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Additional Information

Level 1 Regulation
Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities Directive (UCITS) Directive 2009/65/EC
Level 2 Regulation
UCITS - Directive 2010/43/EU on organisational requirements, conflicts of interest, conduct of business, risk
management and content of the agreement between a depositary and a management company
Level 3 Regulation
ESMA Guidelines on funds’ names using ESG or sustainability-related terms (ESMA34-1592494965-657)
Topic
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Subject Matter
Guidelines on funds' names
Question
When applying the exclusions referred to in paragraphs 16-18 of the guidelines, can fund managers consider the
underlying project for use of proceeds instruments or should the manager always consider the whole issuer?
ESMA Answer
13-12-2024

Original language



With regard to European Green Bonds that have been issued under the European Green Bonds Regulation
(Regulation (EU) 2023/2631), investments in such instruments do not need to be assessed under the exclusions
of investments referred to in paragraphs 16-18 of the Guidelines, because the Guidelines are intended to be read
in conjunction with Level 1 legislation such as the European Green Bonds Regulation and should consider the
high level of protection guaranteed by the EU legal framework for such investments. 

With regard to investments in any other type of use of proceeds instruments, such as green bonds not issued
under the European Green Bonds Regulation, the exclusions referred to in paragraphs 16-18 of the Guidelines
should apply on a look-through basis to the economic activities financed by such instruments. The look-through
approach should determine that the instrument invested in does not finance any activities referred to in Article
12(1)(a-b) and (d-g) of Commission Delegated Regulation (EU) 2020/1818. Investments in companies excluded
under Article 12(1)(c) of Commission Delegated Regulation (EU) 2020/1818 would not be able to benefit from
this look-through approach (i.e. those companies are always excluded under the exclusions referred to in
paragraphs 16-18 of the Guidelines).
 


