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Consultation Paper on ESMA’s draft technical advice to the European 
Commission on possible implementing measures of the Alternative 
Investment Fund Managers Directive in relation to supervision and 
third countries  
 
 
Dear Ms. Ross, 
 
BVI1 welcomes the opportunity to comment on ESMA’s approach to imple-
mentation of the AIFMD requirements pertaining to third country issues.  
 
Most of our members do not engage in fund management activities from 
outside the EU. However, they broadly delegate portfolio management or 
risk management functions to third country entities especially in the context 
of asset management strategies involving third country assets. Therefore, 
our comments focus on section III. of the consultation paper dealing with the 
requirements for delegation.  
 
 
                                               
1 BVI Bundesverband Investment und Asset Management represents the interests of the 

German investment fund and asset management industry. Its 85 members manage 
currently assets in excess of EUR 1.8 trillion both in mutual funds and mandates. BVI’s 
ID number in the EU register of interest representatives is 96816064173-47. For more 
information, please visit www.bvi.de. 
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Box 1 (Delegation of portfolio or risk management to an undertaking in 
a third country) 
 

Q1: Do you agree with the above proposal? If not, please give reasons. 

 
Box 1, para. 5 
 
We strongly disagree with the suggestion requiring equivalence of lo-
cal criteria for authorisation of the third country undertaking as we 
deem it inconsistent with the Level 1 provisions. 
 
Art. 20 para. 1 (c) of AIFMD refers only to “undertakings which are author-
ised or registered for the purpose of asset management and subject to su-
pervision”. This wording is identical with the conditions for delegation of in-
vestment management applicable under the UCITS Directive (cf. Art. 13 
para. 1 (c)) and should be interpreted in a conformable manner. There is 
however no requirement for equivalence of authorisation criteria under the 
UCITS Directive, even though the standards for delegation of portfolio man-
agement for UCITS should certainly not be set lower than in the area of AIF, 
given that the regulatory standards of AIFMD are aimed at the management 
of investment vehicles for professional clients.  
 
Moreover, the concept of equivalence remains broadly undefined in qualita-
tive terms. According to para. 10 of the explanatory text, assessment of 
equivalence should be made by comparing the eligibility criteria and the on-
going operating conditions locally applicable to the third country undertaking 
against the corresponding EU requirements. From the legal point of view, 
however, it is very unclear at which stage the local authorisation criteria 
would be deemed equivalent to the EU standards. Also, the reference to Box 
67 of ESMA’s draft advice in para. 10 of the explanatory text leaves entirely 
open which of the relevant EU frameworks – AIFMD, UCITS Directive or 
MiFID – shall be considered the ultimate benchmark for the assessment of 
equivalence.   

What concerns us most, however, is the proposed requirement of comparing 
the “on-going operating conditions” in the respective third country with the 
EU standards for “performance of the relevant functions”. This wording in 
para. 10 of the explanatory text implies equivalence of the entire regulatory 
framework for asset management services and thus goes definitely too far 
as it is not even related to the authorisation or registration procedure. By 
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putting it that way, ESMA would effectively limit the scope of third party dele-
gation to entities conducting their business in line with EU standards which 
clearly lacks any basis in the Level 1 text.  

Hence, it appears that these new standards suggested by ESMA breach the 
limits of the Level 1 text which provides no discernible basis for the equiva-
lence requirement. In fact, standards for equivalence have been discussed 
in the course of Level 1 discussions on the basis of the Commission’s legis-
lative proposal which was restricting the delegation possibilities in terms of 
portfolio and risk management to entities holding the AIFM license2. This 
approach has been finally rejected at Level 1 and it seems contrary to the 
spirit of AIFMD to introduce it at Level 2.  

For these reasons, we believe that the equivalence requirement should be 
abandoned by making the following amendments to the wording of para. 5:  

“5. The third country undertaking should be deemed to satisfy re-
quirement under Article 20(1)(c) when it is authorised or registered for 
the purpose of asset management based on local criteria which are 
equivalent to those established under EU legislation and is effectively 
supervised by an independent competent authority.” 

 
Otherwise, we agree with Box 1 subject to the following comments:  
 
Box 1, para. 1 
 
The way we understand ESMA’s proposal is that the written arrangement 
which should exist between the competent authority of the AIFM and the 
third country supervisory authority may either be a general memorandum of 
understanding covering all cases or a confirmation or exchange of letters 
establishing the supervisory cooperation regarding the case of a specific 
delegation. Already today, exchanges of letters between supervisors are 
recognised as a sufficient basis for delegation of functions outside the EU as 
long as they deal with all matters relevant for ensuring effective supervision. 
Therefore, such arrangements should be respected also after the entry into 
force of the AIFMD in order to avoid disruptions in business relationships. 
 

                                               
2  Cf. Art. 18 para. 1 (c) of the Commission proposal for a Directive on Alternative In-

vestment Fund Managers dd. 30 April 2009. 
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Moreover, we would like to draw ESMA’s attention to the large number of 
delegation cases already in place today. In many cases, one single delega-
tion agreement exists to cover delegation of functions for several funds, in-
cluding UCITS and AIF. In most cases, these agreements have been re-
viewed and approved by the competent authorities and auditors. In order to 
avoid disruptions of business operations, ESMA’s requirement of written ar-
rangements between authorities being in place prior to the delegation should 
not apply to delegation agreements already put into practice. EFAMA there-
fore urges ESMA to modify its advice to accommodate such existing delega-
tion cases. In particular, for existing delegation cases which are concluded in 
accordance with the currently valid UCITS and MiFID standards, the re-
quirement of a written arrangement prior to entry into force of the AIFMD 
should not apply. 
 
Box 1, para. 4 
 
In our view, it should be specified that on-site inspections mentioned in para. 
4 (c) may only be performed in accordance with the existing international 
treaties (which as a general rule do not allow for foreign supervisors to per-
form on-site inspections directly without the presence of the local supervisory 
authority). Alternatively, para. 11 of the explanatory text could be reflected in 
Box 1 in order to clarify the circumstances of permissible on-site inspections 
in third countries.  
 

Q2: In particular, do you support the suggestion to use as a basis for the co-
operation arrangements to be signed at EU-level the IOSCO Multilateral 
Memorandum of Understanding of May 2002 and the IOSCO Technical 
Committee Principles for Supervisory Co-operation? 

 
We support the proposal in para. 1 and 7 of the explanatory texts to use 
Memoranda of Understanding based on international standards, such as the 
IOSCO MoUs, as the basis for cooperation arrangements with third country 
authorities. We are also in favour of ESMA taking a leading role in negotiat-
ing MMoUs at EU level which would obviate the need for bilateral arrange-
ments. In this context, we strongly suggest that the centrally concluded 
MMoUs should be published at ESMA’s website in order to enable AIFM to 
duly assess the possibility of third country delegation. The same level of 
transparency should be provided by national authorities when negotiating 
bilateral MoUs. 
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In terms of content, we think that ESMA should not go beyond the require-
ments set out in the IOSCO MoUs and should reflect in its advice the termi-
nology used in the IOSCO MoUs. 
 
 
We hope that our comments prove helpful for reconsidering and refining 
ESMA’s technical advice on implementation of the AIFMD requirements in 
relation to third country issues. Please do not hesitate to contact us, should 
you have any questions or see the need for further discussion.  
 
Yours sincerely 
 
 
 
  
Marcus Mecklenburg Dr. Magdalena Kuper 
 
 
 
 


