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Question
Our understanding is that a business can rely on the exemption under either Article 3(60)
micro enterprise, (63) small enterprise or (64) medium-sized enterprise categories under
DORA. We have however not been able to find clear information on which accounting
standard that should be used when calculating annual turnover under DORA. In addition, our
analysis has not shown that the Commission Recommendation 2003/361/EC on small and



medium-sized enterprises provides any guidance on the question of which accounting
standard can be used.
In a recent informal call with the Swedish FSA, we were informed that, when calculating the
turnover of an entity to determine whether it falls under the SME exemption under DORA, the
entity should use the same accounting standards that were used to draw up the relevant
audited accounts. Thus, if IFRS is applied by the national entities, the relevant entity shall
use the same basis (IFRS) to calculate the relevant national turnover. Is this also ESMA's
view?


