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EFAMA’s comments on ESMA’s Consultation Paper 
Draft guidelines for the assessment of knowledge and 

competence [ESMA/2015/753] 
 

EFAMA1 welcomes the opportunity to provide comments on ESMA’s Consultation Paper on draft 
guidelines for the assessment of knowledge and competence. 

Q1: Do you think that not less than five consecutive years of appropriate experience of providing the 
same relevant services at the date of application of these guidelines would be sufficient to meet the 
requirement under knowledge and competence, provided that the firm has assessed their 
knowledge and competence? If yes, please explain what factors should be taken into account and 
what assessment should be performed by the investment firm. Please also specify whether five 
consecutive years of experience should be made in the same firm or whether documented 
experience in more than one firm could be considered. 

We agree with the general understanding that staff with experience of five years or more may be 
considered to possess the appropriate knowledge and competence. This understanding should be fixed 
in the guidelines and should not be subject to the discretion of each NCA or another national body 
identified in the Member State. Nonetheless, such period of experience should not be considered as a 
minimum requirement. Depending on their qualifications and skills, as well as their roles within the 
organisation, staff members with less experience should be able to be viewed as meeting the 
requirement of appropriate knowledge and competence after an assessment by the investment firm. 
For instance, an appropriately educated and well-motivated person with only three years’ experience 
may be perfectly capable of fulfilling the requirements. 

We thus believe that it should be left to the investment firm to determine whether a particular staff 
member with less than five years’ experience could be considered appropriately qualified. Firms are 
by far in the best position to assess the strengths and weaknesses of their own staff and should thus 
simply document the reasons for anyone below this threshold. This will allow NCAs focus on the 
supervision and enforcement of the MiFID II framework, while giving firms the flexibility to determine 
what kind of staff they need to properly perform relevant services and how their staff can best be 
trained to maintain and strengthen their abilities in order to provide high-quality services to their 
clients. 

It is also important to recognise that not only experience gained within one firm is relevant. In practice, 
staff members may gain experience in various firms. Changing jobs should not have any influence on 
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the assessment of the experience gained. Indeed, gaining experience in different firms can often help 
to build up a more profound knowledge by the individual due to the experience of dealing with 
different situations.  

Moreover, under no circumstances should the requirement relate to experience gained only in 
consecutive years. Experience once gained does not simply diminish overnight and there might be 
good reasons why a staff member has suspended their professional activity for a period (e.g. maternity 
or paternity leave, sabbatical, disability leave, extended illness). Requiring an experience of 
consecutive years might discriminate against certain types of employees. 

Likewise, the correct level of competence and knowledge required does, of course, also need to 
distinguish between the two types of services provided (i.e. staff giving information and staff providing 
advice), as we explain in more detail in our answers to Q2 and Q3 below. These comments also extend 
to our comments to the definition of “knowledge and competence” [Art. 6(f)] which is covered as part 
of our answer to Q3 below. 

Q2: ESMA proposes that the level and intensity of the knowledge and competence requirements 
should be differentiated between investment advisors and other staff giving information on financial 
instruments, structured deposits and services to clients, taking into account their specific role and 
responsibilities. In particular, the level of knowledge and competence expected for those providing 
advice should be of a higher standard than that those providing information. Do you agree with the 
proposed approach? 

EFAMA generally agrees with the differentiation of investment advice and the provision of information 
when it comes to the level of knowledge and competence required. We nevertheless believe that 
MiFID II Art. 25(1) and (9) allow Member States more room for interpretation than is currently 
envisaged by ESMA. We believe that greater granularity is needed, as the width of “staff giving 
information” is too broad and can entail all kinds of staff that may have contact with clients on the 
marketing of financial instruments, investment services or ancillary services. 

Thus, within the distinctive categories, there should be enough room for firms to tailor the knowledge 
and experience requirements to the features and responsibilities of the respective functions, providing 
a greater degree of granularity to define the captured activities in more detail. This will allow 
investment firms clearly to identify the individual staff that are captured under these new 
requirements. An example for this distinction could be staff in call centres, who primarily work from 
pre-defined scripts drafted by staff members with sufficient knowledge and for whom much less 
training is required to fulfil their tasks.  

Q3: What is your view on the knowledge and competence requirements proposed in the draft 
guidelines set out in Annex IV? 

Please find below our comments to the specific sections of the draft guidelines. 

