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Question
How should the calculation mentioned in the second sentence of Article 7a(4), fifth
subparagraph, of EMIR, be done, in order for counterparties to establish whether they can
benefit from the derogation regarding the number of trades in each of the most relevant
categories to fulfil the representativeness obligation?



ESMA Answer

10-07-2025

Original language

First, the counterparty shall determine the number of trades it should clear on an annual

average basis in each of the most relevant subcategories per class of derivative contracts

and per reference period defined in accordance with Article 7a(8) of EMIR.

Second, where, all subcategories taken together, the resulting number of trades to be cleared

exceeds half of the total number of trades of that counterparty cleared over the preceding 12

months, the representativeness obligation referred to in Article 7a(3), point (d), of EMIR, shall

be considered fulfilled where that counterparty clears at least one trade in each of the most

relevant subcategories per class of derivative contracts per reference period.

Disclaimer in relation to the answers provided by the European Commission in

accordance with Article 16b(5) of the ESMA Regulation

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not

extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they

introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.

The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent

authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of

the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to

authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision

cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and

national courts.


