
 

 

 

 

 

 
 

Paris, le 30 mars 2010 

 

CONFORMITE BNP PARIBAS CIB 

_________________________________________________________________________________________ 

 

CESR Public Consultation 

(ref: CESR/09-1215b) 

 

Proposal to extend major shareholding notifications to instruments of 

similar economic effect to holding shares and entitlements to acquire shares  

 

 

 

 

Please find herein after the answers of the BNP PARIBAS Group. BNP PARIBAS strongly supports the 

answers provided by the French association “AMAFI”, and you will find many answers similar to those 

provided by this association. You will also find in addition, our own position concerning specific topics. BNPP 

globally supports the recommendations provided by the ESME report and highly encourage CESR to use this 

useful material. 

 

 

REPLY TO SPECIFIC QUESTIONS RAISED BY CESR  

 

 

 REPORTING INSTRUMENTS OF SIMILAR ECONOMIC EFFECT TO HOLDING 

SHARES AND ENTITLEMENTS TO ACQUIRE SHARES  

 

 Question 1:  Do you agree with CESR’s analysis of the issues raised by the use of instruments of 

similar economic effect to shares and entitlements to acquire shares 

 

No, BNPP does not agree with CESR’s analysis of the issue even if, as mentioned above, it does not deny the 

fact that SEE Instruments may be used to acquire and/or exercise potential influence in a listed company or 

allow for creeping control. 

 

First of all, there have only been a very small number of situations in which such use has been evidenced. 

 

For instance, the CESR analysis does not deal with the FSA commissioned study by PwC which found that 

nine of the largest UK CFD writers have policies in place which disallow the acceptance of voting instructions 

from the holders of such financial instruments.  AFME members have indicated that a sale of shares held as a 

hedge for cash settled financial instruments to the holder of the instruments is the exception and not the rule.  

Also hedges may take the form of an offsetting CFD which eliminates any question of control of voting rights 

 

Secondly, in the situations described by CESR in paragraph 17 of the CP, the control is supposedly gained via 

the shares held by the writer of the SEE Instrument as hedge. But such writer if often a bank or an investment 

firm which holds such shares in its trading book. As such, it is not allowed to exercise the voting rights 

attached to such shares and such prohibition is often confirmed by the firm’s internal rules. Therefore, to 
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assume as a general situation that “the buyer (of a SEE Instrument) has the ability to exercise a 

significant degree of de facto control (via the writer) over the voting rights attaching to the shares held as 

hedge” does not correspond to the reality.   

 

What is true, on the other hand, is the fact that the buyer (of a SEE Instrument) has an information advantage 

over the rest of the market concerning the free float since he can assume the volume of the writer’s shares held 

as hedge which is not available to the other market participants.  

 

Therefore, he knows that the shares held as hedge will be available in the market when the contract is closed 

out. Should he then wish to acquire them, he will be in a better position than the other participants to do so 

although this advantage is only meaningful if the size of the transaction is significant, as compared to the daily 

trading volume of the shares in question. Naturally, should he then acquire such shares when they become 

available in the market, he will have to disclose their acquisition but the fact that he has had an information 

advantage beforehand is not satisfactory.   

 

A legal response - harmonized throughout the EU - should be found to deal with this issue. But such response 

should be proportionate and, as mentioned above, BNPP believes that such proportionate response should be 

an obligation, for the holder of significant positions in SEE Instruments only, to disclose such significant 

positions by way of a separate notification.  For that reason, BNPP disagrees with what is proposed by 

CESR which appears to be completely disproportionate to the issue which is to be cured. Furthermore BNPP 

regrets that: 

 

(i) No alternative is proposed to the only solution put forward by CESR – i.e. aggregation of SEE 

Instruments with shares1 - whereas an obvious alternative (discussed heavily in France and 

chosen in the end by the French authorities and recommended also by ESME) would be to impose 

a separate notification requirement of such Instruments. In fact it is quite remarkable that the 

CP does not contain a single question relating to whether or not the participants agree with 

CESR’s proposal and whether they think any alternative proposal should be considered;  

(ii) CESR’s proposal is asserted in a forceful way but without valid arguments to support it. 

Paragraph 40 of the CP - like previously § 28 to 37 - give the impression that several member 

States have adopted a regime identical to that put forward by CESR. This presentation is totally 

misleading. Only one country in the European Union - the UK - has adopted rules providing for 

full aggregation of SEE Instruments with shares. With the same objective of improving the 

transparency regarding SEE Instruments, France, as explained above has adopted a regime close 

to what is proposed by ESME in which SEE Instruments are to be reported separately.  

