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 INTRODUCTION 
 
1. The Institute of Chartered Accountants in England and Wales welcomes the 

opportunity to respond to the Consultation Paper ‘CESR Recommendation on 
Alternative Performance Measures’, published by the Committee of European 
Securities Regulators for comment on 11 May 2005. 

 
2. We have reviewed the consultation paper and set out below our overall 

response and then our answers to the specific questions raised. 
 
 OVERALL RESPONSE 
 
3. We welcome CESR’s initiative in seeking to encourage and harmonise best 

practice in the use of alternative performance measures throughout Europe.  
We support the underlying principle of the draft guidance, that ‘alternative 
performance measures can provide investors with appropriate additional 
information.  Properly used and presented, these measures can assist investors 
in gaining a better understanding of a company's financial performance’.  
This view contrasts with the approach adopted in the United States of 
prohibiting the use of non-GAAP measures, which in our view detracts from 
the quality of financial information available to the markets. 

 
 SPECIFIC QUESTIONS 
 
 Question 1 
 

Should additional elements be considered in terms of background? Do you 
agree that current practice of presenting alternative financial performance 
measures justifies CESR’s initiative? If not, please indicate why. 

 
4. We are content with the background elements taken into account by CESR. 
 
5. We agree that CESR’s initiative is justified. 
 
 Question 2 

 
Do you think that a recommendation is an appropriate tool for dealing with this 
issue? 

 
6. Yes.  However, CESR should make it clear that it is addressing its own 

members, rather than companies direct.  CESR might indicate the extent to 
which, if at all, it considers that its members should require companies to 
implement the recommendations, rather than merely recommend that 
companies implement them. 

 
  
 
 
 



Question 3 
 
 Do you agree with this definition of alternative performance measures? If not, 

please state your reason. 
 
7. We agree in principle.  However, it is possible that the definition could be 

construed too broadly in practice, to bring in a range of non-financial 
performance measures.  We suggest that CESR confirms that its guidance 
deals only with financial performance measures.   

 
8.      Diluted Earnings Per Share (EPS) is also a defined measure, and should be 

referred to as such in the CESR guidance. 
 
9. While we agree with the defined measures identified by CESR in IAS 1 and 

IAS 33 (subject to the addition of diluted EPS), we note that further measures 
may come to be defined in IFRS.  We suggest that CESR should consider 
including a statement of principle in the recommendation to the effect that 
defined measures are those defined in accounting standards at the time the 
financial statements are prepared.  The text could then go on to identify those 
defined in standards current at the time of issue of the recommendation. 

 
 Question 4 

 
Do you agree that the principles described in this draft recommendation are valid 
for any kind of reporting to markets by issuers (with the exception of 
prospectuses)? If not, please state your reason. 

 
10. We agree. 
 
 Question 5 
 

Do you agree with the scope of this recommendation (paragraph 14) and the 
content of this recommendation (paragraph 16 to 22)? If not, please state your 
reason. 

 
11. We support the proposed requirement in paragraphs 17 and 18 for definitions 

and explanations of differences, which are in line with UK practice on 
preliminary announcements set out in APB Bulletin 2004/1.  However, 
paragraph 18 should be strengthened to make it clear that companies should 
present a comprehensive reconciliation of the differences between the defined 
and the alternative performance measures so that, for example, the individual 
items excluded from adjusted earnings and the assumed tax effect of each item 
are given.  Where there is no defined performance measure for comparison, 
the company should provide an explanation of the basis of the measure it 
presents. 

 
12. We do not agree that companies should ‘present defined measures with greater 

prominence that alternative performance measures’ (paragraph 21).  A 
requirement to present alternative measures with no greater prominence than 
the defined measures would be preferable in principle and easier to achieve in 
practice. 



 
 Question 6 
 
 Do you agree with CESR’s recommendation to involve the auditor in relation to 

alternative performance measures? If not, please state your reason. 
 
13. Question 6 does not replicate the thrust of paragraph 23, which states that the 

‘company should consider involving the auditor in relation to alternative 
performance measures’ (emphasis added). We are content with paragraph 23, 
but it is important that CESR does not - by design, or inadvertently - add to the 
existing responsibilities of auditors though piecemeal extensions. The auditor 
is already required to report on performance indicators to the extent that they 
form part of the notes to the accounts, part of the annual report or other 
supplementary information.  Such a requirement is covered by other 
legislation, notably the accounting and transparency directives, and by ISAs. 
The Fourth Directive requires statutory auditors to express an opinion on the 
consistency of the annual report with the annual accounts, and ISA 700 
introduces a requirement from 2007 for a consistency check on unaudited 
supplementary information.   

 
14. Clearly, CESR has no remit to set requirements for auditors, although it has a 

role in offering advice to its members.  Given the existing requirements set out 
in paragraph 13 above, and the lack of certainty attached to any CESR 
pronouncement on auditor involvement, we suggest that the recommendation 
should remain in the nature of encouragement without purporting to establish 
any additional requirements. 
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