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Topic
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Subject Matter
Active Account Requirement

Question
Should the requirement to clear at least a?representative number of trades in an active
account held at an EU CCP be performed at individual level or group level for the
counterparties belonging to a group?



ESMA Answer

10-07-2025

Original language

As clarified in Recital 12 of Regulation (EU) 2024/2987, the representativeness requirement

referred to in Article 7a(3), point (d), of EMIR applies at entity level and should be fulfilled by

the entity that has been determined to be subject to the active account requirements in

accordance with Article 7a(1) of EMIR.

As such, should the entity have outstanding contracts only for a subset of categories of

derivatives referred to in Article 7a(6) of EMIR, that entity would be required to meet the

representativeness requirement only for those contracts regardless of the activity of the other

entities in the group. Relatedly, should the entity not have any outstanding derivative

contracts belonging to the categories referred to in Article 7a(6) of EMIR, that entity would not

be required to conclude such contracts or to meet any of the related requirements under

Article 7a of EMIR.

Disclaimer in relation to the answers provided by the European Commission in

accordance with Article 16b(5) of the ESMA Regulation

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not

extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they

introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.

The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent

authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of

the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to

authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision

cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and

national courts.


