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Deutsche Vereinigung für Finanzanalyse und Asset Management e.V.

Consultation on understanding the definition of advice under MiFID
Comments by DVFA - Society of Investment Professionals in Germany

Dear Sirs,

DVFA - Deutsche Vereinigung für Finanzanalyse und Asset Management - is the Society
of Investment Professionals in Germany with more than 1,100 members representing
over 400 investment firms, banks, asset managers, consultants and counselling
businesses. DVFA is a member of EFFAS, the umbrella organisation of European
Analysts Societies, building a network of more than 14,000 investment professionals in
25 nations.

We welcome the opportunity to respond to this consultation and would like to answer the
questions as follows:

Q.1. Do you have any comments on the distinction between the provision of personal
recommendations and general information?

The consultation paper does not address a particular case which is to be placed between
mere information and recommendation. If an investment firm informs all its clients without
consideration of suitability or other personal circumstances of a new financial instrument
it has included into the line of its products, this may be considered presenting information
on a new product. On the other hand, since every investment firm presents information
regardless of which kind (also those instances listed in the consultation paper), one
might as well call such presentation a marketing or advertising measure. Such
presentation is, however, not tailored to specific client or a group of specific clients, one
cannot call such a presentation either an explicit or an implicit recommendation.
We refer also to our response below on the issue of adding a „disclaimer“.

We criticise the consultation paper for only admitting the two categories „information“ and
„recommendation“. Tertium non datur. The rendering of financial services in the real
world is, however, not as simple. There are in-between areas. This should be recognised
by the regulators. The Directive 2004/39/EC (MiFID) in Article 19(4) expressly
acknowledges marketing information which obviously is not investment advice.
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Q.2 Do you agree that the limitation that filtered information is „likely to be perceived by
the investor as, assisting the person to make his own choice of product which has
particular features which the person regards as important.“ is a critical criterion for
determining whether filtering questions constitutes „investment advice“?

Yes, we agree.

Q.3. Do you believe the distinction between general recommendations/generic advice
and investment advice is sufficiently clear? Do you have examples of types of advice
where the designation is unclear?

We believe that the distinction is sufficiently clear.

Q.4. Is there sufficient clarity as to when an implicit recommendation could be considered
as investment advice? If not, what further clarification do you think is necessary?

No. It is not sufficiently clear.
The introduction of „implicit advice“, albeit necessary, is one of the difficulties investment
firms face in their day to day operation. The labelling of a statement as „implicit
recommendation“ combined with other interpretations advanced by CESR in the
consultation paper, leave the investment firms at the mercy of their respective regulators
who can arbitrarily call a statement an implicit recommendation leading to investment
advice. It is no consolation that a firm might prevail that the statement was no implicit
recommendation at the end of the day.

We believe that „implicit recommendations“ cannot be reasonably defined. It suffices to
say: One knows a communication to the client to be an implicit recommendation when
one sees it. All other theoretical reasoning on the quality of an „implicit recommendation“
is useless for the firms in their daily operations.

For example, the consultation paper states:

„Can a firm avoid providing investment advice using a disclaimer in its communications?

47. Even if a clear, prominent and understandable disclaimer is provided stating that no advice or
recommendation is being given, a firm could still be viewed as having presented a recommendation as
suitable for the client. If the disclaimer does not change the nature of a communication, meaning that
the communication would still create a reasonable expectation by the client that he is being advised,
the firm may be viewed as providing investment advice.“

We disagree with the approach taken by CESR. Instead of presenting a clear and
unequivocal disclaimer as a means for investment firms (especially firms accepting and
transmitting orders or arrangers to reasonably avoid the grey areas of implicit advice,
CESR takes a view from a so called reasonable client that he/she is being advised. A
client disregarding a clear and unequivocal disclaimer that no advice is given although a
suitability test as to knowledge and experience of client has been made cannot be called
reasonable. We regret that CESR take a negative approach of establishing blatant abuse
cases as a rule instead of tasking a positive approach presenting disclaimers as a
reasonable tool for the investment firm to avoid grey areas.

