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1. Introduction 
 

1.1.1 The Association for Financial Markets in Europe (AFME) and its 

members are extremely concerned by the approach proposed in the 

Consultation Paper which is not required by the Regulation and 

which has the very real potential to prohibit the use of credit ratings 

for regulatory purposes from major non-EU jurisdictions, including 

the US. This would result in multiple increases in regulatory capital 

requirements and significant market distortions. It is not clear to us 

that the potential impact of the proposals in the Consultation Paper 

are fully appreciated and we consider that the effects are likely to be 

of a magnitude significantly greater than expressed in the impact 

study.  It is for this reason we hope that it will be possible to meet 

with ESMA shortly to discuss how best to resolve our concerns.  

2. Interpretation of the Endorsement Regime 
 

2.1.1. The main focus of the consultation paper is the presentation of 

ESMA’s interpretation of Article 4(3) of the Credit Rating Regulation 

1060/2009 on the application of the endorsement regime. 

2.1.2. It is stated in paragraph 24 of the consultation paper that ESMA’s 

proposed current interpretation is that to allow the endorsement of 
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credit ratings issued by a credit rating agency in a third country, it is 

necessary for the requirement for the ratings to have been issued 

under conditions ‘as stringent as’ Articles 6-12 of the Credit Rating 

Regulation to be met through the legal framework or under 

regulation of the third country.  

2.1.3 This differs significantly from the interpretation of the Regulation 

that our members together with other trade bodies and interested 

parties have reached in the light of the text agreed when the 

Regulation was adopted and the discussions that took place at that 

time. Our interpretation, which has been communicated to ESMA 

before, is that the endorsement process was created deliberately as a 

flexible mechanism to allow the continued use of ratings from non-

EU jurisdictions subject to the relevant EU credit rating agency 

validating that the conduct of credit rating activities

2.1.4 The interpretation proposed by ESMA essentially eliminates the 

flexibility built into the endorsement requirements in the regulation 

and requires a full equivalence determination by ESMA that the 

requirements in place for the conduct of credit rating activities in 

third country jurisdictions are ‘as stringent as’ EU regulation before 

an EU credit rating agency can endorse a rating issued by its non-EU 

office. 

 by the third 

country credit rating agency would fulfil requirements at least as 

stringent as the rules in the EU credit rating agency regulation.  Thus 

this test, whilst a strict one, can be applied on a ‘self-imposed’ basis 

instead of there being the need for the ‘as stringent as’ requirements 

to be established by law or regulation. This interpretation is further 

highlighted in the own initiative report ‘Credit rating agencies: future 

perspectives’ prepared by MEP Wolf Klinz, where the Commission is 

reminded of the dual approach established by the Regulation 

between ‘endorsement’ and ‘certification based on equivalence’. In 

particular, it is stated in the report that the intention of the 

endorsement regime was to allow external credit ratings from third 

countries to be used in the EU if clear responsibility was attached to 

an endorsing CRA.  
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2.1.5 Our members disagree with and do not understand ESMA’s 

reasoning in the consultation paper behind the proposed 

interpretation of Article 4.3(b) which would only refer to 

requirements established by law or by regulation: in particular, 

Articles 4.3(f) and 4.3(g) do not imply that the regulatory regime in 

the third country jurisdiction needs to be ‘as stringent as’ the 

requirements set out in Articles 6-12, and that the requirements 

could not be met on a voluntary basis. In addition, Article 3(b) 

supports our members’ interpretation through reference to the CRA 

itself meeting the ‘as stringent as’ requirements. 

2.1.6 In the Consultation Paper it is suggested that it might not be 

consistent to require for endorsement that the third country 

regulatory system provides for authorisation/registration and 

supervision of credit rating agencies, and that at the same time the 

requirements ‘at least as stringent as’ can be also met on a voluntary 

basis: this is not the case because there may be limits to what 

authorisation/regulation provides for country by country. In 

addition, the reference in Article 4.3(g) to the regulatory regime does 

not in any way indicate that the ‘at least as stringent as’ requirements 

can only be established through law or regulation. 

2.1.7 Finally, the Regulation does not state that local legal and/or 

regulatory rules in a third country cannot be ‘topped-up’ by policies 

and procedures put in place  by the third country credit rating agency 

or the EU registered, endorsing credit rating agency. Moreover, 

looking forward, as standards evolve in the EU changes will need to 

be tracked by CRAs so that the issues raised can be addressed, to 

which the application of ‘at least as stringent’ requirements on a ‘self-

imposed’ basis is well suited. If changes can only be recognised by 

amendments to law or regulation in third country jurisdictions, the 

confidence of firms as to their on-going ability to use ratings would 

be eroded, serving as a source of further market volatility. 

