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Response by the Federation of European Securities Exchanges (FESE) to 
CESR’s Consultative Concept Paper 04-073b 
Implementing Measures of FIMD/ISD2 – Art. 25, 56 and 58 
 
 
Introductory remark 
 
We appreciate the efforts by CESR to collect at an early stage input from market participants, market 
operators, and other interested circles on these issues. Hence, we welcome the opportunity to raise a few 
issues that have raised concerns among our Membership or that might warrant additional attention by 
CESR in its further work. 
 
 
ad B.2.2. Methods and arrangements for reporting financial transactions 
 
Several of our Member Exchanges are today actively engaged in transaction reporting to competent 
authorities as governed on a European level by Art. 20 of the ISD 1993. They tend to welcome the 
intention by CESR to explore commonalities between post-trade transparency requirements and 
transaction reporting requirements although it is in their view to early to make any judgement of the 
extent of such commonalities and the possibilities to exploit them. 
 
FESE Members do of course always support cost-benefit considerations during the process of drafting 
any new regulation. We welcome in this context the approach by CESR to take existing arrangements as a 
working basis. Such considerations should, however, not lead to the creation of an unlevel playing field, 
just because for one player on that field costs to achieve a certain compliance level may be more costly 
than for others. 
 
When drafting an inventory of minimum conditions of reporting systems, we urge CESR also to provide a 
level playing field for all transaction reporting solutions (investment firm, regulated market, MTF, trade 
matching system, reporting system – whether run by a market operator1 or a third party) – see Q 1. 
 

                                                 
1 When a market operator/MTF undertakes to forward to the competent authority reports about transactions that 
were NOT completed “through its systems” but that were reported to it on the basis of any other arrangement, the 
market operator/MTF would most likely be categorised as a reporting system or as a “third party” (EP amendment). 
Some clarification as to the classification of reporting arrangements in this context would be valuable. 
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ad B.2.3. Most relevant market in terms of liquidity for financial instruments 
 
The Federation would like to repeat its concern about the level 1 concept of forwarding transaction 
information to the competent authority “of the most relevant market”. We reject all concepts that 
artificially reinforce the stickiness of liquidity and may thus be seen as influencing competition.  
 
We acknowledge the difficulties that CESR Members may see themselves confronted with when 
discussing the criteria to determine the most relevant market. FESE Member Exchanges may during the 
further discussion of this problem contribute to finding a feasible approach. We trust that CESR will 
come back to the issue of determining liquidity at a later stage, also in the context of forthcoming work on 
implementing measures for Art. 27. On a general level, we support the four general criteria outlined by 
CESR but find it too early to provide detailed responses to Q 4 through 7. 
 
In any case, FESE welcomes the clear language in CESR’s document that it is in principle the task of the 
competent authority to pass on transaction reports. We claim that CESR’s intention to avoid “imposing 
any additional obligations or burden on investment firms” apply equally to Regulated Markets and to 
MTFs. 
 
Without any intention to interfere with the internal arrangements between CESR Members, we would 
emphasise that any additional deadline before which forwarded transaction data should arrive at the 
competent authority of the most relevant market should be kept as short as possible lest the purpose of 
concentrating all info about any given security at one place be thwarted. 
 
CESR might wish to consider whether the “most relevant market” needs to be – or should indeed be – 
always a Regulated Market. Competent authorities may see a benefit in concentrating all transaction 
reports for a given security in the hands of a competent authority where the security is actually admitted 
to Regulated Market – even if an MTF in another Member State (where the security is not admitted to an 
RM) could be regarded as “more relevant”. The argument for such an approach may be even stronger in a 
case where the highest liquidity in a certain security is available on an internalisation platform (rather 
than on a Regulated Market or an MTF). 
 
Finally, we would like to emphasise that when considering revision procedures for the assessment of 
“highest relevance”, sufficient time must be allowed since new links may have to be established. There 
might be implications for Exchanges’ reporting activities and their respective arrangements with their 
regulators. 
 
 
The key question of the addressee of transaction reporting 
 
The legal text on level 1 is relatively unambiguous. Transaction reporting is an obligation of the 
investment firm and has to be addressed to the competent authority of the investment firm. Branches have 
to report to their local competent authority that in turn has to transmit (“copy”) this information to the 
home competent authority of the investment firm. That latter competent authority can opt out of this 
possibility. 
 
For Regulated Markets that do the reporting of all transactions that are completed through their systems, 
this change in the legal situation may have serious consequences. In the absence of an opt-out clause 
modelled after Art. 20(2) ISD 1993, a Regulated Market with remote Members would have to establish 
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reporting links to all home competent authorities of its remote Members (potentially up to 27, including 
the EEA). 
 
Combining this obligation with the forwarding obligation to the most relevant market (Art. 25(3) second 
subpar), this could result in a ludicrous to-and-fro traffic of data: 
 

Example:  
A Regulated Market in country A has a remote member from country B. That remote member 
executes a transaction on the RM in a certain security. The Regulated Market usually does the 
transaction reporting for all the transactions completed through its systems to its competent 
authority in country A. The investment firm, however, is obliged to report to its competent 
authority in country B. The Regulated Market may therefore have to send the transaction report to 
country B. 
If the most relevant market for that security is located in country A, the competent authority in 
country B may have to send – through its bilateral arrangements – a copy of that report to the 
competent authority in country A. 

