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ESMA consultation MiFID II / MiFIR
Ancillary Activity

Q 168

Do you agree with the approach suggested by ESMA in relation to the overall application of the thresholds? If you do not agree please provide reasons.

No, we don’t agree. CEDEC disagrees to ESMA’s view that the breach of either the ancillary activity test or the trading activity test would mean that a company falls under the scope of MiFID II.

Article 2.4 of MiFID clearly states that at least the elements mentioned thereof have to be taken into account. Therefore CEDEC sees that ESMA’s interpretation is in breach with this Article. The interpretation of CEDEC of Article 2.4 is that both the ancillary activity test and the trading activity test must be breached before a company falls under the scope of MiFID II.

Minority of activities 
Definition of the terms ‘group’ and ‘control’

Q 169. 
Do you agree with ESMA’s approach to include non-EU activities with regard to the scope of the main business? 

Yes, CEDEC agrees.

Q 170.

Do you consider the revised method of calculation for the first test (i.e. capital employed for ancillary activity relative to capital employed for main business) as being appropriate? Please provide reasons if you do not agree with the revised approach.

In general CEDEC welcomes that EMSA follows the view of many stakeholders in this second consultation that capital employed for privileged activities counts as part of the capital employed for the main activity in the company. Therefore we consider the revised method of calculation for the first test as being appropriate.
Q 171.

With regard to trading activity undertaken by a MiFID licensed subsidiary of the group, do you agree that this activity should be deducted from the ancillary activity (i.e. the numerator)?
CEDEC agrees with EMSA’s approach that the trading activity undertaken by a MiFID licensed subsidiary of the group should be deducted for the ancillary activity. We also believe that any subsidiary of the group that can make use of any other MiFID II Art. 2 exemptions in its own right should be deducted from the numerator. CEDEC wants at this point refer to Art. 2(1)(e) where compliance buyers of emission allowances can be exempted.

Q 172.

ESMA suggests that in relation to the ancillary activity (numerator) the calculation should be done on the basis of the group rather than on the basis of the person. What are the advantages or disadvantages in relation to this approach? Do you think that it would be preferable to do the calculation on the basis of the person? Please provide reasons. (Please note that altering the suggested approach may also have an impact on the threshold suggested further below).
CEDEC agrees with the approach of ESMA regarding the group basis. As the level 1 regulation states that the ancillary exemption should be judged on a group basis, CEDEC sees it as necessary to calculate on a group basis.

Setting the threshold 

Q 173. 
Do you consider that a threshold of 5% in relation to the first test is appropriate? Please provide reasons and alternative proposals if you do not agree. 

No, CEDEC can not agree  that a threshold of 5% for the first test is appropriate. Many medium sized companies can not be sure to come out above 5% and therefore fall under the scope of MiFID II, which cannot be the aim of this regulation.

From CEDEC point of view it would make more sense to set a higher threshold for the first time, which could be around 20-25%. After e.g. 3 years, ESMA could revise this threshold and reduce it later, if necessary.

It is necessary to  provide a clear definition of the elements used in the calculation. Especially for the numerator (capital employed). Up to now there are so many uncertainties that, depending on the interpretation of “capital employed” the result of the threshold calculation is very different.

CEDEC asked its members to calculate the threshold. The result was that there was great uncertainty  concerning the calculation and  very different calculation method for the numerator were suggested. Following methods could be identified:

· Notional value of MiFID II activity during one year as accounted on the 31st of December with privileged transactions excluded

· Notional value of all activities during one year, including all REMIT-transactions of standardized contracts because of the huge uncertainty regarding the definition of the financial instruments under Annex 1, Section C6 and C7. If the Technical Advice for C7 is interpreted very narrow, all transactions which take place OTC but are based on a standardized product (product which is traded on a regulated market, or a MTF or an OTF), will be financial instruments. This means that especially small companies, which typically purchase gas / power for physical delivery via an intermediate  would then deal with derivatives and could fall within the scope of MiFID II. 
· “Pure” mark-to-market (Profit & Loss) approach of the MiFID II activities at a group level, calculated at the end of a year (data of balance sheet) per 31st of Dezember
· Value at risk-data according to the risk strategy valid in the respective company. As the risk strategies are very different, there will be different methods. An example would be stop-loss limits plus cash amount available for covering initial and variation margins and liquidity needs for MiFID II activities (privileged transactions were excluded)

· Value at risk-data according to the risk strategy valid in the respective company, but including REMIT transactions of standardized contracts, because of the uncertainty of the definition of financial instruments under Annex 1, C7 (see second point)
The above mentioned points show that there is a large room for interpretation of the term “capital employed for MiFID II activity”. Therefore the results of the CEDEC members varied a lot somewhere between 0,57% and 11,8% depending on the method of calculation. 

