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The German Savings Bank Association (Deutscher Sparkassen- und Giroverband  —  DSGV) 

thanks CESR for the opportunity to comment on its consultation paper concerning the guidelines 

for supervisors regarding the notification procedure according to Section VIII of the UCITS 

Directive. The DSGV  —  a central organisation of the German banking industry  —  is an umbrella 

organisation of the German savings banks and Landesbanken. In total, we represent more than 

490 banks and management companies.  

 

The DSGV welcomes CESR’s consultation paper as an important step on the way to a 

simplification of notification requirements. These guidelines will considerably foster the cross 

border marketing of UCITS. However, some alterations should be made to the guidelines in order 

to further streamline and standardise the notification process. Some suggestions to this effect 

have been made by answering the following questions CESR put forward in its consultation paper. 

 

 

Q 1: Is the starting of the two-month period dealt within a practicable way in your view? 

 

The DSGV considers the approach taken by CESR practicable. We expressly welcome the 

possibility to shorten the two-month period by allowing the application for cross border 

marketing expressly before the two-month period expires (paragraph 15). We would advocate 

strongly making use of this possibility increasingly in order to foster cross border marketing of 

UCITS.  

 

 

Q 2: Respondents are asked to provide their view on the practicability of the proposed 

approach. 

 

In principle we consider the proposed approach apt to streamline the notification process. 

Furthermore we share CESR’s view that UCITS will provide the required information as soon as 

possible, since they are interested in accelerating the notification procedure.  

 

However, the required pieces of information or documents proving the requested information 

usually have to be translated. Thus, in some cases, the original two-month period might have 

already been expired when the host State authority receives the additional information. We 

understand CESR’s approach being to the effect that the host State authority in the 
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aforementioned case will non the less finalise the checking of the notification in the remaining 

time that was left of the two-month period, when the authority required for further information. 

We kindly ask for respective clarification. 

 

In this context we would like to suggest that the host State authority’s requiring for additional 

information and even denying the notification of a UCITS orientate more closely to the UCITS 

Directive. 

 

 

Q 3:  Respondents are asked to provide their view of the practicability of the proposed 

approach. 

 

As the certification of original documents is a considerable hurdle to an efficient notification 

process, we welcome CESR’s approach that no further confirmation measures by the home State 

authority are needed, if the simplified prospectus of the UCITS is published on an official website 

of the home State authority. As CESR points out in paragraph 31, the official website in the 

internet should be under the responsibility of the home State authority. We consequently 

understand that operative risks (e.g. the website can not be accessed temporarily) would not 

entail any responsibilities of the UCITS nor be to their detriment in any other respect. We kindly 

ask for respective clarification. 

 

 

Q 4: Do you consider the suggested approach as appropriate? 

 

As far as the transparency via internet proposed in paragraph 37 concerns the language the 

information is to be translated in, we welcome CESR’s approach. In addition to this we would 

suggest devising a common notion of when a translation is correct and especially when an error 

or omission is material. Furthermore we would recommend providing for the consequences an 

incorrect translation would entail with regard to the procedure. 
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Q 5: Do you consider the suggested approach as appropriate? 

 

In general, we consider this approach appropriate. However, despite the general reservation that 

not all CESR Members can abide by the proposed CESR guidelines, we would prefer material 

questions to be harmonised, such as whether the two-month period applies or what the 

understanding of “marketing” is. This would help market participants more than mere 

transparency of respective requirements by host State authorities. Especially as regards their 

understanding of “marketing” we are aware of the fact that this question is pending with the 

European Commission. Nevertheless we would appreciate very much, if CESR Members came to a 

common understanding of “marketing” in the meantime while awaiting an announcement by the 

commission. 

 

 

Q 6: Do you consider the suggested approach as appropriate? 

 

Yes, we consider the suggested approach as appropriate.   

 

 

Q 7:  Do you consider the suggested approach as appropriate? 

 

In general we consider the approach as appropriate. As the guidelines set out in chapters A.II., III. 

and B. are to apply, we also refer to our answers to questions 3, 4, and 6. 

 

 

Q 8: Do you agree with a proposals concerning the publication of the information or do you 

prefer another procedure and if, which one? 

 

In this context we want to ask for clarification: We understand the reference to “certified 

documents” in paragraph 54, 5th indent to refer only to the simplified prospectus, as a conflict to 

the guidelines under A.II. would arise where it has been stated that only the simplified prospectus 

has to be certified.  
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Q 9:  Do you feel that an issuer in this consultation paper should be dealt within more detail 

or that other aspects of an issue already contained in the consultation paper should 

also have been treated”. 

 

Q 10: Should some editional issues related to the notification procedure have been dealt 

within this consultation paper, and if yes, which? 

 

DSGV would like to point out that it would generally be preferable to transparency of diverging 

national requirements, if CESR Members agreed upon a common understanding of what 

requirements have to be fulfilled by UCITS when undergoing the notification procedure. We 

especially refer to our answers to questions 4 and 5. 

 

Another aspect concerns the problems arising when UCITS change their legal form. In France for 

example a SICAV might change to become an FCP. To be able to continue the marketing of UCITS a 

preliminary notification should be possible in host Member States. Otherwise a two-month 

break of marketing would be the consequence. 

 

 

Q 11: Is the model attestation practical in your view? 

 

Yes. In DSGV’s view it would be very helpful, if it there was a common understanding among 

CESR Members and market participants of how the spaces in the form have to be filled in by 

UCITS. 

 

 

Q 12: Is the model notification letter practicable in your view? 

 

In general, we consider the model notification letter practicable.  However, the declaration to be 

made by the UCITS according to paragraph 14 of Annex II does not take into account so called 

consolidated prospectuses: Especially in case of umbrella funds the major part of the prospectus 

is identical for all sub-funds and only some parts vary according to the characteristics of the 

respective sub-funds. If a new sub-fund is added to the umbrella fund and cross border marketing 

is sought, the notification procedure has to be undergone (cf. paragraph 45). In this case it is not 

common practice to submit to the host State authority and translate the entire prospectus, but 
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only the part concerning the new sub-fund. We, therefore, ask CESR to take this case into account 

and alter paragraph 14 of the model notification letter in Annex II respectively.  

 

 

Q 13: What would you suggest CESR to do regarding the national requirements to simplify 

the notification procedure? 

 

To give market participants more security as to the requirements to be met when undergoing the 

notification procedure it would be very helpful if the list in Annex III was exhaustive, i.e. if point 

“VIII. Other issues” was deleted. 

 

Berlin, 27 January 2006 

 


