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Topic
EU-CCPs

Subject Matter
Active Account Requirement

Question
How should the percentage of derivative contracts belonging to the categories of derivatives
subject to the active account requirement be calculated for the purpose of the exemption
mentioned in Article 7a(5) of EMIR?



ESMA Answer

10-07-2025

Original language

A counterparty can benefit from the exemption mentioned in Article 7a(5) of EMIR at any

point in time by demonstrating that it clears at least 85 % of its derivative contracts belonging

to the categories referred to in Article 7a(6) of EMIR at a CCP authorised under Article 14 of

EMIR.

In order to determine whether it is above or below the 85% threshold, the counterparty shall

divide the gross outstanding notional of derivative contracts belonging to the categories

referred to in Article 7a(6) of EMIR cleared at CCPs authorised under Article 14 of EMIR

(numerator) by the total gross outstanding notional of derivative contracts belonging to the

categories referred to in Article 7a(6) of EMIR cleared at any CCP, authorised under Article

14 of EMIR, recognised under Article 25 of EMIR or otherwise (denominator).

Disclaimer in relation to the answers provided by the European Commission in

accordance with Article 16b(5) of the ESMA Regulation

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not

extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they

introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.

The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent

authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of

the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to

authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision

cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and

national courts.


