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CESR´s Advice on possible Level 2 Implementing Measures for the Proposed Prospectus 
Directive 
 
Swedish Bankers´ Association (Svenska Bankföreningen) and Swedish Securities Dealers´ 
Association (Svenska Fondhandlareföreningen), in the following referred to as the Associa-
tions, wishes to present the following comments in respect of  CESR´s Advice on possible 
Level 2 Implementing Measures for the Proposed Prospectus Directive included in the Ad-
dendum to the Consultation Paper.  
 
Securities Issued by Banks  
 
The Associations address the questions posed by CESR.  
 
Question 43-44:  
Yes, the Associations are of the opinion that a specialist building block for banks is justified 
and that this block should be applied also to non-EU banks. The banks are under close regula-
tory control and prudential supervision, thus less information about the issuer is necessary as 
compared to other companies. Non-EU banks should be treated in the same way as EU-banks 
in order to create a level playing field.  
 
Question 45:  
We would like to comment on V.III.C Documents on display. There is a requirement that 
there should be a possibility to inspect material contracts (V.III.C. g). The Associations are of 
the opinion that this requirement is too far-reaching and that it comes into conflict with provi-
sions on banking secrecy. When it comes to requirements on documents on display the Asso-
ciations would like to stress that CESR must take into consideration the global implications of 
publications on the website of a company.  
 
Question 47:  
No, the Associations do not consider that information about a banks´ principal future invest-
ments should be disclosed. Information about future investments are in general terms to be 
found in the annual financial statement of the bank. Further disclosure requirements are stipu-
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lated by the stock exchanges where the shares of the bank are listed. These requirements are 
enough. Adding further requirements would not give information of significant value to the 
investor. A demand to inform about future investments is in conflict with the legitimate inter-
est of a bank to protect trade secrets and it also deviates from the international standard for 
prospectuses. 
 
Question 49:  
No, the Associations do not consider that a banks´ actual solvency ratio should be disclosed. 
The figures needed to calculate the solvency ratio can be found in the annual financial state-
ment. It must also be emphasised that a specific solvency ratio only gives a “snapshot” of the 
situation in the bank and thus have a limited value for the investor. If the solvency ratio 
should be disclosed in this context it could also create misunderstandings when making com-
parisons with the calculation based upon the figures in the annual financial statement. 
 
Question 51: 
No, the Associations do not consider it necessary to require disclosure of Board practices by 
banks. We agree with the comments made in paragraph 50 that since banks are subject to pru-
dential and regulatory supervision the significance of Board practices is reduced. It can also 
be added that information on this issue is to be found in the annual financial statement.  
 
Question 53:  
Yes, the Associations consider that disclosure obligations concerning major shareholders 
(VI.A.1, VI.A.2 and VI.A.3) should be required for banks. 
 
Question 55:  
No, the Associations are of the firm opinion that the disclosure requirement on related party 
transactions (VI.B) not should be retained in relation to banks. Since the banks are subject to 
prudential and regulatory supervision and have to comply with provisions concerning loans 
and guarantees to members of the board of directors, management personnel, certain share-
holders etc. there is no need for further disclosure requirements. – Additional requirements 
would nevertheless be very burdensome for the banks because of the numerous transactions 
and persons involved and that the information would have to be compiled and structured in a 
different way, without giving the investors valuable information. 
  
Question 57:  
Yes, the Associations consider interim financial statements in accordance with the approach 
in VII.H. to be appropriate. 
 
Question 59:  
In general our views in relation to securities issued by banks are the same as those in the re-
sponse to the Consultation paper. However, we are of the opinion that the disclosure require-
ments on banks can be less far-reaching, since the banks have to comply with numerous pro-
visions and are subject to supervision.  
 
 
Derivative securities 
 
Question 66:  
No, the Associations do not consider that issuers of derivative securities should be required to 
provide a description of their principal future investments (see comments on question 47). 
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The Associations would like to stress that the issuer is often a financial institution and not the 
issuer of the underlying security. If the issuer is a financial institution disclosure requirements 
concerning its investments seems irrelevant. In the comments from Swedish Securities Deal-
ers´ Association on the Consultation paper submitted to CESR 30 December 2002 we elabo-
rate these aspects regarding derivatives. Swedish Bankers Association agrees with these 
comments as stated in a message to CESR 2 January 2003. 
 
Question 69:  
The Associations are of the opinion that the information required should not include persons 
in banks or other financial institutions but instead be restricted to directors in the issuer of the 
underlying security since this information is more relevant to the investor. If the issuer is a 
bank or financial institution they should supply information but only concerning the directors, 
since these entities are subject to supervision.  
 
Question 71:  
No, the Associations do not consider it to be relevant to disclose information concerning man-
agement and directors conflicts of interest. Requirements to disclose information about the 
private interests of the directors are likely to infringe the private integrity of these individuals 
and are thus not acceptable. Because of the nature of the instruments it can be put into ques-
tion whether this information would be valuable to the investors. 
 
Question 73:  
No (we refer to question 51). Information included in the annual financial statement can be 
used in this context too. 
 
Question 76:  
No (we refer to question 55).  
 
Question 78:  
Yes, the interim financial statement is appropriate. 
 
Question 80:  
Yes, and we also refer to the comments to question 45 above. 
 
 
 
Consultation Paper 
 
The Associations have some additional comments to a couple of questions in the Consultation 
Paper which we would like CESR to take into account when considering the final version of 
the implementing measures.  
 
Question 252:  
Should advisers be mentioned in all cases or only if they could be held liable? 
 
The Associations are of the opinion that it is irrelevant for the potential liability if an adviser 
is mentioned in a prospectus or not. The liability has to be decided in each individual case 
according to the prevailing circumstances and the degree of involvement of the different ad-
visers.  
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Question 259:  
Should the following additional items be added to section V. A. i.a. court competent in the 
event of litigation? 
 
The Associations comments on this issue are that it can not be decided in a prospectus which 
court will be the competent one, since this depends upon the circumstances in the litigation 
and upon which national law will be applicable. We thus question whether it is of any rele-
vance to mention a court in the prospectus.  
 
Comments to Annex L to the Consultation Paper:  
 
III. C Risk factors 
The Associations have the following comments. The disclosure requirements on risk factors 
can be differentiated between the categories of investors. Wholesale investors have generally 
a good knowledge of these factors and can make their own judgements. The requirements 
prescribed in III. C should thus not be applied in relation to wholesale investors, but only to 
those who invest more limited amounts.    
 
V. Offer and admission to trading details 
According to point 16 there should be an indication of yield. The Associations are of the opin-
ion that it is not the issuer but the investor who should have to calculate the yield.  
 
VI. D Material contracts 
The Associations are of the opinion that the issuer should be under no obligation to disclose 
information about material contracts, since this comes into conflict with provisions concern-
ing banking secrecy.  
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