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Level 1 Regulation
Regulation 648/2012 - OTC derivatives, central counterparties and trade repositories (EMIR)
- CCPs

Topic
EU-CCPs

Subject Matter
Active Account Requirement

Question
Does the group level treatment mentioned in Article 7a(2) of EMIR apply only to groups
included in a consolidation in accordance with Directive 2013/36/EU (CRD IV) or should it
also include other groups, e.g. entities included in a consolidation in accordance with
Directive 2013/34/EU ?



ESMA Answer

10-07-2025

Original language

The group level treatment referred to in Article 7a(2) of EMIR applies to any EU entity that is

part of a group subject to consolidated supervision in the Union. This means that the group

level treatment cannot be limited to groups included in a consolidation in accordance with

Directive 2013/36/EU.

Disclaimer in relation to the answers provided by the European Commission in

accordance with Article 16b(5) of the ESMA Regulation

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not

extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they

introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.

The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent

authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of

the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to

authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision

cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and

national courts.