I. Scope 

We note that the scope of the draft guidelines is at odds with the mandate of the Level-1 Directive. 
MiFID II Art. 25(1) and 25(9) make it clear that these guidelines shall apply to natural persons giving 
investment advice or giving information. ESMA, on the other hand, states that the draft guidelines shall 
apply in “relation to the provision of the investment services and activities listed in Section A, and the 
ancillary services listed in Section B of Annex I of MiFID II” (sub-section “What?”). 
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For the avoidance of doubt, it is necessary to clarify that the guidelines address only the specific 
services indicated in the Directive.  

III. Definitions 

Definition of “firm” [para. 6(b)] 

With regards to the definition of firms, it should be unquestionably clear that UCITS and AIF 
management companies are included in the definition only to the extent they provide MiFID-services 
as referred to in Article 6(3) of the UCITS Directive and Article 6(4) of the AIFMD. Therefore, we suggest 
supplementing the definition by adding: 

“Firms mean investment firms (as defined in Article 4(1)(1) of MiFID II, including credit 
institutions when providing investment services, UCITS management companies and external 
Alternative Investment Fund Managers (AIFMs) that are providing the investment services of 
individual portfolio management or non-core services (within the meaning of Article 6(3)(a) 
and (b) of the UCITS Directive and Article 6(4)(a) and (b) of the AIFMD) and only in connection 
to the provision of these services”. 

Definition of “staff” [para. 6(c)] 

The definition of “staff” as proposed by ESMA is rather imprecise due to the inclusion of the term 
“relevant services”.  For reasons of clarity and consistency, we propose the removal of the definition 
of “relevant service” and suggest the definition of staff be rephrased as follows: 

“Staff means natural persons (including tied agents) providing investment advice or 
information about financial instruments, structured deposits, investments services or ancillary 
services to clients.” 

Definition of “information about financial instruments, structured deposits, investment services or 
ancillary service” [para. 6(e)] 

The current definition assumes that the scope targets only those staff who market investment 
products or services and give information on these. 

The question arises which exact staff categories this scope would entail. We presume that UCITS and 
AIF management companies’ sales people and staff managing non-discretionary individual portfolio 
mandates are included, if they are providing MiFID services and they are in direct contact with clients. 
We ask for further clarification. 

Definition of “knowledge and competence” [para. 6(f)] 

Please consider our response to Q1, in which  we strongly oppose the idea that only staff members 
with five years’ (or more) experience could be considered as appropriately qualified to fulfil the 
obligations as required under Articles 24 and 25 MiFID II, thus assuming that any person with less 
experience does not. 

Definition of “appropriate experience” [para. 6(h)] 

When it comes to the definition of appropriate experience, we are concerned that the current wording 
of “appropriate experience” is based on full-time employment and could disadvantage many staff 
members, including those with direct contact with clients who work on a part-time basis. 
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We also question whether the basis for calculation should be “excluding breaks”, as experience, once 
acquired, does not simply disappear. We would appreciate further clarification what this would entail 
with regards to holidays and staff taking maternity leave, while assuming that the final provisions are 
not meant to be potentially discriminating against part-time workers and staff on maternity or 
paternity leave, sabbaticals, disability leave, extended illness, etc. 

V. Guidelines on the application of Article 25(1) of MIFID II 

V.I General 

First, with regards to the important principle of proportionality (see para. 5 on page 4), we believe that 
the application of the guidelines should appropriately reflect the different circumstances in the 
institutional market space, since market participants tend to have better resources to monitor and 
assess knowledge and competence themselves.  

Second, in line with our response to Q2, we generally agree with paragraph 12 that the level and 
intensity of knowledge and competence expected for those providing investment advice should be of 
a higher standard than those that only give information.  

Third, we would highlight that paragraph 14 (to be read in conjunction with paragraph 17) could create 
unintended consequences on the free movement of persons. In the draft guidelines, ESMA 
acknowledges that there is a variety of assessments on knowledge and competences across the 
different Member States and for this reason it states that “the specification of the criteria for 
assessment of the qualifications and experience required to comply with these guidelines has to be 
made at national level” (paragraph 9, p. 5). As requirements may well vary from one NCA to another, 
ESMA should refrain from posing additional barriers to companies wishing to make use of the MiFID 
passport, by requiring that “firms should ensure that staff providing relevant services possess the 
necessary knowledge and competence to meet relevant regulatory and legal requirements […]”. This 
provision could make it very difficult for a firm to meet its obligations (i.e. the legal requirements, if 
ESMA interprets “legal” as “national”) according to all possible different requirements established by 
NCAs.  In any case, it should take into account foreign qualifications, which are essential for many 
investment firms providing services on a pan-European basis. It simply cannot be the case that 
knowledge and competency are considered as sufficient in one Member State, but later deemed 
insufficient once the same service is provided into another Member State through the use of the MiFID 
passport. 

