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21 October 2011 
 
Mr Felix Flinterman 
Head of Unit: Credit Rating Agencies 
European Securities and Markets Authority (ESMA) 
103, rue de Grenelle, 75007 
Paris 
FRANCE 
 

 
By Electronic Submission  

Dear Mr Flinterman 
 
COMMENT ON ESMA’S DRAFT REGULATORY TECHNICAL STANDARDS ON THE 
PRESENTATION OF THE INFORMATION THAT CREDIT RATING AGENCIES SHALL 
DISCLOSE IN ACCORDANCE WITH ARTICLE 11(2) AND POINT 1 OF PART II OF 
SECTION E OF ANNEX I TO REGULATION (EC) NO 1060/2009 (“DRAFT RTS”) 
 
Moody’s Investors Service (“MIS”) has been an active participant in the testing phases of the new 
central repository for ratings data (“CEREP”). MIS would like to thank the CEREP team for their 
assistance provided to credit rating agencies (“CRAs”) during this initial testing phase. A number of 
issues have arisen during this testing phase and it was our understanding that these issues would be 
resolved through the regulatory technical standards (“RTS”). However, we note that ESMA has not 
sought to address some of these issues through the Draft RTS and we would request that these matters 
be considered for inclusion in the resulting RTS but with an allowance of sufficient time for CRAs to 
implement any changes brought about to the existing reporting framework. 
 
In this response, we note a number of general matters that we would propose be resolved in the 
resulting RTS. In Annex I, we have sought to raise a few technical points and also answered the 
questions posed in the Draft RTS. 
 
1.  Interpretation 
 

‘CESR’s Guidelines for the implementation of the central repository’ (CESR Guidance”) stated in 
paragraph C.2.2 that: 

 
In order to enable users of the CEREP to compare ratings of different structured finance asset classes of 
credit rating agencies, six asset classes including further subcategories have been defined. They are for 
reporting purposes of the CEREP only and do not interfere with the structured finance definition of 
the capital requirements directive (CRD). 
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We note that there is no similar paragraph in the Draft RTS with the implication that ESMA will 
define a ‘structured finance instrument’ in the EU Regulation on Credit Rating Agencies (“the 
Regulation”)1 and consequently, ‘securitisation’ as the term is used in the Capital Requirements 
Directive (“CRD”)2 through Article 6 of the Draft RTS. Although MIS would not have an 
objection to a defined list of categories that ESMA would determine to be a ‘structured finance 
instrument’ because this would align the CEREP reporting requirements with the Regulation, we 
would suggest that such an interpretation be developed through guidance published by ESMA 
directly on this subject as opposed to indirectly through CEREP reporting requirements. A broader 
market consultation on the interpretation of the definition of a structured finance instrument may 
be required so as to ensure consistency of interpretation between the CRD and the Regulation. 
 
Such an alignment will also solve the various technical issues arising through the implementation of 
the CEREP where, for example, a credit rating cannot be reported because it does not carry a 
structured finance indicator but falls within the reportable data fields for structured finance credit 
ratings in CEREP. 
 
In the interim, we would propose that a similar qualification to that found in paragraph C.2.2 of 
the CESR Guidance is introduced into the resulting RTS. 
 

2.  Scope 
 
MIS has advised ESMA that it is concerned that the total universe of credit ratings assigned by 
MIS may not be captured in data submitted to the CEREP. The most relevant sector that is 
excluded is that of covered bonds.3 Although MIS would be able to report covered bonds under a 
programme or issuer basis for the purposes of CEREP reporting which would reduce the size of the 
universe of credit ratings that are not reported, MIS has been unable to do so because of the 
CEREP’s inability to receive such data. We would request that the resulting RTS include a 
solution for these issues so that MIS is able to report its total rated universe to the CEREP and so 
ensure that the performance statistics generated by the CEREP accurately reflect the performance 
of our credit ratings. 
 

