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assessment of knowledge and competence (ESMA/2015/753) 

 

Assogestioni
1

 welcomes the opportunity to respond to ESMA’s Consultation Paper 

on Draft guidelines for the assessment of knowledge and competence 

(ESMA/2015/753) pursuant to Article 25(1) and 25(9) of MiFID II (directive 

2014/65/UE).  

 

As a general indication, we believe that staff with experience of five years should be 

considered to meet the requirement under knowledge and competence according to 

MiFID II.  

However, we would like to highlight the importance to recognize that such period 

of experience should not be regarded as a minimum requirement as we believe that 

it should be for the firms to determine whether a particular staff member with an 

experience below the 5-year threshold could still fulfill the requirements to be 

MiFID II compliant. In other words, it should be for the firm, rather than for NCAs, 
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Q1: Do you think that not less than five years of appropriate experience of 

providing the same relevant services at the date of application of these 

guidelines would be sufficient to meet the requirement under knowledge 

and competence, provided that the firm has assessed their knowledge and 

competence? If yes, please explain what factors should be taken into account 

and what assessment should be performed by the investment firm. Please 

also specify whether five consecutive years of experience should be made in 

the same firm or whether documented experience in more than one firm 

could be considered. 
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to realize the assessment of the appropriateness of experience on the basis and by 

virtue of its deeper knowledge of staff, stating the reasons for any case below the 

threshold.  

 

Furthermore, it is important to acknowledge that not only experience gained within 

one firm is relevant to meet the requirement, nor should experience gained only in 

consecutive years be considered. As far as the first aspect is concerned, one cannot 

deny that experience in different firms can indeed provide additional knowledge 

and strengthen skills thanks to different sets of frameworks a person could come 

across. As for the second, experience should not be determined on the basis of the 

fact that professional activity has been carried out in a consecutive manner (and 

through full time employment): the mere fact that professional activity has been 

suspended (or made part-time) is not impairing the width and nature of the 

experience. In the light of these comments, we encourage ESMA to reconsider the 

definition of “appropriate experience” as per paragraph 6(h) referring to experience 

gained “on a full time equivalent basis excluding breaks”.  

 

As a general note, we share ESMA’s proposal to differentiate the requirements 

applicable to staff providing investment advice and other staff giving information 

on financial instruments, structured deposits and services. However, we wish to 

draw ESMA’s attention to the fact that the definition of staff giving information as 

per paragraph 6(c) and paragraph 6(e) might in the end result in possibly 

comprehending all kinds of staff that may have contact with clients on the 

marketing of financial instruments, investment services or ancillary services. We 

would welcome further clarification in this regard, bearing in mind that a certain 

degree of flexibility should be left to firms to define in more details the staff in 

scope on the basis of the roles and responsibilities of the respective functions.  

 

Please, find below our comments on the different parts of the draft guidelines. For 

the sake of convenience, we refer to the different sections contained in the 

document under consultation. 

 

I. Scope  

 

We wish to draw ESMA’s attention to the uncertainty around the scope of 

application of the guidelines, as it results from different sections therein.  

Q2: ESMA proposes that the level of intensity of the knowledge and 

competence requirements should be differentiated between investment 

advisors and other staff giving information on financial instruments, 

structured deposits and services to clients, taking into account their specific 

role and responsibilities. In particular, the level of knowledge and 

competence expected for those providing advice should be of a higher 

standard than that those providing information. Do you agree with the 

proposed approach? 

Q3: What is your view on the knowledge and competence requirements 

proposed in the draft guidelines set out in Annex IV? 
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More specifically, while it is clear from art. 25(1) and 25(9) of MiFID II that the 

guidelines shall apply to natural persons giving investment advice or information, 

Section I (sub-section “what?”, p. 11) of the draft guidelines generically states that 

they apply in relation to the provision of the investment services, activities and 

ancillary services as per Section A and B of Annex I of MiFID II, with no further 

specification. For avoidance of any doubt, it should be clarified that the guidelines 

only address the specific services as indicated in the directive.  

 

V. Guidelines on the application of Article 25(1) of MIFID II 

 

V.I General 

 

It is important to note that paragraph 14 (in conjunction with paragraph 17) could 

create unintended consequences on the free movement of persons. In the draft 

guidelines, ESMA acknowledges that there is a variety of assessments on knowledge 

and competences across the different Member States and affirms that “the 

specification of the criteria for assessment of the qualifications and experience 

required to comply with these guidelines has to be made at national level” 

(paragraph 9, p. 5). As requirements may well vary from one NCA to another, ESMA 

should refrain from posing additional barriers to companies wishing to use the 

MiFID passport, by requiring that “firms should ensure that staff providing relevant 

services possess the necessary knowledge and competence to meet relevant 

regulatory and legal requirements […]”. This provision could make it difficult for a 

firm to meet its obligations (i.e. the legal requirements, if ESMA interprets “legal” as 

“national”), given the many possible requirements established by different NCAs. In 

this sense, knowledge and competence considered sufficient in one Member State 

should then be equally considered sufficient in another, for the same service 

provided, in accordance with the purpose and the essence of the passport regime 

under MiFID.  

 

V.II Requirements for staff giving information about investment products, 

investment services or ancillary services 

 

With regards to paragraph 21(d), it would appear onerous for staff giving 

information about investment products, investment services or ancillary services to 

be required to assess all data relevant to the investment products, including 

financial statements and financial data and we encourage ESMA to reconsider this 

provision. 
 

V.V Assessment, maintenance and updating of knowledge and competence 

 

While understanding the need for training, we believe that paragraph 25(h) could 

prove not practical, establishing the trainer be present during all clients meetings 

and communications of the member of staff who does not yet have the level of 

experience required. We propose to amend such provision in the way as to establish 

that the trained person should provide the trainer with a report of his/her clients 

meetings and communications, that certifies and testifies the training activities 

he/she has conducted, without the need for the trainer to be present during all 

clients meetings and communications. The proposal would avoid excessive 
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burdens, while at the same time ensuring that the trained person is adequately 

monitored and followed during his/her traineeship, in accordance with the purpose 

of the guideline.  

 

We are not aware of other knowledge or competence requirements which need to 

be covered in the draft guidelines as indicated in Annex IV of the document.  

 

N/A.  

 

N/A.  

             

 

 

                       

                               The Director General 

 

Q4: Are there, in your opinion, other knowledge or competence requirements 

that need to be covered in the draft guidelines set out in Annex IV? 

Q5: What additional one-off costs would firms encounter as a result of the 

proposed guidelines? 

Q6: What additional ongoing costs will firms face as a result of these 

proposed guidelines? 