3. Implementation Issues 
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3.1.1 It is our understanding that where an EU CRA has endorsed a third 

country CRA, it is then necessary for the CRA to demonstrate to 

ESMA that the ‘as stringent as’ requirements have been met. This can 

be achieved through the provision of relevant information to ESMA 

or through ESMA being able to collect information concerning the 

conduct of the third country CRA  from a third country supervisory 

authority. Accordingly, it is set out in the Regulation that there must 

be appropriate co-operation arrangements between ESMA and the 

relevant competent authority of the CRA established in the third 

country. ESMA will then assess whether the relevant aspects of the 

EU Regulation have been met. 

3.1.2 Owing to the rapidly approaching June deadline, there must be a very 

serious risk that major third country jurisdictions will not have 

completed work in time to ensure that adequate supervisory 

arrangements are in place by law or regulation. And even if the ‘as 

stringent as’ test was applied on a self-imposed basis, ratings outside 

the EU would not necessarily be able to be endorsed as the EU 

competent authorities may not have the necessary co-operation 

arrangements in place with third countries.  

3.1.3 To date, there has been no formal indication as to the jurisdictions 

from which ratings could be endorsed, and it is not apparent that 

there has been sufficient consideration of the interaction of the 

requirements for endorsement with the Capital Requirements 

Directive or inter-linkages with prudential supervision at member 

state level. Our members have therefore been unable so far to 

undertake adequate preparations for the introduction of the new 

regime. 

 

4. Forthcoming Impact 

 

4.1.1 The serious risk, therefore, is that it will not be possible for banks to 

continue to use most third country credit ratings for regulatory 

purposes. We have outlined the effects of this previously in our 



 

5 

 

response to ESMA’s call for evidence in January, which are again 

summarised in the paragraphs 3.1.2 to 3.1.3. Furthermore, our 

reading of the cost benefit analysis included as part of the 

consultation indicates that there is no compelling argument for 

proceeding in the way suggested. Moreover, the European Banking 

Federation (‘EBF’) has made some very useful comments on the 

impact assessment ESMA has completed, with which we are in 

agreement. We would add also that the cost benefit analysis 

considers only the implications in relation to the use of the 

Standardised Approach and IRB for securitisation, and does not 

comment on trading book implications which would include effects 

on qualifying debt items and securitisations, the eligibility of 

collateral and guarantees and the potential follow-on implications for 

large exposure issues. The analysis also does not take account of 

potential pricing implications for securities where capital 

requirements increase and does not consider the potential 

opportunity costs associated with business and markets that may no 

longer be available.  

4.1.2 The inability to hold third country regimes to be equivalent would 

make lending to or investment in non-EU sovereigns, financial 

institutions, and corporates prohibitively expensive for EU banks and 

securities firms owing to the material increase in regulatory capital 

requirements associated with not being able to recognise the 

relevant ratings. For the same reason, there would also be substantial 

increases in capital requirements associated with securitisations 

both in the trading and non-trading books together with significant 

implications for the eligibility of financial collateral and guarantees 

for regulatory capital and large exposures purposes.  By way of 

illustration, banks using the standardised approach lending to or 

investing in investment grade corporates from the US would face a 

five-fold increase in capital required if the applicable ratings could 

not be endorsed. Meanwhile, investments held through 

securitisations, which might currently be rated at 100%, could need 

to be treated as a capital deduction – a twelve-fold capital increase. 
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4.1.3 These impacts may in turn lead to unintended consequences for the 

management of liquidity in Europe, particularly through the 

implications for the constituents of firms’ liquid asset buffers where 

the use of internal ratings are not permitted and through the 

increased discounts applied to other debt securities in firms’ asset 

portfolios where ratings can no longer be used and the associated 

impact this would have on repo transactions. The inability of firms to 

use ratings from third country jurisdictions would also lead to 

increased concentration risks across the market and the non-viability 

of some business models. 

5.  Concluding remarks and request for a meeting 

 

5.1.1 We have stated in the past that the endorsement regime needs to be 

deployed in a way that enables firms to maintain the existing use of 

third country credit ratings without causing disruption to regulatory 

capital requirements or liquidity, resulting in wider market 

distortions. Given the very short timeframe before the expiry of the 

transitional period in June, it is now imperative that steps are taken 

at senior levels to address the impending impact of firms not being 

able to continue to use ratings from major third country jurisdictions. 

5.1.2  We have also expressed our view in previous correspondence that 

the Regulation was carefully drafted to provide for the well-

controlled use of worldwide ratings, and the ‘gold plating’ of 

interpretations relating to endorsement is not helpful in the current 

situation. There is still time for ESMA to change the interpretation of 

the regulation suggested in the Consultation Paper and this, together 

with establishing the necessary co-operation agreements with third 

countries and the possible extension of the transitional period, 

appears the only way of mitigating the pending difficulties and 

market/economic disturbance.  

5.1.3 Given the seriousness of this issue and the scale and breadth of the 

impending negative impacts on firms and markets more widely, we 

request a meeting with the relevant authorities to explore solutions 
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as soon as possible.   We should note that we have written separately 

to Carlos Tavares. 

5.1.4 AFME, finally, wishes to express its agreement with the response 

submitted to this consultation by the EBF, with which we have liaised 

in preparing this response.  
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