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EFAMA COMMENTS ON CESR’S CONSULTATION PAPER
UNDERSTANDING THE DEFINITION OF ADVICE UNDER MIFID

EFAMA! is grateful for the opportunity to comment on CESR’s Consultation paper, as advice
—together with suitability and appropriateness tests — is a key elements of investor
protection in MiFID.

Q.1. Do you have any comments on the distinction recommendations and general
information?

EFAMA disagrees with several of CESR’s conclusions regarding the distinction between the
provision of personal recommendations and general information. While agreeing with the
diagram/decision tree, our members would like to see objective criteria and tests playing a
role in the definition of personal recommendation.

First and foremost, we disagree with the notion expressed in Para. 5 and Para. 20 that it is
sufficient for the client to reasonably believe that a personal recommendation is being
provided (in Para. 5 in reference to a recommendation, and in Para. 20 in reference to
research material). The decision whether a specific communication to a client qualifies as
personal recommendation should be based on an objective test, not simply on the subjective
beliefs of the client or prospective client.

To be deemed a personal recommendation for the purposes of advice provision, “that
recommendation must be presented as suitable for that person, or must be based on a
consideration of the circumstances of that person”?, so a personal recommendation should
be based on all the personal circumstances of that person.
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In reference to CESR’s argumentation on the distinction between providing information and
providing a recommendation, we are concerned by the fact that CESR’s paper does not take
into account the possibility of direct distribution by fund producers. Such direct distribution
will obviously focus on their own product range, and in that case CESR’s example in Para. 16
(where “placing special emphasis on the advantages of one product” seems to equate to
biased information) might apply. Even in such a situation, however, it should be distinguished
whether there is a true personal recommendation being provided or a simple provision of
information on a product, and the language in this paragraph should therefore be modified.

Q.2 Do you agree that the limitation that filtered information is “likely to be perceived by
the investor as, assisting the person to make his own choice of product which has
particular features which the person regards as important.” is a critical criterion for
determining whether filtering questions constitutes ,investment advice?

Q.3. Do you believe the distinction between general recommendations/generic advice and
investment advice is sufficiently clear? Do you have examples of types of advice where the
designation is unclear?

Q.4. Is there sufficient clarity as to when an implicit recommendation could be considered
as investment advice? If not, what further clarification do you think is necessary?

Q.5. Are the circumstances where ‘it is clear the firm is making a personal
recommendation’ sufficiently clear? Would further clarification be helpful?

EFAMA agrees with CESR that filtering technology provided to clients by a firm does not
necessarily amount to the provision of recommendations and the circumstances need to be
taken into account (Para. 21). In practice, filters are used by our members as marketing tools,
do not take into account all personal circumstances of the client, and the results are not
personal recommendations.

We strongly disagree with CESR’s suggestion in Para. 26 that the use of the internet or of
another medium by clients to define their own investment profile, if coupled with a model
portfolio could be viewed as a recommendation to the client. This should be treated in the
same way as any other filter, as the resulting information would equally not be based on all
personal information and therefore not fulfill the criteria of personal recommendation.

We underline here once again the need for an objective test of the filtered information, as
the definition as personal recommendation cannot be left entirely to the client.

In this respect we believe that the language used in communicating with the client is highly
important, and it should be clear and not misleading. If the language used by the firm in
connection with the filter clearly states it does not take all personal circumstances into
account, states that the filter technology does not mean to provide a personal
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recommendation or suitable advice, and possibly also invites the client to seek advice, the
resulting filtered information could not be considered as investment advice.

We are not in this context referring to some purely legal disclaimer (discussed by CESR in
Para. 47 and 54), but rather to good and clear communication to the client on the purpose
(and limitations) of the filter, in order to avoid the expectation or impression by the client or
prospective client that advice or a personal recommendation are being provided. This is
crucial in written communications (internet, mail), but could also be used during in-person
meetings with clients to create a two-step approach to client counseling: after an initial stage
with the exchange of general information, the advisor might wish to clearly communicate to
the client (possibly also formally in a document) the move to the recommendation/advice
phase.

EFAMA agrees that the way the information is provided and the context of the provision
remain determining factors for the determination whether a personal recommendation is
provided, but as long as the content provided respects the provisions, firms should be able to
use clear language indicating the type of service provided (or not provided), and to warn
clients and prospective clients to seek advice elsewhere. We find CESR’s statements in Para.
47 and 54 as too far-reaching regarding the use of disclaimers, as by its nature a clear
disclaimer could change the nature of the communication. In any case, we repeat our
preference for the use of good communication with clients, rather than purely legal
disclaimers.

Lastly, it should be possible for firms to decide whether they wish to provide certain services
(such as advice) or not, even if they have client information at their disposal. If they do not
wish to provide advice, they should have the right to clearly inform clients of this fact, while
still being able to provide general marketing information as well as useful tools that might
help educate clients about their products and/or asset allocation. We disagree with CESR’s
statements in Para.51 and 53 presenting as almost unavoidable that if a firm has personal
information, any recommendation to clients would then become personal
recommendations. Such assessment can only be made if the content of the communication
to the client actually fulfills the criteria for personal recommendation. The same reasoning
applies to the provision of lists with “best products” of “funds of the month” (Para. 59).

Furthermore, in Para. 20, we suggest that the text be amended from “engages in telephone
calls discussing the merits of the particular financial instrument that the research identifies,
presenting it as suitable for the client” to “engages in telephone calls offering investment
advice”. We wish to avoid that all telephone calls by investment firms discussing research
recommendations with clients be considered as provision of investment advice, as brokers
do not acquire the information necessary to assess suitability and do not present the
recommendation as suitable for investment managers.
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Q.6. Are there other criteria you believe should be considered when determining whether
messages to multiple clients constitute investment advice?

Regarding the use of the internet, we believe that a webpage without password should be
considered as a distribution channel to the public. Some of our members are of the opinion
that an e-mail sent to a large number of clients not on the basis of personal information
should also be considered as information distributed through a distribution channel to the
public.

A determination whether a recommendation via webpage, via e-mail or by mail constitutes a
personal recommendation should be based on its content and whether it is based on all the

client’s personal circumstances.

Q.7. What information would be helpful to assist in determining whether or not what firms
provide constitutes investment advice or corporate finance advice?

EFAMA has no comment.

Q.8. Are there specific examples of situations you would like considered, where it is
difficult to determine the nature of the advice?

EFAMA has no comment.

We hope our comments will be of assistance and remain at your disposal for any
clarifications.

Peter De Proft
Director General

14 December 2009
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