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Dear Mr Demarigny, 
 
Re: CESR Prospectus Consultation 
 
Further to our responses to you to the first and second consultations on possible Level 2 implementing 
measures for the proposed Prospectus Directive, we are delighted to respond to your request for written 
comments on the draft Feedback Statements and revised texts for possible implementing measures 
published in April 2003 and May 2003. 
 
Whilst we reiterate our concerns as regards the very short timescales with which you are having to 
work, we are pleased that you have taken advantage of the extended reporting period provided to you 
by the European Commission and exposed for further comment the proposed implementing measures 
as you have revised them to reflect the comments received by you in response to the first and second 
consultations. 
 
We are pleased to note that you have addressed many of the points we raised in our responses to the 
first and second consultations.  However, there remain a number of points that we believe should be 
addressed in order to ensure that the proposed implementing measures achieve the desired objective of 
facilitating a European Capital Market. 
 
In addition to making some detailed comments that are set out in the appendix to this letter, we have a 
number of general observations: 
 
 We reiterate our observation from our earlier responses that in order for consistent provision of 

financial information in prospectuses, whether historical, interim, pro forma or prospective, there 
needs to be guidance as to the application of the requirements set out in the draft implementing 
measures.  We would be delighted to work with you and your members to prepare such guidance 
as may be necessary both for preparers of and reporters on financial information in prospectuses. 

 
 We support your efforts in seeking to reduce the level of detail to be proscribed by the 

implementing measures through adopting a more principles based approach.  However, we are 
concerned that the effect of reducing the level of detail may place too much discretion with 
individual competent authorities to determine the content of prospectuses, thus creating the risk of 
inconsistency between Member States. This, we believe, emphasises the need for Level 3 
guidance to be prepared for a number of areas. 

 
 As far as competent authority discretion is concerned, we believe that CESR Advice should make 

clear that (1) no additional reporting from auditors is expected to be requested by the individual 
competent authority, except in areas specifically identified in level 2 advice, if any, and (2) no 
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general declaration by auditors is expected in Annex 4 § 1 & 2 (contrary to current practice in 
certain Member States).  These points are essential in relation to the working capital statement and 
capitalization and indebtedness statement referred to in Annex C (April 2003) paragraph 3, which 
may require a large amount of work in order to enable auditors to provide assurance. 

 
 We agree with your conclusion to dispense with the detailed industry specific annexes.  However, 

we are concerned that the new provision requiring asset valuations to be included “where the 
nature of the issuer’s business activities is such that the information set out in the historical financial 
information can not give … justification of the value of the issuer” needs some clarification.  
Guidance as to how this test is to be applied is essential if it is to be consistently applied across 
Europe.  It should also be made clear as to whether there are particular industries such as mining 
or property where it would be expected that valuations would be required and others where non-
financial metrics may be an alternative. 

 
 We believe that the determination of significant gross change for the purpose of assessing whether 

pro forma financial information is required to be presented should not be at the discretion of 
competent authorities without some clear guidance. We note that in paragraph 42 to the 
introduction to the April 2003 draft advice contains a reference to a 25% threshold as measured by 
“one or more indicators of size”.  Issuers need to be able to understand how these rules might 
apply at an early stage of a transaction as they may well need to obtain audited historical financial 
information on an entity to be acquired and thus the thresholds and the basic indicators of size 
should be included in the pro forma annex – currently Annex B. 

 
 We reiterate our concerns that, whilst it may be that requiring auditors or independent accountants 

to report in prospectuses on profit forecasts may be of benefit to investors, it is essential that a 
clear framework for the preparation of profit forecasts is developed. Without such a framework it 
would be inappropriate in many Member States for accountants to be required to publicly report on 
the compilation of a forecast. This would enable issuers and their auditors or independent 
accountants to address properly the risks associated with the uncertainties inherent in profit 
forecasts whilst providing investors with an appropriate quality of information.  We would be 
pleased to work with you and your members in developing such frameworks and any guidance 
applying these to specific circumstances. 

 
 We note that we have previously suggested that the annexes should be conformed as far as 

possible with the agreed text of the Transparency Directive in so far as it relates to interim financial 
reporting.  Clearly, this has the impact of imposing similar provisions on issuers making public 
offers but not seeking admission to trading on regulated markets.  In terms of the minimum content 
of interim financial information this is the most appropriate approach and, we believe that the time 
thresholds are also appropriate in all cases. 

