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Subject Matter
Derivatives settled in stablecoins

Question
Can derivatives settled in stablecoins—namely asset-referenced tokens or electronic money
tokens as defined in Article 3(6) and (7) of Regulation (EU) 2023/1114 on markets in crypto-
assets (MiCA) - be classified as financial instruments under Section C of Annex I to Directive
2014/65/EU? More specifically, can such instruments be deemed to meet the criterion of



derivatives settled in cash?

In addition, does EU legislation permit the use of unauthorised stablecoins – namely asset-
referenced tokens and electronic money tokens that do not comply with Titles III and IV of
MiCA – for the settlement of derivatives?