 

 Question 2:  Do you agree that the scope of the Transparency Directive needs to be broadened to 

address these issues? 

 

BNPP thinks that this issue should be addressed by way of a harmonized solution imposed throughout the 

EEA. In that sense it agrees that the TD should be modified to include such solution and such amended 

directive should impose maximum harmonization. Therefore, if this is the exact meaning of CESR’s question, 

then the answer is positive. If on the other hand, “broadening the scope of the Transparency Directive” means, 

for CESR, including all SEE Instruments in the scope of major shareholding disclosure, i.e. proceeding by way 

of aggregation of these Instruments with shares, then BNPP, as explained above, disagrees with that solution.  

 

Incidentally, harmonization should also be sought throughout the EU with reference to the subject matter of 

the disclosure obligation regarding shares, i.e. the voting rights attached thereto. The member States which 

provide for a double calculation with reference to both shares and voting rights should be required to refer 

strictly to voting rights in compliance with article 9 of the TD.   
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 BROAD DEFINITION 

 

 Question 3:  Do you agree that disclosure should be based on a broad definition of instruments of 

similar economic effect to holding shares and entitlements to acquire shares without 

giving direct access to voting rights? 

 

BNPP understands and agrees that disclosure of SEE Instruments – by way of a separate notification rather 

than aggregation – should be based on a broad definition of such Instruments. It agrees that such scope 

should only extend to instruments referenced to shares that have already been issued but wonders then why, 

after having made that statement, CESR includes in the list of such instruments convertibles which, most of the 

time, are converted into new shares. This issue has also been discussed in depth in France and the AMF agreed 

in its conclusions with the idea that only instruments referenced to shares already issued were concerned. 

Another interpretation, including not shares already issued, would raise very serious practical issues. 

 

 Question 4: With regard to the legal definition of the scope (paragraph 50-52 of the CP), what kind 

of issues you anticipate arising from either of the two options? Please give examples on 

transactions or agreements that should in your view be excluded from the first option 

and/or on instruments that in your view are not adequately caught by the MiFID 

definition of financial instruments.  

 

BNPP acknowledges that the definition of financial instruments under MiFID may not indeed be sufficient to 

encompass now or in the future all such Instruments.  

 

 

 CALCULATION OF THRESHOLDS 

 

 Question 5: Do you think that the share equivalence should be calculated on a nominal or delta-

adjusted basis? 

 

 - delta - adjusted basis. It may be a rational way to measure such equivalence as it is representative the 

number of shares the person writing the instrument would need to hold in order to perfectly hedge its 

exposure. As explained by CESR, if any influence on the issuer can be gained by the buyer of a SEE 

Instrument, it is via the shares held by the writer of such instrument as hedge. Furthermore, if, as 

mentioned by CESR, the suggested short-selling rules currently being consulted under the CESR Task 

Force, provide for a calculation on a delta-adjusted basis, this is an additional argument in favour of such 

method of calculation. Nevertheless, CESR must be aware that such a method requires to re - calculate the 

delta adjusted holdings on a daily basis, and in case of high volatility of the markets, this can become 

technically difficult and may raise uncertainty. 

 

 - Calculating in nominal: a nominal reporting rubric will overstate the size of positions, and is likely to 

give a misleading image of the real situation. On the opposite, it is an easier way to monitor the situation 

in case of high volatility. 

Whatever the solution will be, BNPP requests a full harmonization of the rule concerning this particular 

point between all the EEA Member States. This issue is the key for us and the current situation where 

we have to manage the two systems is the worst one (technically and also because of risks on 

uncertainty). 
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 Question 6:  How should the share equivalence be calculated in instruments where the exact number 

of reference shares is not determined 

 
Such exotic instruments should be exempted from the disclosure regime unless they can only be hedged with a 

defined number of referenced shares.   

 

 SCOPE OF DISCLOSURE  

 

 Question 7:  Should there be a general disclosure of these instruments when referenced to shares, or 

should disclosure be limited to instruments that contractually do not preclude the 

possibility of giving access to voting rights (the “safe harbour” approach)? 

 

BNPP understands the concerns expressed by CESR (§ 69 to 73 of the CP) in relation to the “safe harbour” 

approach. Therefore BNPP does not disagree with the general disclosure approach for as long as all such SEE 

Instruments to be disclosed are disclosed by way of a separate notification and not by way of 

aggregation. Once more, BNPP regrets that the alternative option of separate notification is not clearly 

mentioned and proposed and that under the term of “general disclosure”, a confusion is entertained between 

two different possibilities, that of separate notification achieving equally the objective of improved 

transparency but in a more proportionate way. 