V.II Requirements for staff giving information about investment products, investment services or 
ancillary services 

In line with our previous comments, we believe that too little differentiation has been made between 
the different types of marketing (i.e. giving information vs giving investment advice). ESMA’s proposal 
for staff providing information is nearly identical, with the sole expectation of knowledge of portfolio 
theory (para. 23(g)), which should be an additional requirement for staff giving investment advice.  

It is important to highlight that certain types of staff are not intended to engage in conversations with 
(potential) clients on specific products because the investment firm itself is fully aware they do not 
have the sufficient competences. Staff, whose task is not to sell individual products or services, should 
not be required to have the knowledge and competences described under paragraphs 20(b), (c), (d) or 
(e), as they solely need to understand the characteristics and scope of the product portfolio and the 
scope of services as a whole. To underline this differentiation, we believe that exemptions from the 
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requirements in paragraphs 20 and 21 should be appropriate for staff in call centres that primarily 
work from predefined scripts drafted by staff members with appropriate and sufficient knowledge. 
Indeed, if all types of staff were required to demonstrate the same level of qualification even for 
services requiring lower levels of expertise, this would also create serious implications for investment 
firms trying to keep these staff engaged and motivated by solely providing these services. 

Furthermore, more clarifications are necessary on the “general tax implications” (para. 20(b)).  Also, 
the current wording “costs to be incurred” should be brought into line to match the requirement under 
para. 20(c), signifying that there is a general grasp of costs, without it being necessary for the staff 
member to be able to make a precise cost calculation.  

With regards to para. 21(b), we also consider it onerous that all types of sales or call centre staff have 
a full understanding of the impact of (macroeconomic) figures and national/regional/global events on 
markets. For these categories of staff it should be sufficient to articulate investment firm’s view and 
perception of the market (which is developed by technical experts), without necessarily understanding 
all the underlying background. In our view, all knowledge requirements thus should be closely related 
to the investment products and/or investment services on which information is given. 

As for 21(d), we consider it onerous for staff to assess all data relevant to the investment products, 
including, in particular financial statements and financial data and encourage ESMA to reconsider this 
provision. 

V.IV Organisational requirements 

Annex V provides illustrative examples on the application of paragraph 24, one of which is a code of 
ethics. We raise no objections to any code of ethics, but we would underline that these industry codes 
are created on a voluntary basis and are thus self-regulatory activities, and their implementation could 
be harmed by making them a quasi-obligation to fulfil ESMA’s guidelines.  

V.V Assessment, maintenance and updating of knowledge and competence 

We again underline that it should be the primary responsibility of the investment firm itself to 
determine appropriateness of knowledge, competence (and experience) of a staff member in a 
particular role within their organisation. Whether an individual can perform a certain task depends on 
their qualifications and skills in combination with their role in the organisation.  

With regards to para. 25(a), please regard our earlier comments on the proposed five-year threshold.   

Para. 25(d) states that “the staff member cannot provide the relevant services until the staff member 
acquires appropriate experience and an appropriate qualification”. We are not sure whether this is 
currently correctly worded.  The final wording should better accommodate staff members involved in 
on-the-job training. 

Para. 25(h) requires that a member of staff who does not yet have the required amount of experience 
needs to be accompanied by a trainer during all client meetings. While we understand the need for 
more training until a staff becomes fully experienced, we believe that is impractical for a trainer to be 
present at each meeting. We would thus suggest the notion of “working under close supervision with 
the trainer” and to provide feedback on each of these meetings to the trainer to ensure this close 
supervision. 
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Q4: Are there, in your opinion, other knowledge or competence requirements that need to be 
covered in the draft guidelines set out in Annex IV? 

We are not aware of other knowledge or competence requirements that need to be covered in the 
draft guidelines set out in Annex IV. 

Q5: What additional one-off costs would firms encounter as a result of the proposed guidelines? 

This is very difficult to answer at this stage as we are clearly lacking clarity around scope and definitions 
(compared to the current national rules and standards) to estimate fully the final costs of such a 
transition. Only once these questions are satisfactorily answered might it be possible to draw general 
observations on the additional one-off costs for the industry.Q6: What additional ongoing costs will 
firms face a result of these proposed guidelines?  

This is very difficult to answer at this stage as we are clearly lacking clarity around scope and definitions 
(compared to the current national rules and standards) to estimate fully the final costs of such a 
transition. Only once these questions are satisfactorily answered might it be possible to draw general 
observations on the additional ongoing costs for the industry. 

 

**** 

Brussels, 10 July 2015 
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