3.  Language 
 
The CESR Guidance adopted an ‘informal’ tone which may be appropriate given the nature of the 
document. However, the adoption of an RTS requires a revision in favour of a more formal 
construction similar to that used in the drafting of EU regulations and directives. An example of 
language that could be rephrased would be Article 3 which prescribes that a CRA is responsible for 
the “accuracy, completeness and availability of reported data”. There are multiple interpretations of 
this phrase. One interpretation suggests that a CRA must ensure the accuracy of the credit ratings 
it submits to CEREP whereas another interpretation suggests that a CRA must ensure that the data 
it submits matches the data housed on its internal systems. Furthermore, Article 7(3) requires 

                                                 
1 Regulation (EC) No 1060/2009 read with Regulation (EU) No 513/2011. 
2 Directives 2006/48/EC and 2006/49/EC. 
3 Other asset classes include certain structured notes, corporate ratings without an issuer rating and senior unsecured credit 
rating and U.S. municipal credit ratings without an issuer credit rating or tax-based credit rating. 
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CRAs to report an underlying debt credit rating where there is no issuer credit rating available for 
sovereign and public finance credit ratings. However, there is no guidance as to which debt rating 
should be disclosed if there are, for example, multiple long term debt ratings on secured and 
unsecured debt. 
 
Concepts are introduced throughout the Draft RTS which are subject to interpretation and will 
make any implementation of the resulting RTS extremely challenging. This is of material concern 
to MIS because registered CRAs are subject to severe penalties for non-compliance with the 
Regulation. As an example, the Draft RTS distinguishes between Prime and Non-Prime RMBS in 
the reportable data. The concepts are not defined and there is no industry standard leading to the 
situation where an arranger may treat a structured finance instrument as a Prime RMBS deal, an 
investor as a Non-Prime and different CRAs classifying the categorisation differently depending on 
each CRA’s methodology.  
 
Therefore, holding CRAs to account for standards which are not objectively determinable sets a 
dangerous legislative precedent and may be subject to legal challenge at the time of an enforcement 
action which is a result which should not be the objective in establishing a regulatory framework.  
 

4.  Use of data 
 
MIS notes that in the “Outline of the central repository and the main reporting features” that 
“ESMA does not disclose individual credit rating information to the public but statistics only”. 
MIS supports the raw data approach adopted by the CEREP but on condition that such data is 
kept confidential by the CEREP under Article 32 of the Regulation. This construction is critical to 
ensure that the primary vehicle of disclosure of credit ratings is the publication vehicle of the 
relevant CRA and that the risk of multiple credit ratings (some of which may be outdated) are not 
released to the public which would cause material confusion in the market. Furthermore, MIS 
retains proprietary rights to the data which would be infringed if such data was to be made 
available by ESMA through the CEREP. MIS believes that it is critical that a provision protecting 
this right be included in the resulting RTS.  

 

 

Data received by ESMA is protected under Article 32 of Regulation (EC) No 1060/2009 read with 
Regulation (EU) No 1095/2010 and may not be released to the public other than through aggregated 
performance statistics of the relevant CRA that would not identify underlying individual credit 
ratings. 

***** 
 
MIS would be pleased to discuss these issues and other technical and practical issues that have arisen 
from the implementation of the CEREP with the CEREP team before finalisation of the resulting RTS. 
 
Yours sincerely 

 
 
 
Frédéric Drevon 
Managing Director and Regional Head of Europe, Middle East and Africa  
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Annex I 
 
A:  Technical Comments 
 
1.  Article 3(2) requires that a CRA “shall be responsible for the accuracy, completeness and 

availability of the reported data”. We understand “accuracy” to refer to the fact that the reported 
data to CEREP reflects the current outstanding credit rating at the time of reporting, or at such 
other time as may be specified. MIS would have a material concern if the term “accuracy” was 
meant to refer to the accuracy of the credit rating in terms of the credit opinion expressed. 
Furthermore, MIS is only able to submit data to CEREP where the system will allow for such 
reporting. Therefore, currently covered bonds are not able to be reported to the CEREP despite 
out willingness to submit the relevant raw data. Therefore we propose the following amendment: 

 
(2) A credit rating agency shall be responsible for the accuracy, completeness and availability of its 
reported data: 
 
(a) submitting reports to the central repository that reflects the data on its ratings database for the 
relevant period under the report; 
(b) the completeness of data submitted to the central repository where such data may be reported 
within the central repository technical framework; 
(c) providing reports

 

 It shall ensure that the reports are provided in due time according to the file 
exchange principles specified in Article 12 using the reporting channels as described in Article 13 and 
following the reporting procedure stipulated in Article 14. 