As far as it is not clear how “capital employed” should be calculated, no precise calculation for the ancillary activity can be made and for this reason CEDEC strongly supports to choose a higher threshold (20-25%) with the option to reduce it later or to give a clear definition in the same technical standard in which the threshold is fixed.
Definition of the term ‘capital’ 

Q 174. 
Do you agree with ESMA’s intention to use an accounting capital measure? 
As already stated above, there are a lot of uncertainties regarding the definition of “capital”, especially when it comes to the decision which elements can be included in the numerator.

In general, CEDEC agrees to use an accounting capital measure. A precise definition of “capital employed” is urgently needed.

Q 175.
Do you agree that the term capital should encompass equity, current debt and non-current debt? If you see a need for further clarification of the term capital, please provide concrete suggestions.

CEDEC thinks this definition is appropriate.

Size of trading activity 

Methodology for calculating the size of trading activity 

Q 176.
Do you agree with the proposal to use the gross notional value of contracts? Please provide reasons if you do not agree.

Yes, we agree.

Q 177.

Do you agree that the calculation in relation to the size of the trading activity (numerator) should be done on the basis of the group rather than on the basis of the person? (Please note that that altering the suggested approach may also have an impact on the threshold suggested further below) 

CEDEC agrees with the group approach. CEDEC thinks it is not only preferable but necessary to calculate on the basis of the group as level 1 regulation states that the ancillary exemption should be judged on a group basis.
Commodity asset classes 

Q 178. 
Do you agree with the introduction of a separate asset class for commodities referred to in Section C 10 of Annex I and subsuming freight under this new asset class? 

N.N.
Setting the threshold 

Q 179. 
Do you agree with the threshold of 0.5% proposed by ESMA for all asset classes? If you do not agree please provide reasons and alternative proposals. 
CEDEC does not agree with the threshold of 0,5% proposed by ESMA. This figure seems to be far too low, especially for some markets, which are not liquid enough up to now.

0,5% imply that the whole market is divided to at least 200 equal market participants. Having in mind the development of the markets during the year due to the varying overall liquidity and varying trading activities of the companies, the threshold is far too low. It also makes it impossible for energy companies to steer the size of their trading activities in relation to the market. As the overall market size is very difficult to monitor and to react on it is possible that the company’s trading activity is below 0,5% the first three quarters of the year but breach the threshold in the fourth quarter just because the liquidity of the market has reduced.

Having the above arguments in mind a threshold between 5-10% should be set for the beginning and after some time be revised. As at the moment the companies are not able to estimate the market size, mainly because of a lack of reliable figures of the overall trading activity in the market, the proposed figure could even be too low. To prevent that a large number of companies breach the threshold and fall under the scope of MiFID II, ESMA should communicate reliable figures for the overall market trading activity in each class to enable companies to calculate their own market size in relation to the overall market trading activity in each class.

The communication of reliable figures lies within ESMA’s responsibility in our point of view. ESMA could use the data of trade repositories and other sources rather than oblige companies to calculate this figure individually. In general energy companies neither have the know-how nor the resources to define the size of the overall market trading activities, even if they use data of trade repositories. 

Therefore CEDEC strongly believes that companies should at the most be obliged to define the size of their own trading activity and plaids that EMSA has to calculate the figure for the overall market trading activity in each class.

De minimis exemption 

Q 180. 

Do you think that the introduction of a de minimis threshold on the basis of a limited scope as described above is useful? 

Yes, we agree.
Privileged transactions 
Q 181. 

Do you agree with the conclusions drawn by ESMA in relation to the privileged transactions? 

N.N.
Period for calculation in relation to exemption 
Q 182. 

Do you agree with ESMA’s conclusions in relation to the period for the calculation of the thresholds? Do you agree with the calculation approach in the initial period suggested by ESMA? If you do not agree, please provide reasons and alternative proposals. 
No, CEDEC does not agree with ESMA’s proposal as for energy companies it is only possible to calculate the thresholds when all year-end closing works were done and the financial statements are proved. This might take time until the middle of each year. Having this in mind ESMA should consider that energy companies might only be able to calculate their thresholds in the middle of 2017 for the first time.
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