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Dear Mr. Demarigny,

Re: CESR Recommendation on Alternative Performance Measures — Consulta-
tion Paper of May 2005

The IDW is pleased to have the opportunity to comment on the above-mentioned
document. We appreciate the CESR initiative as we recognise that there is a need
for improvement in terms of transparency and comparability in this area.

Question 1 — Should additional elements be considered in terms of background? Do
you agree that current practice of presenting alternative financial performance meas-
ures justifies CESR’s initiative? If not, please indicate why.

We have not identified any additional elements that need to be considered in the
background although certain industry specific aspects may also be worthy of consid-
eration. As noted above we welcome CESR’s initiative in this respect. However, this
is based on the fact that IAS 1 could be, but has not yet been expanded in relation to
defined performance measures, which would fall within the role of the IASB.
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Question 2 — Do you think that a recommendation is an appropriate tool for dealing
with this issue?

A recommendation by CESR to its members appears appropriate. However, CESR
should not attempt to set standards.

Question 3 — Do you agree with this definition of alternative performance measures?
If not, please state your reason.

Paragraph 7 only states that all performance measures — except revenue, profit or
loss and earnings per share defined under IFRS ~ are not defined and, therefore, are
alternative performance measures. In our opinion, this negative definition of alterna-
tive performance measures is not sufficient. Instead a positive definition to classify
alternative performance measures should be given in the recommendation. This
definition should adequately reflect qualitative measures, for example.

Question 4 — Do you agree that the principles described in this draft recommenda-
tion are valid for any kind of reporting to markets by issues (with the exception of pro-
spectuses)? If not, please state your reason.

We agree.

Question 5 — Do you agree with the scope of this recommendation (paragraph 14)
and the content of this recommendation (paragraphs 16 to 22)? If not, please state
your reason.

We agree with the scope of the recommendation.

We are concerned that the wording of the second sentence in paragraph 18 of the
draft recommendation is not sufficiently explicit. Rather than requiring an issuer to
“explain the differences” we suggest that a detailed reconciliation between the de-
fined measures and the alternative performance measures should be required.

We agree with the content of paragraph 21 that a requirement recommended by
CESR should be to present defined performance measures with greater prominence
as alternative performance indicators.
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Question 6 — Do you agree with CESR’s recommendation to involve the auditor in
relation to alternative performance measure? If not, please state your reason.

To the extent performance indicators are included within the notes to the financial
statements or form part of the annual report the auditor involvement is already re-
quired under the Accounting and Transparency Directives. Management is responsi-
ble for preparing and presenting financial statements, and in our opinion it is impor-
tant to stress that this responsibility extends to the inclusion of alternative perform-
ance measures. We understand that it is common practice in many countries for
management to obtain the advice of the auditor before performance measures are
made public. Therefore, considering — but not requiring — involving the auditor in rela-
tion to alternative performance measures seems to be appropriate.

If you have any further questions about our views on these matters, we would be
pleased to be of further assistance.

Yours sincerely
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Wolfgahg S¢thaum Norbert Breker
Executive Officer Technical Director
Accounting and Auditing



