
Consultations 
Answers from Bulgarian Credit Rating Agency 
Summary of questions 
Q1: Do you agree with ESMA´s preferred option to raise a periodic supervisory fee? Do 
you agree with the proposed fee calculation method to ensure that the fee is proportionate 
to the turnover of the CRA?   
 
A1: According article 19 of the Regulation “The registration and/or supervisory fees shall be proportionate to 
the cost incurred by the competent authority of the home Member State”.  In the Consultation Paper you are 
talking about “budget which ESMA has allocated”.  The salaries respectively the expenses 
for supervision in Bulgaria compared with one in Paris are probably ten times less. So we 
think that the base for fee calculation should be according the Regulation. Please see our 
General comment. 
 
Q2: Do you agree that the minimum supervisory fee is charged regardless of the annual 
turnover of the CRA? Do you agree that this fee amounts at least around 2,000 - 
5,000 Euros? 
 
A2. We think that the regular reports which CRA should send to local competent authority 
and ESMA are pretty clear and thorough. We do not know how many will be the on cite 
visits of the competent authority of the home Member State (which is cheaper compared to 
the ESMA visits). We think that the minimum amount is too high.  
 
Q3: In case that audited revenues are not available, what should be the basis for calculation 
of the supervisory fees? 
 
A3. We think that audited financial statements should be available. 
 
 
Q4: Do you agree that a flat fee for certification applications is established? Do you agree 
that the fee amounts around 2,000-15,000 Euros? 
 
A4. Yes we agree.  
 
Q5: Do you agree that an annual flat supervisory fee for certified CRAs is established? If 
the CRA is certified during the course of the year, do you agree to charge this supervisory 
fee on a pro-rata basis? Do you agree that the fee is set at a level close to the 
amount of the minimum supervisory fee? 
 
A5. Yes we agree.  
 
Q6: Do you agree with the criteria ESMA is considering for establishing the fee bands 
(i.e. type of credit ratings (structured finance instruments), existence of branches 
and use of endorsement)? Do you agree with the criteria ESMA is considering to establish 
the exact fee amounts within the bands (i.e. number of employees)? 
 
A6: Yes we agree. Please see our General comment.  
 
Q7: Do you agree that the registration fee is partly reimbursed in case of withdrawal of 
the application? Do you agree with the reimbursement proportions which ESMA is 
considering for its advice? 
 
A7. Yes we agree.  
 
 
Q8: Would you be in favour that the supervisory fees are paid in one single payment per 



year (option 1) or in two payments per year (option 2)? Would you agree with the 
proposed dates? 
 
A8.  We are in favor of two payments per year. 
 
 
Genaral: From the Consultation Paper we understand that the fees should be collected by 
ESMA. According article 19 of the Regulation “The competent authority of the home Member State may 
charge registration and/or supervisory fees to the credit rating agency” is clear that the decision is made by 
the competent authority of the home Member State. The regulation related to the credit 
ratings usage is different within the Member state. The expenses for supervision are 
different as well.  We think that the specific conditions of home member state should have 
bigger influence.   


