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Raiffeisen Capital Management („RCM“) welcomes the possibility to provide comments 

on CESR´s Consultation Paper regarding the notification of UCITS, dated October 2005. 

We are glad that CESR has decided to tackle this very important topic. In recent years, 

the notification procedure has degenerated into a full-fledged registration for UCITS.  

We are aware of limitations imposed by national laws, but we think that the solutions 

presented in the Consultation Paper can be improved.  

 

RCM has prepared the following answers to the questions outlined in the Consultation 

Paper:  

 

The two-month period  

 

Q 1: Is the starting of the two-month period dealt with in a practicable way in your view? 

Q 2: Respondents are asked to provide their view on the practicability of the proposed 

approach?  

 

It should be stipulated that the notification period is two calendar months, in order to 

avoid different interpretations. 

 

In view of its limited competences, the host State regulator should only perform a formal 

verification of the documentation, not a material one. We believes therefore that two 

calendar weeks (not one month) should be sufficient for the host State regulator to 
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check the information submitted for completeness and notify the UCITS about missing 

information.  

 

The two-month period, however, should start immediately at delivery of the 

documentation (not after the notification is deemed to be complete) and two months 

should be the absolute maximum length of the waiting period, unless the submission is 

deemed incomplete and/or further information is required. In case the review is 

completed before expiration of the two-month period, the regulator should always 

notify the UCITS which could then start marketing immediately. Such procedure should 

not be optional, and contrary national regulations should be amended. 

A courier receipt (for physical document delivery) or other acceptable types of receipts 

(for electronic delivery, for example) will be deemed to be sufficient proof of delivery 

and of the starting date for the two-month period. 

 

Any request for additional information should be made as early as possible, in order to 

avoid last-minute requests that would lengthen the two-month period. We believe that 

four weeks should be sufficient for the host State regulator to review the file and make 

any additional requests by issuing a “duly motivated communication”. 

 

We disagree with CESR’s proposal to “stop the clock” during the two-month period after 

the issuance of a “duly motivated communication” and restart it when the information 

requested has been provided. This method would perpetuate the two-month period as 

a “minimum” review period. Instead, we believe that the notification period could 

extend beyond two months in case of requests for further information, but that 

marketing should be allowed to start one week after the additional information has 

been provided (unless the host State regulator notifies the UCITS otherwise). With the 

model we suggest, the UCITS would have no reason to delay the submission of 

necessary additional information just to shorten the review period available to the host 

State regulatory (as CESR states in Art. 18), since we assume that regulators will strive to 

be as fast and efficient as possible, and any delay in submitting additional information 

would automatically delay the marketing start. In any case, even if the notification 
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period goes beyond two months due to requests of additional information by the host 

State regulator, the two-month period should not be re-started. 

 

Certification of documents  

Q 3: Respondents are asked to provide their view on the practicability of the proposed 

approach? 

 

RCM agrees that it should be sufficient to certify only the simplified prospectus by the 

home State authority. However, we believe that even for the simplified prospectus a 

certification by the home State authority is unnecessary, and UCITS Directors should be 

able to self-certify, which means certify that the documents presented are true copies 

of the latest simplified prospectus filed with the home State regulator. Since some CESR 

Members already accept the practice, it should be sufficient for all CESR Members. 

 

Translation 

Q 4:  Do you consider the suggested approach as appropriate? 

 

According to Art. 47 of the UCITS-Directive the Member States can choose the 

language in which the documents have to be translated. The Member States should 

require only translating the simplified prospectus into the local language. Regarding the 

remaining documents (annual report, semi-annual report, full prospectus, fund rules) an 

English version should be sufficient. A similar provision is already existent in Art. 19 of the 

Prospectus-Directive (2003/71/EC) where only the summary has to be translated into the 

local language, the remaining documents can be kept in the “language customary in 

the sphere of international finance”. The protection of retail-investor is not curtailed 

since the simplified prospectus represents the crucial document for this kind of investor; 

institutional investors could – with respect to the further documentations - rely on an 

English version.  

 

No sworn translations should be required, as they do not necessarily provide any extra 

investor protection or better language quality, but lead to a substantial increase of the 

notification costs (e.g. Spain, Poland).  
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It should be furthermore sufficient to keep the correspondence and documentations to 

the host State regulator, like the notification letter or the UCITS-attestation, in English. The 

requirement of translation leads to the necessity to involve costly legal assistance.  

 

Content of the file 

Q6: Do you consider the suggested approach as appropriate? 

 

We welcome the approach that the notification process should be handled in a 

standardised form within the Member States. Several different kinds of supplements are 

required by some Member States in an inconsistent and un-uniformed way. This hinders 

a harmonised notification procedure and leads to a distortion of competition.  

In detail, we would like to point out the following remarks: 

 

- UCITS- attestation according to Point 47/ 1: An English translation of this 

attestation should be sufficient for the host State authority. At the moment this 

attestation has to be translated into each local language which causes 

unnecessary costs. 

 

- Notification letter according to Point 47/ 2: The set-up of the notification letter 

should - as an option for the applicant - be done in English. The requirement of 

translation leads to the necessity to involve costly legal assistance. Actually the 

involvement of legal assistance can cost up to EUR 8.000, -- (e.g. Italy, Poland).   

 

- Marketing of the fund according to Point 47/ 6: It should be sufficient to notify that 

the UCITS is distributed through regulated agents (as is almost always the case), 

and give name and contact information for distributors and paying agent. 

 

- Official Fee: The official fees of the authority for the notification process hugely 

differ throughout the Member States. It would be desirable if these would be 

standardised and be proportionally to the effort caused, since the actual 

situation leads to a barrier of entry (e.g. Spain, Poland).   
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Modification and on-going process 

Q 7: Do you consider the suggested approach as appropriate? 

 

For notified UCITS several host States require a separate attestation that the UCITS fulfils 

the conditions of the UCITS-Directive if the prospectus have been modified. This 

requirement lacks any reasoned basis since the home State regulator will in no case 

approve an amendment of a UCITS that loses its conformity with the Directive (see Art 1 

Para. 5 of the Directive). 

 

Q8: Do you agree with the proposals concerning the publication of the information or 

do you prefer another procedure and if, which one? 

 

- Annex to the full prospectus: Actually several host States require modifications to 

the prospectus (country-specific information) which is contrary to Art. 48 of the 

Directive.  The prospectus is a document fully approved by the home State and 

should not be amended through local arbitrarily regulations. The full prospectus 

once authorised in the home State should be deemed valid and complete; 

providing information to the investor should be ensured through other means.  

 

Q 9: Do you feel that an issue in this consultation paper should be dealt with in more 

detail or 

that other aspects of an issue already contained in the consultation paper should also 

have been treated? 

Q 10: Should some additional issues related to the notification procedure have been 

dealt with in this consultation paper, and if yes, which? 

 

- Register of unit-holders: In some Member States it is required to appoint one 

special entity that holds a register of all unit-holders. This provision is also 

applicable if the UCITS are distributed from Member States that do not know this 
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requirement. This situation leads to burdensome adaptation for foreign UCITS und 

to a monopole position of this entity.  

 

- Single competent authority: The applicant for notification should be faced with 

one singular regulator that is responsible for the whole notification process. This is 

not consistently implemented in all Member States (e.g. Italy).  

 

We hope that our comments will be taken in due account by CESR. For further 

information, please do not hesitate to contact us: 

- Mr. Heinz Macher (Heinz.macher@rcm.at; Tel: +43/1/71707-3123) 

- Mr. Christoph Pálffy (christoph.palffy@rcm.at; Tel: +43/1/71707-2970) 

 


