary to

introduce uniform rules on block trades for RM and MTF in each country.

Q 13.1-9 (page 95)

In our opinion the issue of post-trade transparency seems particularly important for the
assessment and perception of the market by its participants. From this point of view the rule
of trade-by-trade publication of information seems appropriate. However, the content of post-
transaction information requires explanation and specification in case of transactions
concluded on a regulated market, MTF or outside them, when the obligation to make the
information public rests with the investment firm and relevant regulations do not state precise

publication rules. The scope of publication proposed by CESR for aggregated data is




adequate, however detailed rules in this matter should be uniform both for the regulated
markets and MTFs.

We would also like to point out that the proposed principle of maintaining access to post-
trade information in the 14 days following its publication does not seem fully justified. This
constitutes additional obligations imposed on market operators, thus requiring them to incur
extra costs. At the same time performance of this obligation does not have much significance
for market participants who receive such post-trade information online. In our opinion it will
be sufficient to limit the period of access to the published data to e.g. a maximum of 5 days
after the publication date. Of course access to post trade information over a longer period
should be possible on a pre-defined commercial basis.

It is right that information be published on all transactions with no exceptions. However,
some transactions may be of lesser importance to investors. Thus special marking of such
transactions, e.g. resulting from the exercise of managerial options, should be considered in
order to differentiate them from regular market transactions.

The 1-minute maximum delay limit for publication of information on transactions concluded,
specified in § 24 (box 13), is right in our opinion.

We also support the introduction of uniform rules for publication of information on concluded
block trades without preference for any of the parties. Moreover, introducing a uniform rule
for transferring information, e.g. following the session close, would also be advisable.

As regards harmonization of stock identifiers, this should, as proposed by CESR, be based
on the ISIN code, but should also take into account the consequences of cross listings, i.e.
concurrent listing of instruments assigned the same ISIN code (mostly shares) on various
markets.

The matter of publication of additional information concerning short selling, indicated in the
document, relates invariably to the cost of its preparation and publication. The first step
should therefore be to agree the scope of such additional information that could be
published.

We therefore support the initiative whereby CESR along with market participants, including
data vendors, will work to design a uniform approach and scope of data to be published on
European markets within the framework of post-trade transparency. This will make it easier
to fulfil the obligation imposed upon market operators concerning possession of solutions

enabling the consolidation of information, e.g. on transactions concluded.




Q 14.1-2 (page 100)

As regards the guidelines for possible implementing measures concerning reporting
requirements in regulated markets, the Warsaw Stock Exchange would like to state the
following:

In our opinion the scope of information required when admitting instruments for listing is
acceptable. The level of detail of the proposals put forward by CESR as to the listing
requirements (box 14) is also sufficient.

The basis for admission of an issuer to public trading is the decision of a regulatory body.
Thus the delivery of that decision by the issuer is a prerequisite for admitting the issuer to
trading on the Exchange. On the Polish capital market, examination of a prospectus and
admission of securities, based on the prospectus, to public trading is conducted by a state
administration agency. This body possesses all the competencies and tools which guarantee
effective flow of information on the capital market, and hence common and equal access to
information by investors.

Thus in the opinion of the Warsaw Stock Exchange, the most effective solution would be to
concentrate competencies within one state administration body, including powers concerning
prospectus review, admission to public trading, and supervision of issuers’ compliance with
reporting requirements. It should also be noted that the MIFID directive disperses these
requirements somewhat, but practical execution of its rules at the implementing measures
level should be aimed mainly at ensuring a solution which is effective from the point of view
of all market participants.

Taking the above into account, the activities proposed in box 14 § 5 to 8 concerning ensuring
the completeness of the prospectus, supervision exercised by regulated markets over
performance of reporting requirements by issuers and the provision by regulated markets’
websites of links to prospectuses and annual reports of issuers (or indication of where they
are accessible) should lie within the range of responsibility of the body which verifies the
prospectus and possesses general competences in relation to supervision of public trading.
At the same time we would like to express the opinion that the obligations referred to in § 5,
concerning procedures and regulations related to the performance of reporting obligations by
issuers, may be performed by regulated markets purely on the basis of information
exchange, under the condition that the supervising body admits the securities to public
trading based on a prospectus in which all the information required by law has been

disclosed, and with this being confirmed by a relevant decision issued by that body.




The mechanisms indicated by CESR for regulated markets to ensure that listed issuers fulfil
reporting requirements (box 14 § 6) may thus only result in ongoing cooperation and
exchange of information with a body such as that which on the Polish market supervises the
discharge of reporting requirements by issuers, and in obtaining statements from the issuers
that they themselves follow the regulations in force on a given market (which among other
things means fulfilling the reporting requirements).

As far as the indication of a location where prospectuses are available (box 14 § 7) is
concerned, subject to the general remark concerning this matter already presented above,
regulated markets may limit themselves only to posting on their websites links to relevant
sites of individual issuers. It should be noted, however, that in such cases the question of
responsibility for accessibility of such sites, i.e. de facto ensuring the proper functioning of
the Internet links, still remains open and unregulated. In the opinion of the Exchange,
providing investors with information concerning the location where a prospectus is available,
particularly in paper form (when the prospectus is not published electronically) may be done
effectively only by the body admitting securities to public trading.

Similarly, the obligation to provide the market with information resulting from issuers’
reporting obligations, indicated in box 14 § 8, should also be included in the range of
responsibility of the body supervising reporting obligations. The role of the regulated market
in facilitating access to the above-mentioned information, in the opinion of the Exchange,

should be limited to indicating the addresses of the websites of listed companies.

Il. CESR’S Advice on Possible Implementing Measure on Cooperation and
Enforcement

Undoubtedly the institution most appropriate to provide responses to the questions listed
here would be the market supervisory body, however the WSE would like to address some of

the matters described in this part of the document.

Q 16.5 (page 110)

As concerns guidelines concerning criteria for determining liquidity in order to select the right
market for reporting, the proposed approach concerning selection of a market appropriate for
the liquidity in a given instrument may not be sufficient (proxy approach) not only in the case
of concurrent IPO but also dual listing.

In our opinion the additional costs which will result from the unification of reporting rules
should also be considered. It does not seem advisable to oblige the setting up of a new

uniform reporting system from scratch, as this would probably involve substantial costs.




Thus agreeing a uniform minimum standard, whose introduction would only involve minimum

costs, would be a better and more efficient solution.

Q 19.2-3 (page 130)

As far as cooperation and exchange of information is concerned, it seems advisable that
information concerning transactions concluded on a given market by remote members be
also provided to the reguiators of that market, and not only to the regulator of the market with
the highest liquidity in the given financial instrument.

We would like to draw attention to the fact that the submission procedure for market
operators, as described in the CESR document, for information on the activity of remote
members may result in increased reporting obligations being imposed upon the WSE and
other regulated markets. There is a risk that they will be obliged to transfer information on
transactions executed by such entities to the supervisory authorities in the country of the
remote member, e.g. to France or Germany, which will also result in additional obligations,
responsibility and cost.

In our opinion it would be more appropriate for responsibility for provision of such information

to lie with the body supervising the given market and not with the market operator itself.
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