2. Article 4(4)  
 
2.1 Article 4(4) should include the exemption provided in the response to Question 7 in the CEREP 

Newsletter Issue 24 that if a CRA does not have the information on certain mandatory fields for 
ratings issued prior to the year 2000 it should either complement the data or not report the data to 
the CEREP. MIS would urge ESMA to include this provision in the resulting RTS.  

 
2.2 Article 4(4) provides an exemption for CRAs that have been in existence for at least the last ten 

years before the entry into force of Regulation (EC) No 1060/2009 if that CRA is able to 
demonstrate that the requirement is disproportionate given that CRA’s scale and complexity. MIS 
would strongly propose that all registered CRAs be required to submit historical data in order to 
allow users to form an opinion on the performance of that CRA over time. The exemption 
provided by the draft RTS appears subjective and dangerously invites an opaque exemption 
consideration by ESMA. It is MIS’s view that all registered CRAs that have  been operating in the 
most recent ten years should equally be required to submit historical data to the CEREP. Failure to 
do this is likely to lead to data that is not comparable because those CRAs can simply exclude any 
effects of the most recent financial instability from performance statistics. 

 
3.  Article 5(4) states that “As long-term rating the issuer rating shall be reported”. It is unclear how 

this provision should be interpreted. 
 

                                                 
4 December 2010. 
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4. Article 6(3) requires that a CRA shall report short-term ratings for ABCP. MIS publishes short-
term ratings for structured finance in other asset classes, such as auto loans asset-backed securities. 
CRAs would find it helpful if the RTS could clarify as to whether only ABCP short-term ratings 
should be reported or all short-term ratings, including those assigned to other structured finance 
instruments. 

 
5.  Article 7(2) requires CRAs to report long-term debt credit ratings where an issuer credit rating is 

not available. MIS would find it helpful for the RTS to clarify which credit rating should be 
reported where there are multiple long-term debt credit ratings and no issuer credit rating. 

 
 Furthermore, in terms of the CESR Guidance and following publication by the CEREP, CRAs 

were required to report long-term credit ratings for sovereign and public finance ratings. It would 
appear from the Draft RTS that CRAs will be required to report short-term credit ratings for 
sovereign and public finance ratings. MIS uses three rating categories for short-term municipal 
obligations that are considered investment grade. These ratings are designated as Municipal 
Investment Grade (MIG) and are divided into three levels — MIG 1 through MIG 3. If these 
credit ratings are required to be reported to CEREP, MIS would require additional time to 
implement this change to its systems, including the submission of a new rating scale to CEREP. 
We would request that if such a change is introduced through the resulting RTS, that CRAs be 
provided with adequate time of at least six months in which to prepare for the submission of this 
new category of data. 

 
6. Article 8(1) limits the rating scales that may be used for reporting purposes into the CEREP. MIS 

is concerned that rating scales adopted by a CRA should not be limited in any way and especially 
not through the resulting RTS. Such a provision would be at risk of being ultra vires article 21 of 
the Regulation. We would propose that the CEREP be constructed with sufficient capacity to 
allow for a reasonable number of rating scales to be reported into the CEREP but not that the 
resulting RTS restricts the number of rating scales adopted by a CRA. 

 
7.  Article 9(2)(b) 
 

According to CESR Guidance5 a rating flagged as default during a reporting period and withdrawn 
for reason 2 after one or several  periods should be flagged again as a default. This solution was 
recognised as creating an issue because effectively a default would be double-counted. ESMA 
informed MIS that this issue would be corrected in the next release of CEREP. MIS would propose 
that ESMA consider resolving this issue through the resulting RTS.  

 
8. Annex 1, Table1, Field 4 
 

It should be noted that MIS adopts different unsolicited policies outside of the EU which affects 
the status of non-EU endorsed credit ratings as unsolicited/solicited. 

 
9.  Annex 1, Table 1, Field 12 
 

                                                 
5 See the definition of default, page 40. 
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A rating scale may typically apply to all types of ratings. It is unclear how this should be reported 
and we propose an additional standard: “A” in case the rating scale is applicable to all types of 
credit ratings. 