 
 In relation to the explanatory text in the April 2003 draft concerning incorporation by reference, we 

note that the text – paragraph 97 - continues to reflect the belief that the audit report can 
appropriately be incorporated as a standalone item, which we consider to be mistaken.  An audit 
report should not be published or read without the underlying financial statements to which it 
relates.  Any rules or guidance should make it clear that an audit report cannot be incorporated 
unless the financial information to which it relates is either included directly or by reference in a 
prospectus or registration document. 

 
Yours sincerely, 
 
 
 
 
David Devlin 
President
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Appendix 
 
Detailed comments 
 
 
We have concentrated our detailed comments on the equity registration document.  However, we note 
that many of the points carry across to all of the other registration document annexes and ask you to 
take them into account accordingly. 
 
Minimum disclosure requirements for the equity registration document (May 2003 - Annex 4) 
 
1 We note that paragraph 2.2 requires inter alia that “details must be disclosed” in relation to changes 

in auditors.  This disclosure is not currently required in all Member States at the time of a change in 
auditor and we question whether the prospectus directive implementing measures is the right place 
for such a requirement to be imposed.  If CESR considers that such a disclosure is important it 
should do so through a contribution to the current debate on auditor regulation. 

 
2 We believe that paragraph 19 should require disclosure only of related party transactions occurring 

in the period since the last audited balance sheet through the date of the registration document.  
Disclosure of such transactions which occurred during the period covered by the historical financial 
information will have been included in the historical financial information prepared according to the 
IAS Regulation and should not be duplicated. 

 
3 The drafting of the new text in paragraph 20.1 does not achieve the desired effect of ensuring that 

at least some audited financial information is presented in every registration document.  We would 
suggest the following alternative: 

 
“Where the issuer has not been otherwise required to prepare and have audited historical financial 
information, it should prepare and have audited historical financial information drawn up to a date 
no later than 90 days before the date of the registration document.” 
 
The 90-day test would provide symmetry with the Transparency Directive proposal for annual 
reporting timetables. 
 
We also question, in the existing text inserted in the May 2003 version, what is meant by “fully 
audited”.  Either financial statements are audited or they are not; there is no conception of a “partial 
audit”. The terminology should be adjusted. 
 

4 We note the absence in paragraph 20.2 of any definitive explanation of what is meant by “significant 
gross change” as to relative sizes or the basis on which it is to be measured.  In order that a 
consistent approach is taken to meeting this requirement we encourage the development of 
guidance for preparers of pro forma financial information which would address this issue as well as 
expanding on the application of the other requirements.  We would be pleased to work with you and 
your members in assisting in the preparation of such guidance. 

 
5 We note that paragraph 20.4 contains a reference to an, as yet, unpublished Annex that will 

address how non-EU issuers are to meet the historical financial information requirements in a 
prospectus.  We encourage you to consider adopting an approach that differentiates the solution to 
this question by reference to issue type.  For example an issuer of equity securities could be 
required to provide a reconciliation from their local GAAP to the IAS standard required in the EU, 
whereas an issuer of wholesale debt securities should be required to provide only a narrative 
description of GAAP differences.  We would be pleased to work with you in drafting such an Annex. 
In view of the relevance of this issue from an international perspective we also encourage you to 
pursue an international direction of mutual acceptance.  
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6 Presumably the requirement in paragraph 20.1 for audit reports to be reproduced should be 
included in section 20.5. Further the requirement for a statement as envisaged by paragraph 20.5 is 
superfluous if the audit reports are always required to be reproduced. 

 
7 We believe that the reference in paragraph 20.6.1(i) to “audited interim financial statements” 

requires clarification. We believe that there is a choice. Either financial statements should be 
“audited” in which case the financial statements in question must be full and complete and prepared 
as they would be at the year end or else normal IAS 34 standard interim financial statements should 
be required, in which event the extent of an auditors involvement can only be to provide a ”review” 
opinion.   

 
8 We suggest that paragraph 20.6.1 should be conformed with the final text of the Transparency 

Directive, the current draft of which would, for companies already admitted to trading on a regulated 
market, negate the need for the “18 month” time limit.   

