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The German Banking Industry Committee is the joint committee 

operated by the central associations of the German banking industry. 

These associations are the Bundesverband der Deutschen Volksbanken 

und Raiffeisenbanken (BVR), for the cooperative banks, the 

Bundesverband deutscher Banken (BdB), for the private commercial 

banks, the Bundesverband Öffentlicher Banken Deutschlands (VÖB), 

for the public-sector banks, the Deutscher Sparkassen- und 

Giroverband (DSGV), for the savings banks financial group, and the 

Verband deutscher Pfandbriefbanken (vdp), for the Pfandbrief banks. 

Collectively, they represent more than 2,200 banks. 
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Q6.  Do you think that regulatory action is needed and  

 justifiable in cost-benefit terms? If so, which type of  

 empty voting should be addressed and what are the 

 potential options that could be used to do this?  

 Please provide reasons for your answer. Kindly also  

 provide an estimate of the associated costs and benefits  

 in case of any proposed regulatory action. 

 

 

We do not think that regulatory action on empty voting is 

needed, either in the form of a ban or by introducing special 

transparency mechanisms. 

 

The fact that voting rights may be decoupled from economic 

ownership is the intended consequence of the decision to 

introduce the record date principle in the Shareholders’ Rights 

Directive (2007/36/EC), which took effect only in 2007. Under 

Article 7(1b) of this directive, the right of shareholders to sell 

or otherwise transfer their shares during the period between 

the record date and the general meeting to which it applies 

may not be subject to any restriction to which they are not 

subject at other times. This provision was introduced to meet 

the market’s need for shares to be tradable and liquid at all 

times, including the period prior to a shareholders’ meeting. It 

eliminated the hitherto not unusual practice of share blocking. 

The associated ability to exercise voting rights at a general 

meeting without carrying the economic exposure attached to 

the shares is therefore not only permissible, but a desired 

consequence of the record date principle. Prohibiting the 

exercise of voting rights at a general meeting by investors who 

do not bear the economic risk associated with ownership of the 

shares would devalue the record date principle introduced in 

the Shareholders’ Rights Directive. There should consequently 

be no ban on empty voting.  
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Nor do we see a need for special disclosure requirements for 

empty voting. Every acquisition or sale of voting rights which 

triggers a threshold under Articles 9ff. of the Transparency 

Directive already has to be disclosed. This includes acquisitions 

and sales which take place between the record date and 

general meeting.  

 

The Transparency Directive’s notification requirements do not, 

however, as things stand, cover a lender’s right to recall 

securities on loan. Should it be considered necessary to 

introduce such a requirement in order to close this 

transparency gap, the requirement should apply at all times, 

not just to a certain period ahead of general meetings. 

Otherwise, market participants who were interested not in 

empty voting but in building up a hedging position, for 

instance, would always have to operate with one eye on the 

general meeting calendar. The introduction of a general 

requirement to disclose lenders’ rights to recall securities in a 

securities lending transaction was already considered by the 

European Commission during the Transparency Directive 

review.1 Questions concerning empty voting were also 

addressed in the course of this consultation process. Any 

further consideration of regulatory action on empty voting in 

the form of additional disclosure requirements relating, for 

example, to the lender’s right to recall securities or other 

derivative instruments under Articles 9ff. of the Transparency 

Directive should therefore be left to the European Commission. 
 

                                               
1 Cf. question 12.2 of the DG Internal Market and Services consultation document  
 of 27 May 2010 entitled “Consultation document on the modernisation of the  
 Directive 2004/109/EC on the harmonisation of transparency requirements in  
 relation to information about issuers whose securities are admitted to trading  
 on a regulated market” (D 1031A-2010). 