 
FESE and its Members urge European regulators to explore all possibilities for co-operation with the aim 
of avoiding solutions that are unnecessarily cumbersome and hence costly  

(a) for them, 
(b) for investment firms that operate across borders by becoming remote members of Regulated 

Markets, and  
(c) for Regulated Markets that further the formation of the Single European Financial Market by 

linking up remote members.  
 
One possible approach could be making bilateral data exchange links a two-way street, regardless of the 
legal origin of the data. (In our example, the regulator in country A would accept to forward the data on 
transactions by the remote Member that it receives from the Regulated Market in its jurisdiction to the 
competent authority in country B – at the same time keeping a “copy” for its own purposes, should it 
itself be the “most relevant” competent authority.) 
 
At the same time, we invite CESR to make extensive use of the wording in Art. 25(3) which requires 
(only) that it be assured that the competent authority of the most relevant market “also receives the 
information” – without specifying from what side and without an explicit pushing obligation by the “less 
relevant (home) competent authority”. 
 
 
The special situation of commodity derivatives markets 
 
For several reasons set out below, commodity derivative markets warrant in our view particular attention 
by CESR.  
 
Firstly, this whole industry is being brought for the first time under the scope of the ISD. Market 
operators and market participants recognise the regulatory justifications which underpin transaction 
reporting; still, such requirements will be new for them. Consequently, their solutions may not be based 
on experience or existing arrangements under the ISD 1993. We would therefore urge CESR to take full 
account of cost-benefit considerations before imposing particularly prescriptive requirements onto the 
commodity derivatives markets. 
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Secondly, in framing the transaction reporting requirements for commodity derivatives, CESR should 
take into account the wholesale nature of this business and the unique interlinkage between the market in 
the (financial) derivative and the physical market in the underlying commodity. In the context of the 
Market Abuse Directive, CESR has already had the opportunity to develop tailored regulatory approaches 
for this market. 
 
Thirdly, the commodity derivatives markets that are Members of the Federation (Euronext.liffe, the 
International Petroleum Exchange, and the London Metal Exchange) rightly underline that bulk of 
European trading and expert knowledge in commodity derivatives is concentrated in London. They see a 
particularly strong case for a collection of all trade reports in “their” instruments at one place, namely 
their own competent authority, the FSA. In this context, it should be noted that they have a significant 
number of foreign remote members. 
 
 
ad B.2.4. Minimum content 
 
As a technical remark, we note that nowhere in the discussion about possible data contents reference is 
made to a data field indicating whether the reported transaction is actually a buy or a sell transaction – 
unless this is to be signalled by a plus or minus sign before the number/value of securities transacted. 
 
In response to Q 10, we emphasise again the importance of a level playing field (i.e. equal data content) 
between all reporting entities and between all types of transactions (RM/MTF systems, OTC under 
reporting obligations to a RM, OTC without any relation to a RM). 
 
 
ad C.2.1. Co-operation 
 
The Federation and its Members continue to be convinced that supervision by the home Member State 
competent authority is key to the removal of barriers for cross-border financial markets activity in 
Europe. We express therefore our serious concern about the potential for host country intervention 
embedded in the text of the new ISD (Art. 56(2)). 
 
Many of our Members are, as modern international multi-service providers in the field of financial 
markets, active beyond their national borders or even on an almost pan-European basis. They request 
early clarification by CESR what is to be understood under “operations of a regulated market that has 
established arrangements in a host Member State” which could become of such “substantial importance 
for the functioning of the securities markets and the protection of the investors in that host Member State” 
that formalised co-operation arrangements are needed. 
 
Cross-border activities of Regulated Markets and their operators are manifold and include the search for 
participants (remote members) and for issuers (admission of securities), the operation or the sharing of a 
trading platform, and others. We take it from the wording of the level 1 text (“regulated market that has 
established arrangements”) that, if anything, remote access should be at the focus of CESR’s attention. 
Clear words as to how European regulators see their role in the implementation of Art. 56(2) – whose 
spirit, as we would like to repeat, tend to reject. (Restrictive response to Q 12) 
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ad C.2.2. Exchange of information 
 
As a general comment, we suggest leaving much of the discussion about the exchange of information 
between competent authorities to level 3 (see also Q 15). 
 
As an exception, we would expect clear language and precise arrangements for information to be 
exchanged in the case of trade suspensions and removal. Such information ought to be supplied 
immediately by the initiating competent authority (need not be the competent authority of the issuer nor 
the one of the most relevant market) and be actively pushed to all other competent authorities in order to 
minimise the chance for illicit exploitation of information imbalances. 
 
It flows already from these considerations that information exchange procedures should of course 
differentiate between types and categories of information, especially between urgent and routine ones. 
(Q 14) 
 
In our view it would be in the general interest of all involved in Europe’s financial markets if information 
exchange between competent authorities under European law other than ISD2 could be aligned. This, 
however, must not happen at the expense of speed where needed. 