 
9 As we noted in our earlier response, we believe that the requirement in paragraph 20.7 for interim 

information to be included in a prospectus should be aligned with the time limits for publishing such 
information outlined in the Transparency Directive.  Under the Transparency Directive proposals the 
interim financial information, as in half-yearly financial reports, is required to be disclosed to the 
public as soon as possible after the end of the relevant period but at latest two months thereafter.  
In addition, it may be necessary to import whatever quarterly reporting obligations are finally 
required under the Transparency Directive.   

 
10 We suggest that you should provide a basis on which any interim financial information should be 

prepared.  In our view, the proposed text in the Article 5 (3) of the proposed Transparency Directive 
forms an appropriate model: 

 
“The condensed set of financial statements shall be prepared in accordance with the international 
accounting standards for interim financial reporting, as adopted pursuant to Articles 2, 3 and 6 of 
Regulation (EC) No 1606/2002 or, where the issuer has no subsidiary, in accordance with the 
national law of the home Member State.” 

 
11 We believe that the detailed share capital disclosure requirement in paragraph 21.1.1 duplicates 

information which would in any event be disclosed in the notes to the financial statements and 
should be deleted.  Alternatively it should be a statement giving the information concerned for the 
period since the last audited balance sheet date to the date of the registration document. 

 
Minimum disclosure requirements for retail debt registration document (May 2003 – Annex 5) 
 
12 The comments above apply to this registration document annex with amended references as shown 

below: 
 

Comment above: Paragraph in registration document: 
(1) Paragraph 2.2 
(3) Paragraph 13.1 
(5) Paragraph 13.3 
(8) Paragraph 13.5.1 
(9) Paragraph 13.6.2 
(10) Paragraph 13.6 

 
Minimum disclosure requirements for the wholesale debt registration document (May 2003 -  Annex 1) 
 
13 The comments above apply to this registration document annex with amended references as shown 

below: 
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Comment above: Paragraph in registration document: 
(1) Paragraph 2.2 
(5) Paragraph 11.3 
(9) Paragraph 11.5.1 

 
Minimum disclosure requirements for the depository receipts issued over shares (May 2003 – Annex 2) 
 
14 All of the comments above apply to this registration document annex with references as shown. 
 
15 This highlights the fact that a retail investor approach has been taken to determination of the 

disclosure requirements for depository receipts.  We strongly encourage you to develop a separate 
building block for wholesale offers of depository receipts, which, in our experience, has been the 
most common example of the offering of such instruments in Europe’s capital markets. 

 
Minimum disclosure requirements for the bank registration document (May 2003 – Annex 3) 
 
16 The comments above apply to this registration document annex with amended references as shown 

below: 
 

Comment above: Paragraph in registration document: 
(1) Paragraph 2.2 
(3) Paragraph 11.1 
(5) Paragraph 11.3 
(9) Paragraph 11.5.1 

 
Pro forma financial information building block (April 2003 – Annex B) 
 
17 As noted in our covering letter, we believe that this Annex should contain the 25% threshold at 

which significant gross change is determined.  The indicators by reference to which such change is 
to be measured should be explained. 

 
18 We note that the word “historical” should be deleted from paragraph 3(a) as 5(a) permits 

presentation of the current period which could be a profit forecast 
 
19 We believe that the provisions of this annex, in so far as they dictate the form in which pro forma 

financial information should be presented, should be applied in all annexes even though there is no 
requirement for pro forma financial information in other than equity registration documents. 

 
Minimum disclosure requirements for asset backed securities registration document (April 2003 – Annex 
G) 
 
20 We note that the asset backed securities registration document follows a structure different from the 

other kinds of registration documents. We question whether - as far as applicable - the same form 
(e.g. headings and numbering) and content should apply to the asset backed securities registration 
document. Paragraph 1 "Declaration" deals with "Persons Responsible" (paragraph 1.1. and 1.2.), 
with "auditors" (paragraph 1.3.) and with other reports attributed to a person as an expert (1.4.). We 
suggest that it is necessary to make a proper distinction between persons responsible for the 
registration document, the name and the addresses of the issuers' auditors and other experts and 
to import the structure of the other kinds of registration document of the drafted annexes to the 
asset backed securities registration document: paragraph 1 "Persons Responsible", paragraph 2 
"Auditors" and a new paragraph " Statement by Experts and Declarations of any interests". We note 
that the financial information requirements where no audited financial information exist at the time a 
registration document is filed is not consistent with the provisions throughout the other registration 
document annexes and that it should be so consistent. 

 