 

 Question 8: Do you consider there is a need to apply existing TD exemptions to instruments of 

similar economic effect to holding shares and entitlements to acquire shares?  

 

Yes, the TD exemptions should apply to the SEE Instruments. For instance a CFD or equity swap held by a 

firm in its trading portfolio should not have to be disclosed – by way of a separate notification – unless it 

reaches a certain level. It should be recalled that ESME recommends that cash settled derivatives be 

reported separately only when they reach a significant level (estimated to be at least equal to 5 % or 

higher in the range of 5 to 10%). 

  

 Question 9: Do you consider there is a need for additional exemptions, such as those mentioned 

above or others?   

Yes (3 examples)  

 

(i) The additional exemptions mentioned by CESR, notably the exemption for client-serving transactions or 

for accounting purposes, seem justified for as long as they apply in a harmonized way throughout the EEA.  

 

(ii) Intra-group transactions (lending-borrowing, OTC transactions between separate entities within the same 

group) should be excluded ei. taking into account once only in the calculation. In the current situation, the way 

certain intra group transactions are taken into account in the calculation method is not clear enough and CESR 

could provide some guidelines. 

 

(iii) We also suggest that cash settled financial instruments referenced to shares which are held by 

underwriters and sub-underwriters as bona fide hedges of their underwriting commitments (primary 

market) should be exempted from disclosure.  
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 COSTS AND BENEFITS 

 

 Question 10: Which kinds of costs and benefits do you associate with CESR’s proposed approach?   

 

As mentioned above, most European countries have just achieved the transposition of the Implementing 

Transparency Directive of March 2007 and the firms have adapted their systems accordingly.  

 

Therefore, any new change to be made to the TD in the future will inevitably generate new costs for the parties 

concerned. Such additional costs are only acceptable if the result of such changes favours a better 

convergence between the way the different Member States implement the Directive and particularly, 

concerning the calculation method for derivative instruments.  

 

The first benefit which is to be sought is to have a full harmonization of the European legislation on “Major 

Shareholding Notification”, which requires either a European regulation or a maximum harmonization 

directive. The current situation - where there is a diversity of regime throughout Europe - is very difficult to 

manage and therefore very costly for the parties concerned.  The European authorities should therefore seek to 

propose a system that can be imposed upon all member States.  

. 

The second benefit which is to be sought is to provide the market with relevant information which is 

going to be meaningful and truly useful. For that purpose, a disclosure obligation of significant positions 

in SEE Instruments only seems far more appropriate – notably in terms of balance between costs and 

benefits – than the full aggregation approach proposed by CESR which is inevitably going be costly with 

doubtful benefits.   

 

 Question 11:  How high do you expect these costs and benefits to be?  

 

BNPP made several IT developments to capture the positions in derivatives instruments adequately and can 

confirm that the costs of implementing CESR’s approach has been significant, particularly due to the lack of 

consistency in the way the different regulators implemented the EU. Directive. (ex: AMF - FSA and BAFIN : 

3 different ways of calculating the positions concerning the “other instruments”) In addition, these 

inconsistencies are also source of legal and regulatory uncertainty.  

 

 

 Question 12:  If you have proposed any exemptions or have presented other options, kindly also 

provide an estimate of the associated costs and benefits. 

 

There is no doubt that the option supported by BNPP i.e: 

 

(i) the disclosure of SEE Instruments by way of a separate 

notification of only significant positions,  

(ii) (ii) the calculation of derivatives instruments fully 

harmonized between the MS,  

(iii) ii) concerning instruments referred to only already issued 

shares)  

 

is likely to be less costly because, it will give rise to a less important number of declarations and a better 

accuracy of these declarations.  
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At the same time, it will necessarily be more beneficial to the market as it will avoid an overload of 

declarations mixing instruments giving access or likely to give access to voting rights with instruments 

which, conversely, are, for their vast majority, unlikely to ever give access to voting rights. The need for 

disclosure of the latter category (the SEE Instruments) is fully understood and supported but in order for such 

disclosure to be relevant, it must be effected by way of a separate notification for significant positions only.  
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        Etienne VALENCE 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact:  

Etienne VALENCE – Head of Compliance Global Equity and Commodities Derivatives ( 01 40 14 97 46) or 

etienne.valence@bnpparibas.com 
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