Furthermore, the consultation paper states:

„Can a firm avoid being viewed as making a personal recommendation by failing to use information
about a person’s circumstances?
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51. No, not if a firm has accumulated information on a person‘s circumstances - either during a single
interview or during the course of an ongoing relationship - and it might reasonably be expected that
this information is being taken into account. In this case, any recommendation made will be treated as
being based on a consideration of the person‘s circumstances.
52. In this situation, the firm will be held responsible for directly or indirectly giving the impression that
it is basing its recommendation on information about the person‘s circumstances.
Can a firm avoid making a personal recommendation by telling the client that its recommendation is
not based on any information collected from him?
53. No, not if the firm has information on the person‘s circumstances and - in all other ways - created a
reasonable expectation that this information will be taken into account in making a recommendation.
54. For example, adding a disclaimer to a client agreement noting that information collected will not be
used to make a recommendation will not be sufficient to prevent the firm from being treated as having
given a personal recommendation, if it is clear from the circumstances that a firm is making a personal
recommendation.“

We believe that these statements are in contradiction with the provisions of the MiFiD.

It is stated in Article 19(5) that “Member States shall ensure that investment firms, when
providing investment services other than those referred to in paragraph 4, ask the client
or potential client to provide information regarding his knowledge and experience in the
investment field relevant to the specific type of product or service offered or demanded
so as to enable the investment firm to assess whether the investment service or product
envisaged is appropriate for the client.
In case the investment firm considers, on the basis of the information received under the
previous subparagraph, that the product or service is not appropriate to the client or
potential client, the investment firm shall warn the client or potential client. This warning
may be provided in a standardised format.
In cases where the client or potential client elects not to provide the information referred
to under the first subparagraph, or where he provides insufficient information regarding
his knowledge and experience, the investment firm shall warn the client or potential client
that such a decision will not allow the firm to determine whether the service or product
envisaged is appropriate for him. This warning may be provided in a standardised
format.“

Article 37 of the MiFID Implementing Directive 2006/73/EC elaborates this obligation:
“1. Member States shall ensure that the information regarding a client's or potential
client's knowledge and experience in the investment field includes the following, to the
extent appropriate to the nature of the client, the nature and extent of the service to be
provided and the type of product or transaction envisaged, including their complexity and
the risks involved:
(a) The types of service, transaction and financial instrument with which the client is
familiar;
(b) The nature, volume, and frequency of the client's transactions in financial instruments
and the period over which they have been carried out;
(c) The level of education, and profession or relevant former profession of the client or
potential client.
2. An investment firm shall not encourage a client or potential client not to provide
information required for the purposes of Article 19(4) and (5) of Directive 2004/39/EC“.

According to the consultation paper, the service of accepting and transmitting order or
arranging a transaction in a financial instrument could only be made under Article 19(6)
of the MiFID. Article 19(5) would become meaningless because according to CESR their
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could not be any recommendation without being investment advice. The consultation
paper in Text no. 46 considers knowledge and experience expressly as „personal
circumstances“. Therefore, any recommendation based on this information is, according,
to CESR investment advice. A disclaimer is not accepted by CESR.

According to MiFID, an investment firm must take into account the suitability of an
instrument for an investor depending on the knowledge and experience of the client. If it
is not suitable, MiFD imposes warning obligations on the investment firm. All this does
not make a recommendation or a recommendation to abstain „investment advice“.

We think that CESR ought to reconsider large parts of its consultation paper and take the
regime and take the differentiation of investment services by MiFID into account.

Q.5. Are the circumstances where „it is clear the firm is making a personal
recommendation“ sufficiently clear? Would further clarification be helpful?

Q.6. Are there other criteria you believe should be considered when determining whether
messages to multiple clients constitute investment advice?

Q.7. What information would be helpful to assist in determining whether or not what firms
provide constitutes investment advice or corporate finance advice?

Q.8. Are there specific examples of situations you would like considered, where it is
difficult to determine the nature of the advice?

Yours sincerely,

Fritz H Rau
Chairman