 
10.  Annex 2, Table 1, fields 3, 4, 5 and 6, column “Type”. 
 

The list of structured finance asset classes in Article 6 includes asset classes where only an issuer 
credit rating may be assigned. For example, in addition to the credit rating on a structured 
investment vehicle, a credit rating on a derivative product company is also at issuer level. We 
propose that the fields be amended as follows: 

 
Mandatory. Applicable only for ratings reported at issue level 
 

structured finance (not SIV) ratings. 

Optional. Applicable only for structured finance (not SIV) ratings reported at issue level
 

. 

Mandatory. Applicable only for corporate, sovereign and public finance, and structured finance issuer 
SIV ratings reported at issuer level
 

. 

Optional. Applicable only for corporate, public finance and SIV ratings reported at issuer level
 

. 

11. Annex 2, Table 1 Field 14 
 

It would be helpful if the definition of the location of the rating as adopted in “CESR’s Guidance 
on the Registration Process and related issues” was re-iterated in the resulting RTS. 

 
12.  Annex 2, Table 1, Field 17 
 

Additional clarification on the methodology for determining the country code of the rated 
instrument would be necessary in the resulting RTS. 
 
MIS would also propose that the RTS should note that the ISO code “ZZ” should be used when 
the country code is “International” (as previously provided through CEREP Newsletter No. 3).6 

 
13. Annex 2, Table 1, Field 21 
 

The terms adopted by the CEREP in distinguishing between, for example, prime and non-prime 
RMBS are not defined through an industry standard and we would request ESMA to reconsider 
how to create the necessary certainty through the use of terminology in the resulting RTS. 

 
We assume that the acronym for “non-prime RMBS” should be “NPR” as opposed to “NRR” as 
currently drafted. 

 
14. Annex 2, Table 1, Field 22 
 

                                                 
6 See Question 17. 



7 
 

 
 

We would propose additional guidance as to how this field should be reported in, for example, the 
case of an ABCP transaction where short-term notes are issued on a rolling basis but receive the 
same credit rating. A new credit rating is not physically assigned for each new ISIN. The report 
into ESMA will therefore show issuance of YYYY but following a rating action, the vintage would 
actually be YYYY+2, for example. This would extend to the ratings on tap issuance and 
restructurings. 

 
15.  Annex 2, Table 1, Field 25 
 

It is not clear what reasons may be offered by CRAs when reporting a credit rating for a previously 
reported period.  

 
16.  Annex 2, Table 2, Field 2 
 

It is not clear what reasons may be offered by CRAs when reporting a reason for historic 
cancellation.  

 
***** 
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B:  Questions 
 
Q1: Do you think that the chosen structure of the Regulatory Technical Standards is 
appropriate? In particular, what is your view on the balance of provisions set out in 
the text of the Regulatory Technical Standard and the annexes? 
 
As noted above, MIS is concerned that the language structure and lack of defined terms will create loose 
subjective standards against which CRAs will be held accountable under enforcement actions. MIS 
would request ESMA to consider publishing the framework for the CEREP excluding the Annexes and 
for the Annexes to take the form of ESMA Guidance. 
 
 
Q2: Do you think that the level of detail of the Regulatory Technical Standards is 
appropriate? 
 
MIS believes that the CEREP is sufficiently detailed in order to achieve its objectives as set out in 
paragraph 8 in the Outline of the central repository and the main reporting features, however, we 
believe that the explanatory detail on the requirements could be significantly enhanced through a 
taxonomy in order to ensure that CRAs have sufficient clarity on the CEREP reporting requirements to 
meet their regulatory obligations. 
 
Q3: Do you think that ESMA did cover all relevant items? 
 
MIS is concerned that although all the relevant items are captured, the scope of data that CRAs is able 
to submit to the CEREP is limited because of system constraints at CEREP. MIS is hopeful that these 
system issues are resolved before the resulting RTS enters into force. 
 
Q4: Is it possible that a credit rating agency does not know the ‘Responsible CRA unique identifier’? 
See field 23 in Table 1 of Annex 2 to the Regulatory Technical Standards. 
 
There is a risk that a CRA may not have a BIC Code. 
 


